Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari, 2019

Kalops med kantareller. Glutenfritt

Saftiga bitar av fint kött med morötter i gudomlig sås. Kan det bli så mycket godare? Ett långkok på helgen är faktiskt bland det enklaste och lättaste vi kan göra. Sköter sig helt själv medan man vilar i soffan eller gör något annat behövligt. Ofta är dessa långkok även riktigt billigt. Kalops är ett sånt ... Gott är det också, så in i baljan. Här tog jag även i en liten burk med kantareller som jag hade hemma. Det ingår inte i de traditionella kalops-recepten, men det var ruskigt gott kan jag säga. Det kommer jag hädanefter alltid att ha i min kalops. Men välj bort det om du inte har det hemma eller inte kan. Ett tips är att lägga kryddorna i ex en tesil som går att stänga. Då är den lätt att plocka ur innan man ska äta.  ca 3 port 550 g grytbitar från gräsbetande djur (KRAV-märkt), jag hade älg. Välj dubbel mängd kött om ni är många. 1,5 köttbuljongtärningar 3 lagerblad 6 vitpepparkorn, 6 kryddpepparkorn, 6 svartpepparkorn 1 tsk Herbamare  2 msk tomatpuré 

20 % med rabattkod på Bodystore och veckans kampanjvaror

Innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore Halloj! Kikar in en snabbis med rabattkod hos Bodystore. Koden ger 20% på ett helt köp *Gäller ej veckans kampanjer, Holistic eller Great earth Ange kod: NYSTART20 i kassan. Gäller t.o.m den 3/2 Veckans utvalda kampanjvaror är de HÄR Själv shoppade jag förra veckan Better Than pasta, nudlar och ris    Riset är uppätet ;) De är ekologiska, gjorda på konnyakumjöl och havrefiber. De är glutenfria och fria från tillsatser. Samt ett helt gäng av av hälsosam   rödbetsjuice från Kung Markattan. Det går åt ca 4 flaskor rödbetsjuice/veckan för mig personligen och då dricker jag ca 1½ dl per dag.

Röd god smoothie, info och tips på vattenrening

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore Den här smoothien är fylld av goda smaker. Nyttig, krämig, smaskig och perfekt till lunch eller som ett härligt boostande mellanmål. Man behöver inte mejerier för att få en riktigt god smoothie. Det är även nyttigare att undvika mejerier. Vill inte säga att man alltid måste avstå, om man inte behöver. Jag äter också mejerier mellan varven, men inte ofta.  Jag går även upp i vikt när jag äter LCHF med mycket grädde, creme fraiche och yoghurt. Jag får då även i mig extra hormoner som jag inte vill ha. Oftast äter jag en kost som ingår i Paleo, men kan även lägga till ex blötlagd quinoa eller andra livsmedel som liknar säd, men inte är det, vilket inte ingår i en Paleodiet.  Jag äter det som jag känner är nyttigt för just mig och som ger mig den näring min kropp behöver. Rotfrukter (med måtta), bönor och linser som jag blötlagt (inte så ofta), syrade grönsaker, sallader och andra gröna blad och groddar.

Haricots verts i knaprig nöt- och vitlökssås

Det här är ett sååå gott tillbehör till olika maträtter. Välj ekologiska produkter så långt det är möjligt. Det blir både ännu  godare och du behåller näringen. Honungen ska vara oraffinerad, alltså ej upphettad över 40 grader. Att säkerställa det brukar vara lättast om man väljer en honung där själva gårdsnamnet finns med på etiketten. Den honungen är dyrare, men all näring finns då kvar, annars handlar du bara socker om du väljer annan honung. Många billiga varianter blandar även ut honungen med rent socker, fult nog. Så välj en dyrare och säkrare honung. Själv använder jag Revsunds honung från Jämtland. Ett riktigt hantverk. 3 stora nävar haricots verts (brytbönor) 3 tsk olivolja extra virgine 2½ msk jordnötssmör  15 st rostade hasselnötter, hackade (finns färdigrostade att köpa), eller naturella jordnötter om du inte tål hasselnötter. 1½ msk tamari sojasås (den är glutenfri) 1 msk ris- eller vitvinsvinäger lite honung (ca 2- 2½ tsk eller efter tycke och smak). 2

Fiskekakor, samt fisk att välja eller avstå

När jag gick i affären igår så fastnade mina ögon på norska fiskekakor. Åhh, ett sånt hopp jag gjorde bakåt i tiden till min barndom. Min mamma brukade köpa dessa små godingar och jag kunde äta dem kalla, så mycket älskade jag dem. Kände hur det vattnades i munnen. Bara MÅSTE köpa dem.  De här är gjorda på enbart koljafile´, mjölk, äkta smör, lök och kryddor. Inga konstigheter i form av tillsatser. Naturligtvis MSC-märkt. Se alltid till att fisken du köper har en miljömärkning eller är KRAV-märkt, både för dig och för fiskbeståndets skull.  Det finns en superbra sida från naturskyddsföreningen där du kan läsa mer om fisk att välja och avstå från  HÄR . Det finns även en smart app man kan ladda ner som du enkelt kan ta fram när du är i affären eller restaurangen, eftersom det kommer att bli lag på att även restauranger ska deklarera både ursprung samt varifrån kött och fisk är fångat/slaktat.  Appen heter Fiskguiden .  Kan/vill man inte ladda ner appen så finns

Hoisinkyckling

Heeej!  I förra inlägget gav jag er receptet på hoisinsås - utan raffinerat socker och jättegott till en massa olika maträtter och som dippsås till ex nuggets osv.  Jag gjorde sedan en hoisinkyckling som jag hittade i Ica buffétidningen, men utifrån min egengjorda hoisin-sås.  Hade en vän på besök och min särbo, så vi var tre pers och fick två små matlådor till det. Så receptet räcker till 4-5 pers. I buffétidningen så använde man sig enbart av 2 lårfiléer per pers, men äter man inte vare sig förrätt eller efterrätt så behöver man mer kyckling per pers. Äter man dessutom inte sockerstärkelse i form av ris utan väljer en god sallad istället, så vill man ju inte att någon ska gå hungrig från bordet. Ekologiska produkter så mycket som möjligt. Till 4-5 port använde jag färska lårfiléer ca 900 g.  900 g kycklingfiléer  4 små gula lökar 1 1/2 dl  hoisinsås  (med fiberhusk) 3/4 dl vatten 1 msk tamarisoja 1 finhackad vitlöksklyfta 1 msk finhackad

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamarisoja  2 msk honung 1 tsk v

Ljummen asiatisk nudelsallad med räkor

Innehåller reklam genom adlink till Bodystore Hallå där! Hoppas att det nya året börjat bra. Själv dök jag ner i en influensa över nyår. Men glad att det inte hände under julen i alla fall. Men nu är jag på benen igen. Såhär efter jul och nyår så kan det vara lite skralt i kassan för många. Då är det fiffigt med matiga sallader. Den här är ändå lite lyxig tycker jag. Man kan t.o.m skippa räkorna om man vill ha det ännu billigare. Tamarisojan är en lite dyrare soja, men jag väljer på grund av att den inte innehåller gluten eller några skumma produkter. Du hittar den ändå lite billigare HÄR (snabb frakt) Jag rekommenderar varmt att ni använder ekologiska produkter. Annars tillsätter ni bara gifter till kroppen och näringen uteblir i stort sett. Allra viktigast är det med citrusfrukter som annars är besprutade med nervgift. Här ska du även använda skalet. Receptet kommer från köket.se men jag har gjort om det lite för att passa oss som inte äter gluten, substitut till gluten