Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från 2019

Gott Nytt År, plankstek och tips på ett gott naturvin.

Vill hoppa in och önska Er alla ett gott slut och ett fantastiskt spännande och positivt Nytt År.  Vi kommer att fira in det nya året i mysigaste stugan. Bada i badtunnan, elda, pimla på isen, äta god mat och umgås. Plankstek med ryggbiff från älg står på menyn.  Efterrätten blir en överraskning från våra vänner som kommer. Lite nubbesallad, räkor, ost, kex, rökt kalkon och lite annat smått & gott på nattakröken. Jag kommer alltså inte att jobba ihjäl mig vid spisen, utan kommer bara att ge mig tid att njuta och vila. Behöver det efter en ganska intensiv höst med mycket jobb.  Kommer att servera ett gott naturvin. Den finns faktiskt på Systembolaget och är suuupergott!  Recept på god plankstek:  https://kvinnaicentrum.blogspot.com/2018/11/plankstek-traditionell-fantastiskt-god.html Värme & Kärlek  Christina

Snart jul

SNART JUL! Jag stökar i köket och myser till julmusik. Det här är så underbart. Jag får hem min dotter och längtan är så stor. Tycker heller inte vi ska glömma bort varför vi firar jul. Vi firar ju en viktig födelse. Vill vi inte fira den födelsen - varför fira jul över huvud taget då? Bara en fundering.... Det handlar även om att tänka till lite extra om omtanke, kärlek och glädje. Det kan vi förhoppningsvis ge varandra, även till dem vi inte känner. Det behövs så lite. (Ja, inte bara till jul) Jag håller hårt på mina egna recept på julen. Jag har lyckats få ihop en fin och god samling som jag tycker håller år från år. Köttbullarna har jag dock fått revidera. Fibrex har ju utgått, så nu torkar jag och mixar mitt eget skorpmjöl av glutenfritt bröd, eller köper glutenfritt skorpmjöl. Jag köper annars aldrig mitt bröd, utan bakar själv utan tillsatser och utan rismjöl. Men glutenfritt skorpmjöl använder jag enbart till köttbullar och då funkar det tycker jag. Till vardags kan ja

Grymt god sjömansbiff och väntan på julen

Det riktigt pirrar i kroppen av längtan till julen. Jag är som ett litet barn. Älskar att få mina nära och kära samlade, umgås, mysa och äta gott. Sedan paketen förstås. Jag tycker det är roligare att ge än att få. Väntar med spändhet för att se om jag prickat rätt. Jag vet att många föredrar att fira i stillsamhet och det är ju också fint. Min önskan är att alla finge fira sin jul som den själv önskar. Dock är det inte alla förunnat. Själv har jag förlorat båda mina föräldrar, min syster, min bror och min systerson. Trodde aldrig att jag skulle få uppleva julen med en familj igen. Saknaden efter dem är så stor. Men jag har min dotter som en egen liten gåva och 2011 träffade jag min stora kärlek. Med honom kom även hans fina familj. Jag känner mig så lyckligt lottad. Och till jul kommer min dotter hem från Stockholm för några dagar. Jag pyntar och står i för att göra det så juligt som möjligt. Jag har beställt en ekologisk KRAV-skinka utan nitrit som kommer dagen före jul.

Jättesmarrig lax i hummersås

Alltså, det här receptet är KUNG! Den inkluderar en så fantastiskt god sås. Provade göra den här maträtten på jobbet och sedan blev det repris här hemma. Den är sååå lätt att göra och går snabbt att få på matbordet. Prova, Ni blir inte besvikna. Såsen går åt som smör då den är jättesmarrig, och god att mosa i mjölig kokt potatis eller blomkålsmos om ni vill ha måltiden kolhydratsfattig. Koka då blomkål och låt ånga av ordentligt. Mixa med smör och örtsalt med en stavmixer. KLART! OBS! Det är viktigt att du inte äter odlad lax som innehåller massor av gifter då den får fiskpellets fyllda med toxiner. Se till att laxen är vildfångad. Du kan välja chumlax, pinklax eller Findus laxfiléer. Gifterna som du annars får i dig stannar kvar i kroppen i många år. Inget du vill ge dina barn heller. Samt att du använder dig av rena ekologiska produkter, utan citronsyra och andra E-nr. Nu till det smarriga receptet. Laga och njuuut!  Ugn: 200  °C 400 g vildfångad lax (filéer) 1 dl

Nudelsallad med lax och jordnötter

Den här nudelsalladen är sååå mumsig. Jättefräsch, men ändå mättande. Tänk er -  lax, sesamfrön, jordnötter, sälta, sötma, nudlar, krispighet, fräschhet från lime - oh, my good!! Jag serverade den till min dotter när jag var på visit hos henne i Stockholm. Vi åt och åt..... Ekologiska produkter 4 port 400-500 g   laxfilé, vildfångad, pink- eller chumlax 2 tsk   himalayas alt,  1 dl   sesamfrön 2 msk   olja Nudelsallad: 250 g   nudlar (ex better than nudles eller bönnudlar) 0.5  spetskål 1 st   morot 1 st zucchini 8 st sockerärtor 0.5 dl  ekologisk  sweet chilisås ex Kung Markattan 1½-2 msk   fisksås 1 dl jordnötter, hackade Till servering: 1 kruka   koriander ( om du tycker om det. Jag fullkomligt älskar koriander) 1 dl   jordnötter 1 st  ekologisk  lime Extra fisksås och sweet chilisås i små serveringsskålar Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj nudlarna i kallt vatten. Blanda nudlar med riven kål, skivade sockerärtor, morot o

Bananplättar/bananpannkakor

När jag lagar maten till barnen på jobbet ibland så är bananpannkakor en mycket uppskattad frukost. Banan är mättande och innehåller kalium. Nyttigt fiberhusk i smeten ger härliga lättsmälta fibrer, probiotika för de goda bakterierna samt gör att plättarna/pannkakorna håller ihop. Mjöl behövs absolut inte. De är fantastiskt goda och naturligt söta. Brukar vara lika mycket uppskattade av de vuxna. Vill du ha sylt som är nyttig till så rör du snabbt ihop det under tiden dessa godingar steks. Tina ekologiska frusna bär i en kastrull. Låt vätskan som bildas nästan koka bort. Rör ner björksocker och fibersirap. Låt koka ihop lite. KLART! 2 bananer, mogna 2 ägg 1/2 msk fiberhusk 1/2 krm salt  Eventuellt en nypa vaniljpulver Mosa bananerna med en gaffel och vispa sedan ihop allt riktigt noga med en stavmixer. Stek i äkta ekologiskt smör, ghee eller kokosolja på ganska svag värme så att de hinner bli genomstekta. De sväller upp en aning under stekningen men lägger s

Kryddig butternutpumpa - supergott tillbehör

Butternutpumpan, den lilla godingen är en sån bra bas-råvara att ha i kylen. Den är mild och är en aning söt i smaken och med de rätta kryddorna så blir den en fullträff som tillbehör till en god köttbit eller kyckling. Den har jättelång hållbarhet och går att använda till mängder av gott. Prova t.ex att grovriva ner i en sallad. Det gör den saftig och god. Använd i pytt i panna istället för potatis, i köttgrytor och som här - som tillbehör. Jag bara älskar när den är fullsmockad med goda kryddor. Dela på pumpan och ta bort kärnhuset. Vill du spara på pumpakärnorna så skölj noga och torka/rosta dem i ugnen med lite olja och salt ca 20 min. Gott som snacks. Skala pumpan och skär i mindre kuber.  Krydda med förslagsvis örtsalt, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver (finns Knorr ekologisk i glasburk som är lite mer grovmalen och supergott. Annars fungerar även vanligt ekologiskt vitlökspulver), chili, spiskummin, gurkmeja.  Stek på medelvärme i kokosolja tills de fått fin steky

Scrambled (rörd) ost- och baconomelett

Här har det varit förkylt, precis som för många andra av er följare. Då vill man ha lite lätt mat. Och inget säger att man inte ska få njuta åtminstone av maten 😉 Här är en omelett fylld av härliga ostar och bacon. När den är klar så skrapar och rör man i pannan så det blir stora härliga bitar av omeletten.  Du får även krispigheten från sockerärtor. Tomater och timjan gör bara att man mmmmm:ar mellan varje tugga. Rörd omelett gör att även ovansidan får kontakt med stekpannan och gör att osten smälter helt och allt får ljuvlig färg. Den blir som en blandning av omelett och äggröra.   Vill du inte ha bacon så utesluter du det. Jag köper numera enbart bacon som kommer från grisar som får gå ute, är ekologiskt uppfödda och VIKTIGT: slutprodukten är fritt från nitrit. Coop har den i sitt sortiment. Varför väljer jag alltid kokosmjölk i rosa tetra? Jo, för den delar sig inte och innehåller inget vatten eller några konstiga tillsatser. Den är helt ren. ------------

Medium-het och ljuvlig kycklinggryta. Info om vissa kryddor och dess fördelar

Åååh så god den här grytan blev. Jag fick tag på färsk kycklinglårfilé, men det går lika bra med fryst som du tinar. Jag hade 8 filéer och man äter nog 2 per man (beroende på storlek). En riktigt hungrig karl äter nog 3 st. Den blir inte så väldigt het, men det är bara att krydda mer med kryddblandningen ifall du vill ha ett riktigt gung i grytan. Myntan som hackas ner i grytan skänker en extra smakupplevelse och fräschhet till rätten. Kycklinglårfiléer (de är benlösa) är i mitt tycke det godaste på kycklingen. Så fantastiskt möra och saftiga. Jag känner mig riktigt rik och lyxig när jag får tag på dessa godbitar. Det är inte ofta man får tag på dom så när du får det - köp hem!! Sedan tar du fram det här receptet, tillaga och njuuuut. Det finns två sätt du kan tillaga denna på:  1 . Endera följer du receptet med kryddblandningen till punkt och pricka. Ställ då fram en fin liten skål med chiliflakes så att övriga vid bordet kan krydda mer om de vill. 2 . Eller så struntar d

Knäckig rabarberpaj. Glutenfri och utan raffinerat socker

Inget går väl upp mot en riktigt god efterrättspaj? Jag får skämmas lite att jag inte har lagt upp den här tidigare. Gjorde den nu i sommar och provade att göra den utan vanligt socker. Hade aldrig trott att det kunde bli så bra. Förr gjorde jag min med socker och mjöl. Men den här glutenfria versionen med hälsosammare sötning kommer att bli min melodi framöver. Smöret som bryns ger pajen en underbar knäckig smak. Jag toppade den här godingen med kolasås som även den är utan vanligt socker och utan grädde. Riktigt god blev den. Snacka om njutning! Har du slut på rabarber i trädgården så kanske du har fryst ner lite. Om du använder fryst tinad rabarber så kan den bli lite vattnig. Blanda då runt den med lite potatismjöl innan du fördelar den i pajformen. Ekologiska produkter. ....................................................................... 300 g rabarber 2 dl björksocker 3 dl glutenfritt havregryn 1 dl riven kokos 125 g smör 1 krm salt kolasås   Sätt ugnen på

Smörig kolasås, mjölkfri och utan raffinerat socker

Innehåller reklam genom annonslänkar för bodystore. Mmm, kolasås. Visst längtar man ibland efter lite sött och gott. Det är så härligt när det finns smaskiga alternativ som är nyttigare. Den här är så god att man vill äta den direkt ur skålen. Jag använde till att ringla över min rabarberpaj. Även rabarberpajen är utan raffinerat socker, glutenfri och suupergod!! Den kommer i nästa inlägg. Jaaa jag veeeet hahahaaa, rabarbern börjar ju ta slut i trädgårdarna och jag har varit för långsam med statusuppdateringen. Förlåt!! Men kanske har ni fryst in lite för framtida behov? Hoppas på det, för den rabarberpajen vill ni inte missa. Inte det här receptet heller.....på denna alternativa mjölkfria, smöriga och ljuvliga kolasås. 3/4 dl kokosmjölk (rosa tetra) 1/4 dl fibersirap gold  (klickbar länk) 2 msk björksocker  (klickbar länk) 1 msk ekologiskt smör (eller drygt 1 msk ghee om du äter Paleo) 1 nypa oraffinerat salt Blanda kokosmjölk, fibersirap och björksocker i en kastrull. 

Köttfärscurry med kokosmjölk och frästa grönsaker

Krämig god köttfärscurry. Både jag och familjen åt tills vi stod i fyra hörn. Vill du ha en riktigt smaskig vardagsmat så kan jag verkligen rekommendera den här. Den är inte stark så den passar även för barn att äta. Vill du ha den mer spicy så kör på med chili/sambal oelek och cayenne. Använd dig av genomgående ekologiska produkter så långt som det är möjligt. Gäller även kryddor. ------------------------------------------------------------- 300 g vitkål 500 g ekologisk nötfärs/älgfärs 40 g purjolök 2 tsk kycklingfond 2 tsk röd curry 2 tsk sambal oelek 1 dl ajvar relish 1 dl vatten 125 g kokosmjölk, rosa tetra ½ röd paprika ½ kycklingbuljong 2 tsk tomatpuré Herbamare örtsalt, svartpeppar 1 bit gul paprika (strax innan servering) kokosolja till stekning Gör såhär: Strimla vitkål, purjolök och paprika. Spara den gula paprikan till senare.  Stek köttfärsen tillsammans med vitkålen i kokosolja.  När köttfärsen är genomstekt så tillsätter du pu

Ångad torskrygg med gremolata och smörrostad blomkål

Riktigt nyttig och fantastiskt god mat som går i ett snabbt svep att laga till. Vem gillar inte det? Den här rätten står på bordet inom 30 minuter inklusive förberedelser. Medan blomkålen är i ugnen och bryner sig så ångar du torken och gör den snabba men gudomliga gremolatan. Vill du, så tillsätt även kokta morötter till. Supersmaskigt! 3-4 port Sätt ugnen på 225 grader 1 färskt ekologiskt blomkålshuvud 1 dl smör (smält) ev laktosfritt om du är känslig 2 tsk herbamare örtsalt Bryt blomkålen i stora buketter och skär dem sedan i relativt tunna skivor Smält smöret och tillsätt örtsaltet. Lägg blomkålen på en plåt med smörpapper. Pensla varje skiva med det smälta kryddsmöret och rosta i ugnen 15-20 min. Under tiden: Ångkokt torskrygg Koka upp 1,5 liter vatten med 1 msk salt i en vid kastrull/, eller använd en stor stekpanna om du inte har någon vid kastrull. Lägg ner 4 bitar torskrygg och låt koka upp i 20 sekunder. Dra kastrullen av spisen och lägg på lo

Goda maffiga hamburgare med bacon, dijon och chilisås

Det här mina damer och herrar kan nog vara en av de godaste burgarna eeevvver!! De övriga ingredienserna förutom älgfärsen tar hamburgaren till nya höjda nivåer. Riktigt stora maffiga hamburgare att sätta tänderna i. Goda tillbehör som piffar till och gästerna kan anlända. Välj ekologiska varor och utan citronsyra i ingredienslistan för hälsans skull. Exempel på tillbehör som är gott till: Coleslaw  mejerifri (klickbar länk) Röd lök Picklad röd lök, se recept längre ner Cornichons skivade på längden Smörgåsgurka Ketchup (finns sockerfri) Senap Dressing Extra bacon (Nitritfri. Coop brukar ha ekologiskt nitritfritt från Tulip. Be dem annars att ta in. ) Salladsblad Tomatskivor Eventuellt bröd till de som äter det, men är ej nödvändigt Enkel mejerifri potatissallad är nyttigare än potatisklyftor i ugn - och jättegott. Picklad rödlök 2 st röda lökar, finstrimlade 3 msk äppelcidervinäger 1 msk honung 1 tsk björksocker (höjer inte blodsockret och är bra för

Salvia- och citronkyckling

Smakkombon mellan salvia, bacon och kyckling är verkligen oslagbar. Jag gjorde även ett test där jag friterade salviablad i kokosolja och hade som garnering. Jag hettade helt enkelt upp en stor klick kokosolja i en stekpanna och lät bladen bli mörka i bladen - då är de färdiga. Vänd dem en gång under friteringstiden. Akta så de inte bränns. Se bara till att oljan inte ryker, för då blir den giftig. Jag lät sedan bladen rinna av på hushållspapper och kryddade dem med en gnutta örtsalt. Ljuvligt!!   Jag valde kycklinglårfilé som blir fantastiskt saftiga när man tillagar dem. Men vill du ha innerfiléer så går det lika bra eller dela kycklingfiléer på mitten så de inte blir så stora. Du lägger sedan filéerna i en härligt god marinad med örter och citron som får dra i kylskåp några timmar. Det här är den sån smart bjudrätt eftersom du kan göra så mycket i förväg. I sista minuten kan du bara steka på filéerna så att baconet runt dem får vacker färg. 3 port 700 g kycklinglårfil

Vietnamesisk fläskytterfilé med galet god glaze

Innehåller reklamlänk för Bodystore. Jag hoppas ni är många som får njuta av en härlig sommar med semester. Jag kommer att jobba hela sommaren, men jag tycker ju att det är så kul att det gör mig inget. Ännu så länge så har inte den riktiga högsommaren nått Jämtland och det blåser och har regnat ganska mycket. Men jag njuter ändå. Jag behöver inte ha kokhett. För mig räcker det med vacker grönska, blommor och 17 grader. Båten har vi tagit ut många gånger när vädret tillåtit och även fångat (läs jag 😉) fin öring. Mums att steka i ugnen. Veckan före midsommar for jag till min dotter i Stockholm. Jag fick mitt hår fiffat av henne. Vi ses inte mer än ca 2-3 ggr/år och jag längtar ihjäl mig till nästa gång.... Jag lagade i alla fall till lite god mat till oss. Hittade ett recept som kommer från Arla. Supergott! Tar lite tid då den ska stå och puttra ett tag, men är jätteenkel att göra.  Glazen är så fantastiskt god att jag kan rekommendera att göra dubbelsats och ha

Fiberplättar med banan och kokos

Jag lovade ju att återkomma med ett gott recept på de fibrer som blir över när man gjort sin sellerijuice. (Det finns även recept på plättar utan sellerifibrer längre ner i inlägget).  Det finns ju många sätt att ta tillvara fibrerna och jag kommer nog att återkomma med fler recept. Har du inte provat sellerijuice ännu, så har du missat något för din hälsa. In och kolla HÄR (klickbar länk). Plättar med banan och kokos kan ni naturligtvis även göra utan fibrer från selleri, så jag skriver receptet på dem med. Vill du så tillsätt även en knivsudd äkta vaniljpulver (inte vaniljsocker). Vad är det som är så bra med fibrerna då? Jo de sätter ju igång magen men har även effekten av att det sänker blodsockret. Så att tillsätta dem i plättar med banan är ju optimalt och jättegott. Tänk på när du äter fibrer att du dricker tillräckligt med vätska. Vänta minst 20 minuter innan du äter frukost efter att du druckit din sellerijuice.  Det finns ju många recept på bananpannkakor

Sellerijuice, en riktigt läkande hälsobomb

Kanske har ni hört talas om sellerijuice? Om inte så är det något som jag varmt kan rekommendera för det ger en sån kick i kroppen. Den sägs ha en otroligt antiinflammatorisk effekt. Den är kraftigt detoxande. Basar kroppen och är en antioxidant. Jag har själv hört många som fått fantastiska resultat efter att de har börjat dricka denna hälsodryck. Enligt Anthony Williams som är sellerijuicens fader så är drycken ett riktigt kraftigt hälso- och läkeverktyg. Enligt honom kan den läka: Haschimotos IBS Halsbränna Eksem Olika hudproblem Högt blodtryck Psoriasis Struma Binjuresjukdomar Autoimmuna sjukdomar Gikt Allergier m.m Jag började med sellerijuice för en vecka sedan. Herrejisses vilken utrensning den gjort. Känner mig piggare och har aningen mindre värk såhär en vecka efter första selleridrinken jag tog. Det är viktigt att man använder sig av ekologisk selleri eftersom selleri är så väldigt besprutat. Jag äger ingen juicer eftersom jag anser att m

Morsdag och underbar älgskavsgryta

Denna helg var helt magisk. Det var bara solen som inte ville infinna sig. Jag började med att slå upp mina blå till kaffe serverad på sängen och en vas med ängsblommor. Finns det nåt vackrare? Sedan kom svärmor med man på besök och C slet som ett litet djur i köket. Han lagade mat (älgskavsgryta, kokade kaffe, diskade och före allt detta hade han dammsugit och torkat golven. Jag var mest som en stolsprydnad den dagen *fniss. Min dotter befinner sig dock över 60 mil från mig i den stora hufvudstaden, men hon skrev så vackert till mig på facebook. "Detta är min mamma. Hon är en superhjälte för hon kan bryta sig genom naturlagar för att finnas där, älska och stötta. Hon är kvinnan med det största hjärtat jag någonsin mött och tacksamheten över att just hon är min mamma går inte att beskriva. Mamma, jag kommer aldrig någonsin kunna återgälda allt du gjort för mig. För du har inte bara fött mig, du har gett mig livet och lärt mig leva. Allt jag kan säga är Tack o