Fortsätt till huvudinnehåll

Fiberplättar med banan och kokos





Jag lovade ju att återkomma med ett gott recept på de fibrer som blir över när man gjort sin sellerijuice. (Det finns även recept på plättar utan sellerifibrer längre ner i inlägget).  Det finns ju många sätt att ta tillvara fibrerna och jag kommer nog att återkomma med fler recept. Har du inte provat sellerijuice ännu, så har du missat något för din hälsa. In och kolla HÄR(klickbar länk).
Plättar med banan och kokos kan ni naturligtvis även göra utan fibrer från selleri, så jag skriver receptet på dem med. Vill du så tillsätt även en knivsudd äkta vaniljpulver (inte vaniljsocker).

Vad är det som är så bra med fibrerna då? Jo de sätter ju igång magen men har även effekten av att det sänker blodsockret. Så att tillsätta dem i plättar med banan är ju optimalt och jättegott. Tänk på när du äter fibrer att du dricker tillräckligt med vätska.
Vänta minst 20 minuter innan du äter frukost efter att du druckit din sellerijuice. 

Det finns ju många recept på bananpannkakor och bananplättar men det här receptet tar dem till en annan nivå av nyttighet. Jag tillsätter dessutom fiberhusk som också är glutenfritt. Det gör att smeten håller ihop och plättarna går lätt att vända i stekpannan. Fiberhusk är ju som namnet säger också fibrer och de fungerar även som mat till de goda bakterierna i magen, sk prebiotika.

Så fram med stekpannan och mixerstaven. Här ska göras goda frukost- lunch- eller mellisplättar.

Ca 8 plättar
Ekologiska ingredienser

Fibrer från 5 dl sellerijuice
2 ägg
1 banan i bitar
1 msk fiberhusk
0,5 dl kokosmjölk (rosa tetra är utan tillsatser)
1 krm salt
Smör och kokosolja till stekning

Gör såhär
·         Mixa ihop allt med hjälp av en mixerstav. Det är viktigt att fiberhusken blandas ner ordentligt så den inte bildar klumpar. Det kommer att bli en rejält tjock smet.
·         När allt är slätt så värmer du upp en stekpanna med ordentlig mängd kokosolja och smör. Kokosolja gör att smöret klarar högre stektemperatur.
·         Klicka ut smeten med en sked och platta ut dem lite direkt i pannan.
·         Stek på svag/medelvärme tills de fått en vacker stekyta på varje sida.
·         Servera med riven kokos, hallon/jordgubbar (frysta jordgubbar finns ekologiska) och skivad banan.

Smaklig spis!

Fiberplättar med banan utan sellerifibrer:
1-2 bananer i bitar
2 ägg
1-2 msk fiberhusk. Ta så mycket som behövs för att plättarna ska hålla ihop i pannan. Smeten sväller och ska bli tjock.
1 krm salt
Eventuellt en knivsudd äkta vanlijpulver
·         Mixa allt med en mixerstav och stek på medelstark värme i smör och kokosolja.
·         Servera med bär

Värme & kärlek
Christina









Vänliga hälsningar, 
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam