Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från december, 2018

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag häl

Finsk rotfruktslåda aka kålrotslåda

Innehåller reklam genom annonslänk för Bodystore .  Bland julbordets godaste tillbehör måste nog vara den finska lådan. Det här gjorde alltid min dotters "mummu" på julen, är ett starkt minne och ingen jul är sig lik utan den. Lika bra fungerar den som ett inslag på ett buffébord. Receptet på den här är ett lite omgjort ICA-recept som jag har gått efter i många, många år. Smakar precis som mummu Toinis finska låda.  Receptet innehåller 1 msk sirap, men jag har på sistone istället använt mig av fibersirap eller äkta lönnsirap som nyttigare substitut. Här gör du som du tycker.  Ca 6 pers som tillbehör 300 g kålrötter 200 g morötter 100 g palsternacka 100 g rotselleri 2 tärningar kycklingbuljong (eller skinkspad) 2 dl vispgrädde 2 ägg 1 msk ljus sirap, fibersirap  (kan behövas lite mer om du använder fibersirap), eller lönnsirap 1 tsk salt 1 krm svartpeppar Ströbröd eller pofiber  Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Koka dem mj

En stressfri jul och mina goda köttbullar och revbensspjäll

Heeej! Tänk att snart är det tredje advent. Jag har en sån julkänsla att det spritter i kroppen. Blev bjuden på julbord på restaurang Hov av min fina kusin. Lika matglad som jag 😁 Oj så gott det var! Åt så jag fick ont i magen efteråt, det kom liksom efter....  Sedan tog vi en promenad genom stan. Så vackert!  Igår kväll gjorde jag mina goda köttbullar. Älgfärsen var tyvärr inte riktigt finmald. I köttbullar vill jag ha köttfärsen riktigt fint mald, medan det i biffar och hamburgare gärna får vara lite grövre. Men jätte-jättegott blev det! Jag brukar börja mina inköp av julmat tidigt. Det spar jag jättemycket pengar på. Kollar när det är extrapriser och är det kött, fisk eller färs så fryser jag in tills jag ska använda det. Även grönkål fryser jag ner. Sillen håller sig ju jättelänge tills man ska lägga in den, eller så köper jag 5-minuters sill och lägger i kylen tills jag ska göra olika inläggningar av den. På så sätt slipper jag även den värsta julruschen

Tokgod Ädelostsås

Hej på er!  Jag är så otroligt sjukt förtjust i gräddädelost, eller ädelost över huvud taget i alla former. Ibland kan jag bara ta en bit till kaffet. Perfekt istället för en kaka.  Idag gjorde jag mig en härligt krämig ädelostsås. Urenkelt recept som går på bara några minuter att göra. Jag tog förutom gräddädel även en lite starkare ädelost i såsen (grädd-danablue), men vill man ha en mild sås som inte smakar sååå mycket så kan man skippa den.  Om man bara tar färskost och gräddädel så blir den mild nog även för barn.  Jag tillsatte även lite hackad tomat, för jag tycker det är gott med det till bönpasta, men kan skippas.  Vill du så kan du även klippa ner lite persilja. 4 port 3 dl grädde, eko 1,5 msk arla färskost eko, naturell 50 g gräddädelost 35 g grädd-danablue (frivilligt) 4-5 babyplommontomater, eko i bitar (frivilligt) Svartpeppar och ev grönsaksbuljong. Smaka dig fram.  Häll grädden i en kastrull och låt koka upp på medelvärm

Gör eget lyxigt badsalt

Innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore. I somras så planterade jag lavendel. Tyvärr så bor jag så långt norrut att det är svårt, om inte omöjligt, att övervintra dem. Men jag tog i alla fall vara på blomstänglarna och bladen. Lade dem i en tvättpåse som jag satte vid en väggfläkt. Snacka om god doft i hela huset!!  Innan doften försvann i lavendelblommorna så köpte oraffinerat havssalt som är ämnat för kvarnar. I detta salt finns alla mineraler kvar i motsats till vanligt renat och blekt salt. Saltet mjukar upp ömma muskler i ett bad med kroppsvarmt vatten. Saltet gör att kroppen blir varm, så ta inte för varmt vatten när du badar med det..  Nu blandade jag ner den torkade lavendeln i saltet. Det fuktiga saltet drar ur dofterna ytterligare. Man kan om man vill - och med fördel - även blanda i droppar av ekologisk lavendelolja , ex 7 droppar till 5 dl salt. Du kan ta mer om du vill. Mmm ljuvligt! Nu är det ju ganska långsökt att just du skulle sitta på en påse

Frasigt goda Kesoplättar, lätt och snabbt

Innehåller annonslänkar för Bodystore God morgon på er finingar! Ja, eller förmiddag 😊  Ute är det snö och jag har nyss kommit in efter en superhärlig skogspromenad. Plockade lite enris och tallkvistar för lite juldekoration. Gjorde mig sedan lite frukost och bryggde kaffe. Tänk vad jag älskar goda frukostar. Det tycker jag är den mysigaste måltiden. Jag ger mig ofta lite extra tid för min frulle. Tycker det är så värt det.   I förmiddags åt jag goda små pannkakor/plättar som frukost (breakfast = bryt fastan). 6 st små solgula och frasiga som jag vet håller mig mätt i över fem timmar.  Jag åt de här klockan 11 och middag blir ca 16.30. I och med det så har jag gett min kropp den periodiska fastan som jag kör med. Jag brukar ha fastan på ca 16 timmar. Alltså... det går 16 timmar mellan mitt sista mål (middagen) och mitt första mål dagen därpå. Det kan även räcka med 12 timmar, men jag kör oftast en lite längre fasta.  De här pannkakorna/plättarna gör jag oftast på