Fortsätt till huvudinnehåll

En stressfri jul och mina goda köttbullar och revbensspjäll








Heeej! Tänk att snart är det tredje advent. Jag har en sån julkänsla att det spritter i kroppen. Blev bjuden på julbord på restaurang Hov av min fina kusin. Lika matglad som jag 😁
Oj så gott det var! Åt så jag fick ont i magen efteråt, det kom liksom efter.... 
Sedan tog vi en promenad genom stan. Så vackert! 




Igår kväll gjorde jag mina goda köttbullar. Älgfärsen var tyvärr inte riktigt finmald. I köttbullar vill jag ha köttfärsen riktigt fint mald, medan det i biffar och hamburgare gärna får vara lite grövre. Men jätte-jättegott blev det!

Jag brukar börja mina inköp av julmat tidigt. Det spar jag jättemycket pengar på. Kollar när det är extrapriser och är det kött, fisk eller färs så fryser jag in tills jag ska använda det. Även grönkål fryser jag ner. Sillen håller sig ju jättelänge tills man ska lägga in den, eller så köper jag 5-minuters sill och lägger i kylen tills jag ska göra olika inläggningar av den. På så sätt slipper jag även den värsta julruschen i affären och slipper bära hem tunga kassar.

Jag gör köttbullarna och kål- och morotslådan i god tid och fryser ner. Gör Janssons frestelse som jag förvarar i kylen (1-2 dagar). Kokar revbensspjällen och förvarar i kylen tills jag ska tillaga dem i ugnen. Bakar och gör julgodis gör jag också tidigt. Jag avskyr verkligen att stressa in i det sista. 


Receptet har jag lagt in tidigare. Du hittar det HÄR
Där finns även mitt recept på kryddiga honungsklibbiga revbensspjäll. Glazen innehåller även smak av ingefära och apelsin. Ooooh så gott! 

Såhär såg det ut i morse. 26 grader kallt, men fantastiskt vackert! 


Trevlig helg och ta det lugnt i julstöket. Lite varje dag, så hinner man utan att stressa ihjäl sig.

P.S Ni hr väl sett att ni kan handla (hälso-shoppa) via mig i länkarna till höger. Använder du mobil så klicka på ≣ längst upp till höger. Kanske hittar du fina julklappar. Jag har bara länkar till bra sidor som jag själv kan stå för. Många har även rea just nu och ännu kan det finnas tid att få hem dem i tid till jul D.S.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att