Ska försöka få till det godaste julbordet ever. Har redan gjort inlagda sillen och senapssillen som finns här. Jag hoppas ni gör dom. Fantastiskt gott blev det!! Går även att använda receptet som sås till gravad lax. Har inte kunnat låta bli att nalla av sillarna.
Ett TIPS är att inte färdigsteka dem helt, utan de blir klara när du sedan värmer upp dem i ugnen några minuter innan servering. Då håller de sig saftiga och underbart goda. Jag värmer bara upp det jag tror går åt. Det som blir över blir perfekt till gräddsås och rårörda lingon en annan gång.
Jag använder mig av älgfärs och blandar ut med fläskfärs/vildsvinsfärs och grädde
Godaste köttbullarna
500 g älgfärs eller ekologisk nötfärs
250 g ekologisk fläskfärs, eller vildsvinsfärs
3 msk fibrex (flingor) (finns bland glutenfria produkter eller bland bakning)
1-1,5 dl ekologisk vispgrädde
1 finhackad gul lök (Stek den försiktigt tills den blir mjuk och inte brun)
2 ägg
1 msk grovkornig senap
1 tsk honung (kan uteslutas)
1½-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1/4-1 tsk mald kryddpeppar (mängden är valfri, men jag tycker att julköttbullar ska ha en riklig smak av kryddpeppar)
smör
- Stek löken mjuk. Blanda fibrex, kryddor och grädde och låt svälla. Blanda sedan ihop allt. Arbeta inte färsen för mycket för då blir köttbullarna nästan lite sega och torra i konsistensen.
- Gör en provköttbulle och känn dig för om du vill krydda mer med salt och/eller peppar
- Forma till små fina köttbullar på en smord eller vattenpenslad skärbräda. Tips! Du kan även spritsa ut smeten. Då går det undan :)
- Stek i massor av smör. Ju mer smör du använder, desto saftigare köttbullar blir det, samt att det inte osar lika mycket. Stek dem tills de får vacker färg, men inte för länge så de blir torra och tråkiga. Börja på högre värme och sänk sedan värmen när du fått en stekyta.
Tips! Vill du inte ha lökbitar i köttbullarna, utan enbart smaken, så kan du mixa sönder dem med en stavmixer eller riva dem grovt på ett rivjärn.
Ett annat tips är att inte steka köttbullarna helt färdiga om du gör dem i förväg, utan stek dem klara innan servering.
Saftiga, kryddiga, honungsklibbiga revbensspjäll
Lägg revbensspjäll ca 1½ kg och 2 klyftade gula lökar och ett lagerblad i en kastrull. Täck med vatten och salta med 1 ½ msk salt per liter vatten.
Koka sakta i ca 30 min
Sätt ugnen på 200-225°
Ta upp revbensspjällen och pensla dem runt om med en härlig glaze. Spar resten av glazen. Lägg spjällen i en ugnsform och grilla dem mitt i ugnen tills dom får en härlig gyllene färg. Det tar ca 30 min. Pensla då och då med glazen som är över. Vänd spjällen när 10 min återstår.
Glaze
½ dl honung
2 msk tomatpuré
3 msk ekologisk tamarisoja
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk finriven ingefära
1 finhackad röd chili, eller 1 krm sambal oelek
finrivet skal av två ekologiska apelsiner. Se till att du bara får med det orangea. Det vita ger besk smak.
Receptet på glazen är inspirerad från tidningen Mer Smak från Coop.
Recept på hemgjord rödbetssallad och en härligt sjukt god sallad kommer senare i ett annat inlägg
Recept på hemgjord rödbetssallad och en härligt sjukt god sallad kommer senare i ett annat inlägg
Kommentarer
Skicka en kommentar