Fortsätt till huvudinnehåll

Julens godaste köttbullar och honungsklibbiga revbensspjäll


Det riktigt pirrar i kroppen till jul. Mest av allt är det för att min dotter kommer hem. Har inte setts sedan påsken. Ooooh vad mitt hjärta värker av längtan.
Ska försöka få till det godaste julbordet ever. Har redan gjort inlagda sillen och senapssillen som finns här. Jag hoppas ni gör dom. Fantastiskt gott blev det!! Går även att använda receptet som sås till gravad lax. Har inte kunnat låta bli att nalla av sillarna.

Ett TIPS är att inte färdigsteka dem helt, utan de blir klara när du sedan värmer upp dem i ugnen några minuter innan servering. Då håller de sig saftiga och underbart goda. Jag värmer bara upp det jag tror går åt.  Det som blir över blir perfekt till gräddsås och rårörda lingon en annan gång.

Jag använder mig av älgfärs och blandar ut med fläskfärs/vildsvinsfärs och grädde

Godaste köttbullarna

500 g älgfärs eller ekologisk nötfärs
250 g ekologisk fläskfärs, eller vildsvinsfärs
3 msk fibrex (flingor) (finns bland glutenfria produkter eller bland bakning)
1-1,5 dl ekologisk vispgrädde
1 finhackad gul lök (Stek den försiktigt tills den blir mjuk och inte brun)
2 ägg 
1 msk grovkornig senap
1 tsk honung (kan uteslutas)
1½-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1/4-1 tsk mald kryddpeppar (mängden är valfri, men jag tycker att julköttbullar ska ha en riklig smak av kryddpeppar)
smör
  • Stek löken mjuk. Blanda fibrex, kryddor och grädde och låt svälla. Blanda sedan ihop allt. Arbeta inte färsen för mycket för då blir köttbullarna nästan lite sega och torra i konsistensen.
  • Gör en provköttbulle och känn dig för om du vill krydda mer med salt och/eller peppar
  •  Forma till små fina köttbullar på en smord eller vattenpenslad skärbräda. Tips! Du kan även spritsa ut smeten. Då går det undan :)
  • Stek i massor av smör. Ju mer smör du använder, desto saftigare köttbullar blir det, samt att det inte osar lika mycket. Stek dem tills de får vacker färg, men inte för länge så de blir torra och tråkiga. Börja på högre värme och sänk sedan värmen när du fått en stekyta. 

Tips! Vill du inte ha lökbitar i köttbullarna, utan enbart smaken, så kan du mixa sönder dem med en stavmixer eller riva dem grovt på ett rivjärn.
Ett annat tips är att inte steka köttbullarna helt färdiga om du gör dem i förväg, utan stek dem klara innan servering.  

Saftiga, kryddiga, honungsklibbiga revbensspjäll 

Lägg revbensspjäll ca 1½ kg och 2 klyftade gula lökar och ett lagerblad i en kastrull. Täck med vatten och salta med 1 ½ msk salt per liter vatten.
Koka sakta i ca 30 min
Sätt ugnen på 200-225°
Ta upp revbensspjällen och pensla dem runt om med en härlig glaze. Spar resten av glazen. Lägg spjällen i en ugnsform och grilla dem mitt i ugnen tills dom får en härlig gyllene färg. Det tar ca 30 min. Pensla då och då med glazen som är över. Vänd spjällen när 10 min återstår. 

Glaze

½ dl honung
2 msk tomatpuré
3 msk ekologisk tamarisoja
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk finriven ingefära
1 finhackad röd chili, eller 1 krm sambal oelek
finrivet skal av två ekologiska apelsiner. Se till att du bara får med det orangea. Det vita ger besk smak. 

Receptet på glazen är inspirerad från tidningen Mer Smak från Coop.

Recept på hemgjord rödbetssallad och en härligt sjukt god sallad kommer senare i ett annat inlägg



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att