Fortsätt till huvudinnehåll

Julens godaste köttbullar och honungsklibbiga revbensspjäll


Det riktigt pirrar i kroppen till jul. Mest av allt är det för att min dotter kommer hem. Har inte setts sedan påsken. Ooooh vad mitt hjärta värker av längtan.
Ska försöka få till det godaste julbordet ever. Har redan gjort inlagda sillen och senapssillen som finns här. Jag hoppas ni gör dom. Fantastiskt gott blev det!! Går även att använda receptet som sås till gravad lax. Har inte kunnat låta bli att nalla av sillarna.

Ett TIPS är att inte färdigsteka dem helt, utan de blir klara när du sedan värmer upp dem i ugnen några minuter innan servering. Då håller de sig saftiga och underbart goda. Jag värmer bara upp det jag tror går åt.  Det som blir över blir perfekt till gräddsås och rårörda lingon en annan gång.

Jag använder mig av älgfärs och blandar ut med fläskfärs/vildsvinsfärs och grädde

Godaste köttbullarna

500 g älgfärs eller ekologisk nötfärs
250 g ekologisk fläskfärs, eller vildsvinsfärs
3 msk fibrex (flingor) (finns bland glutenfria produkter eller bland bakning)
1-1,5 dl ekologisk vispgrädde
1 finhackad gul lök (Stek den försiktigt tills den blir mjuk och inte brun)
2 ägg 
1 msk grovkornig senap
1 tsk honung (kan uteslutas)
1½-2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1/4-1 tsk mald kryddpeppar (mängden är valfri, men jag tycker att julköttbullar ska ha en riklig smak av kryddpeppar)
smör
  • Stek löken mjuk. Blanda fibrex, kryddor och grädde och låt svälla. Blanda sedan ihop allt. Arbeta inte färsen för mycket för då blir köttbullarna nästan lite sega och torra i konsistensen.
  • Gör en provköttbulle och känn dig för om du vill krydda mer med salt och/eller peppar
  •  Forma till små fina köttbullar på en smord eller vattenpenslad skärbräda. Tips! Du kan även spritsa ut smeten. Då går det undan :)
  • Stek i massor av smör. Ju mer smör du använder, desto saftigare köttbullar blir det, samt att det inte osar lika mycket. Stek dem tills de får vacker färg, men inte för länge så de blir torra och tråkiga. Börja på högre värme och sänk sedan värmen när du fått en stekyta. 

Tips! Vill du inte ha lökbitar i köttbullarna, utan enbart smaken, så kan du mixa sönder dem med en stavmixer eller riva dem grovt på ett rivjärn.
Ett annat tips är att inte steka köttbullarna helt färdiga om du gör dem i förväg, utan stek dem klara innan servering.  

Saftiga, kryddiga, honungsklibbiga revbensspjäll 

Lägg revbensspjäll ca 1½ kg och 2 klyftade gula lökar och ett lagerblad i en kastrull. Täck med vatten och salta med 1 ½ msk salt per liter vatten.
Koka sakta i ca 30 min
Sätt ugnen på 200-225°
Ta upp revbensspjällen och pensla dem runt om med en härlig glaze. Spar resten av glazen. Lägg spjällen i en ugnsform och grilla dem mitt i ugnen tills dom får en härlig gyllene färg. Det tar ca 30 min. Pensla då och då med glazen som är över. Vänd spjällen när 10 min återstår. 

Glaze

½ dl honung
2 msk tomatpuré
3 msk ekologisk tamarisoja
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk finriven ingefära
1 finhackad röd chili, eller 1 krm sambal oelek
finrivet skal av två ekologiska apelsiner. Se till att du bara får med det orangea. Det vita ger besk smak. 

Receptet på glazen är inspirerad från tidningen Mer Smak från Coop.

Recept på hemgjord rödbetssallad och en härligt sjukt god sallad kommer senare i ett annat inlägg



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...