Fortsätt till huvudinnehåll

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag väntar svar från Axfood (som har Garant och Eldorado)  Jag gör en redigering här när jag fått svar även från dem.  Har erhållit svar från dem. Se nedan.
Fick skicka mina frågor flera gånger till vissa av dem, och vara bestämd att jag ville ha raka svar, då många svar var undanglidande.

OBSERVERA! Det här inlägget kommer att uppdateras allt eftersom jag hittar nya infon, så gå gärna in här ibland för att kolla "nuläget".Så här ser de olika svaren ut:

ICA
Tack för din återkoppling
Vår leverantör garanterar en säker förpackning. Produkten kommer inte i kontakt med aluminium då det finns ett inre skikt mellan produkten och aluminiumförpackningen. Samtliga material följer de regler om förpackningar som EU har satt upp.
Vår makrillfilé i tomatsås kommer I en konserv vars insida är behandlad i enlighet med European Regulation No.
1935/2004/EC och med FDA (USA, Food and Drug Administration, CFR 21 § 175.300). Fri från Bisfenol.
Förpackningen innehåller inte BPA eller andra hormonstörande bisfenoler. Förpackningen är godkänd för matkontakt. 

Efter ytterligare mailkontakt:

Hej igen,

Tack för din återkoppling.
Materialet heter vinyl organosol.

Coop/Konsum
Stort tack för att du tagit dig tid att kontakta oss.
Burkarna till makrill är av aluminium och behöver inte ha en skyddande plastfilm, så burkarna är helt fria från bisfenol. Set finns ingen risk att aluminium förs över till produkten.
Välkommen att återkomma till oss om du har fler synpunkter eller frågor!
Med vänlig hälsning
Coop Kundservice

Efter ytterligare mailkontakt då jag tyckte det var konstigt att inget skydd behövs så erhöll jag detta svar: 

Hej Christina

Det är korrekt att det alltid (nästan iaf. för tex ananas händer det att olackade burkar används) behövs en film för att skydda att metaller fäller ut från burken till livsmedlet. Det finns dock olika sorters lacker som kan läggas på insidan av burken. I det här fallet har leverantören lyckats hitta en annan lack som fungerar i deras produkt som inte innehåller bisfenol.
           
ABBA
 MSC MÄSTARMAKRILL (2P) 12X220G
 Tack för att du hörde av dig till oss angående Abba®
  Ärende nr: 2017 - SE10675
 Mästarmakrill.
 både burk och lock är i aluminium. På insidan av burk och lock
 finns en livsmedelsgodkänd lack.
 Vi håller på att kontinuerligt byta ut förpackningar med
 Bisfenol-A. Ambitionen är att detta arbete med samtliga
 förpackningar ska vara klart under 2017.

Här har jag valt att fråga både Willys och Axfood om deras konserv Eldorado:

Willys; ang deras eget märke Eldorado:
Tack för ditt mejl. Coatingen på insidan av burkarna är BPA NI (Bisfenol A Non Intended). Vilket i praktiken betyder BPA fri. Inget BPA är tillsatt eller använt vid tillverkningen av burken. Men av juridiska skäl kan man inte hävda BPA fri. Om fabriken som tillverkar  burkarna även tillverkar andra produkter som innehåller BPA anser man att det kan finnas risk för spår av BPA. (samma tänk som med allergener och spår av) Och som med alla konserver är det ingen risk att metallen överförs i produkten så länge burken inte är skadad.

Axfood (Eldorados makrill)
Insidan av konservburken är klädd med vinyl organosol, den innehåller inte BADGE BFDGE eller BPA. ingen aluminium/metall förs överförs till produkten. 

Ni får ju nu själva avgöra och tolka svaren.
När det gäller ABBA:s så verkar det inte finnas garantier på att de ännu är bisfenolfria.
Coop väljer att inte ha någon skyddande hinna, vilket står i deras första svar. Sedan ändrade de svaret till att det innehåller ett BPA-fritt lack.
Man bör inte förvara livsmedel över huvud taget i konserver när man väl öppnat dem. Detta gäller både de med lackade insidor som de utan. Se även upp för skadade burkar.

UPPDATERING 

NYTT; NYTT NYTT!! Nu finns det jättefin fantastiskt god och hälsosam makrill hos Greatlife från Ortiz. Den är ekologisk, rensas för hand, ligger i ekologisk olivolja och i glasflaska. Du kan köpa den här via min affilatelänk: Makrill


Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.

Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…