Fortsätt till huvudinnehåll

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag väntar svar från Axfood (som har Garant och Eldorado)  Jag gör en redigering här när jag fått svar även från dem.  Har erhållit svar från dem. Se nedan.
Fick skicka mina frågor flera gånger till vissa av dem, och vara bestämd att jag ville ha raka svar, då många svar var undanglidande.

OBSERVERA! Det här inlägget kommer att uppdateras allt eftersom jag hittar nya infon, så gå gärna in här ibland för att kolla "nuläget".Så här ser de olika svaren ut:

ICA
Tack för din återkoppling
Vår leverantör garanterar en säker förpackning. Produkten kommer inte i kontakt med aluminium då det finns ett inre skikt mellan produkten och aluminiumförpackningen. Samtliga material följer de regler om förpackningar som EU har satt upp.
Vår makrillfilé i tomatsås kommer I en konserv vars insida är behandlad i enlighet med European Regulation No.
1935/2004/EC och med FDA (USA, Food and Drug Administration, CFR 21 § 175.300). Fri från Bisfenol.
Förpackningen innehåller inte BPA eller andra hormonstörande bisfenoler. Förpackningen är godkänd för matkontakt. 

Efter ytterligare mailkontakt:

Hej igen,

Tack för din återkoppling.
Materialet heter vinyl organosol.

Coop/Konsum
Stort tack för att du tagit dig tid att kontakta oss.
Burkarna till makrill är av aluminium och behöver inte ha en skyddande plastfilm, så burkarna är helt fria från bisfenol. Set finns ingen risk att aluminium förs över till produkten.
Välkommen att återkomma till oss om du har fler synpunkter eller frågor!
Med vänlig hälsning
Coop Kundservice

Efter ytterligare mailkontakt då jag tyckte det var konstigt att inget skydd behövs så erhöll jag detta svar: 

Hej Christina

Det är korrekt att det alltid (nästan iaf. för tex ananas händer det att olackade burkar används) behövs en film för att skydda att metaller fäller ut från burken till livsmedlet. Det finns dock olika sorters lacker som kan läggas på insidan av burken. I det här fallet har leverantören lyckats hitta en annan lack som fungerar i deras produkt som inte innehåller bisfenol.
           
ABBA
 MSC MÄSTARMAKRILL (2P) 12X220G
 Tack för att du hörde av dig till oss angående Abba®
  Ärende nr: 2017 - SE10675
 Mästarmakrill.
 både burk och lock är i aluminium. På insidan av burk och lock
 finns en livsmedelsgodkänd lack.
 Vi håller på att kontinuerligt byta ut förpackningar med
 Bisfenol-A. Ambitionen är att detta arbete med samtliga
 förpackningar ska vara klart under 2017.

Här har jag valt att fråga både Willys och Axfood om deras konserv Eldorado:

Willys; ang deras eget märke Eldorado:
Tack för ditt mejl. Coatingen på insidan av burkarna är BPA NI (Bisfenol A Non Intended). Vilket i praktiken betyder BPA fri. Inget BPA är tillsatt eller använt vid tillverkningen av burken. Men av juridiska skäl kan man inte hävda BPA fri. Om fabriken som tillverkar  burkarna även tillverkar andra produkter som innehåller BPA anser man att det kan finnas risk för spår av BPA. (samma tänk som med allergener och spår av) Och som med alla konserver är det ingen risk att metallen överförs i produkten så länge burken inte är skadad.

Axfood (Eldorados makrill)
Insidan av konservburken är klädd med vinyl organosol, den innehåller inte BADGE BFDGE eller BPA. ingen aluminium/metall förs överförs till produkten. 

Ni får ju nu själva avgöra och tolka svaren.
När det gäller ABBA:s så verkar det inte finnas garantier på att de ännu är bisfenolfria.
Coop väljer att inte ha någon skyddande hinna, vilket står i deras första svar. Sedan ändrade de svaret till att det innehåller ett BPA-fritt lack.
Man bör inte förvara livsmedel över huvud taget i konserver när man väl öppnat dem. Detta gäller både de med lackade insidor som de utan. Se även upp för skadade burkar.

UPPDATERING 

NYTT; NYTT NYTT!! Nu finns det jättefin fantastiskt god och hälsosam makrill hos Greatlife från Ortiz. Den är ekologisk, rensas för hand, ligger i ekologisk olivolja och i glasflaska. Du kan köpa den här via min affilatelänk: Makrill


Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…