Fortsätt till huvudinnehåll

Köttfärs- och zucchinigratäng


En sån smaksensation! Den här hoppas jag ni testar att göra hörni! 

 Den blir nästan som en lasagne men med zucchini istället för lasagneplattor. Grymt gott! Mycket grönsaker så den är späckad med nyttigheter dessutom. Går även supersnabbt att tillaga.  Det tar mindre än en timme innan maten på bordet, varav 20 min i ugnen.

Jag fann ingen ekologisk köttfärs den här gången, jag som är så noga med sånt. Vill ju att djuren ska ha det bra. Så den här gången tog jag något som kallas för hushållsfärs. Det är iblandat ärtor i färsen. Jaa, till den här rätten fungerade det ypperligt. Men jag kommer ändå hädanefter när jag tillagar det här (vilket jag definitivt kommer att göra 😋) att istället använda mig av eko/KRAV, när jag får tag på det. För djurens skull. 

Det du behöver för denna anrättning är 

2 st Zucchini

500 g Köttfärs

1 st Kycklingbuljong

1 Gul lök

40 g Rotselleri

3 st stjälkar av stjälkselleri 

1 Morot

2-3 Vitlöksklyftor 

1 msk Tomatpuré 

Örtsalt, svartpeppar

Basilika, rosmarin ca 1 kvist av varje (färska, men det fungerar även med torkad)

1 tsk Go chu jang chilipasta

En slatt rött vin ca 1 msk

1 st körsbärstomater på burk ex Mutti 

Smör att steka i

2 dl Riven ost

Inte så märkvärdiga grejer alltså. Det som kanske kan verka som ett frågetecken är go-chu-jang som är en chilipasta. Den är lite sötare i smaken och styrkan är inte lika vass som ex sambal oelek. Mjuk-stark-söt alltså. Suuupergod!! Den ligger i en röd plastask och hittas bland asiatiska/utländska produkter i affären  

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 °

Börja med att skiva och hacka lök, rot- och stjälkselleri samt morötter. Stek i lite smör tills löken är mjuk och det börjar få färg. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund. Lägg över i en kastrull. Tillsätt körsbärstomaterna samt buljongtärningen. Låt detta puttra under tiden du steker köttfärsen  

Stek färsen. När den är klar och fått lite färg så tillsätt vinet och hackade färska örter. Låt vinet koka in. Lägg över färsen i kastrullen tillsammans med grönsakerna. Tillsätt pressad vitlök och chilipasta. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av med ev örtsalt och peppar. Är köttfärssåsen för vattnig så red av den lite med ex maizena. 

Skiva zucchini tunt med en osthyvel. Jag brukar lämna innanmätet med fröerna, men där gör du som du vill. 

Varva zucchini och köttfärsröra i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager zucchini. Strö över osten. 

Grädda ca 20 min tills gratängen fått en vacker färg. Ät och njut! 




Värme & Kärlek

Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...