Fortsätt till huvudinnehåll

Köttfärs- och zucchinigratäng


En sån smaksensation! Den här hoppas jag ni testar att göra hörni! 

 Den blir nästan som en lasagne men med zucchini istället för lasagneplattor. Grymt gott! Mycket grönsaker så den är späckad med nyttigheter dessutom. Går även supersnabbt att tillaga.  Det tar mindre än en timme innan maten på bordet, varav 20 min i ugnen.

Jag fann ingen ekologisk köttfärs den här gången, jag som är så noga med sånt. Vill ju att djuren ska ha det bra. Så den här gången tog jag något som kallas för hushållsfärs. Det är iblandat ärtor i färsen. Jaa, till den här rätten fungerade det ypperligt. Men jag kommer ändå hädanefter när jag tillagar det här (vilket jag definitivt kommer att göra 😋) att istället använda mig av eko/KRAV, när jag får tag på det. För djurens skull. 

Det du behöver för denna anrättning är 

2 st Zucchini

500 g Köttfärs

1 st Kycklingbuljong

1 Gul lök

40 g Rotselleri

3 st stjälkar av stjälkselleri 

1 Morot

2-3 Vitlöksklyftor 

1 msk Tomatpuré 

Örtsalt, svartpeppar

Basilika, rosmarin ca 1 kvist av varje (färska, men det fungerar även med torkad)

1 tsk Go chu jang chilipasta

En slatt rött vin ca 1 msk

1 st körsbärstomater på burk ex Mutti 

Smör att steka i

2 dl Riven ost

Inte så märkvärdiga grejer alltså. Det som kanske kan verka som ett frågetecken är go-chu-jang som är en chilipasta. Den är lite sötare i smaken och styrkan är inte lika vass som ex sambal oelek. Mjuk-stark-söt alltså. Suuupergod!! Den ligger i en röd plastask och hittas bland asiatiska/utländska produkter i affären  

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 °

Börja med att skiva och hacka lök, rot- och stjälkselleri samt morötter. Stek i lite smör tills löken är mjuk och det börjar få färg. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund. Lägg över i en kastrull. Tillsätt körsbärstomaterna samt buljongtärningen. Låt detta puttra under tiden du steker köttfärsen  

Stek färsen. När den är klar och fått lite färg så tillsätt vinet och hackade färska örter. Låt vinet koka in. Lägg över färsen i kastrullen tillsammans med grönsakerna. Tillsätt pressad vitlök och chilipasta. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av med ev örtsalt och peppar. Är köttfärssåsen för vattnig så red av den lite med ex maizena. 

Skiva zucchini tunt med en osthyvel. Jag brukar lämna innanmätet med fröerna, men där gör du som du vill. 

Varva zucchini och köttfärsröra i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager zucchini. Strö över osten. 

Grädda ca 20 min tills gratängen fått en vacker färg. Ät och njut! 




Värme & Kärlek

Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...