Fortsätt till huvudinnehåll

Kryddig ugnsrostad kyckling


Hej på er!

Midsommar i antågande. Hur skönt är inte det? God mat, vänner och lite extra tid med sina kära förhoppningsvis. Vi ska åka till stugan och på midsommar är vi bortbjudna. Tar med mig lite gott i stället. Funderar på broccolipaj (recept kommer senare) och zucchinisallad som är fantastiskt god istället för potatissallad.

Under etiketten MIDSOMMAR hittar ni massor av god mat att välja mellan.

Igår gjorde jag ugnsrostad ekologisk kyckling med en massa härliga smaker. Så saftig och smakrik den blev!
Resterna använder jag till en god sallad. Allt annat såsom ben, knotor, brosk m.m sparas i frysen tills jag ska koka benbuljong. Se hur du gör jättegod och supernyttig benbuljong HÄR

Till den här ugnsrostade kycklingen så är zucchinisalladen faktiskt perfekt. Eller så äter du quinoa och/eller en blandsallad med en massa gott i. Skyn som bildats är jättegod att hälla över.

Ekologisk kyckling brukar vara bamsestora. För att de inte ska brännas i ugnen och för att bli riktigt saftiga så tillagas den en lite längre tid på svagare värme. Själv tog jag en promenad under tiden kycklingen var i ugnen. Vänd kycklingen 1-2 ggr under rostningen.


Ugnstemperatur 150°C

1 ekologisk kyckling färsk eller fryst tinad (min var ca 1,5 kg från kronfågel, bosarpkyckling)
Kryddblandning: 
1,5 tsk örtsalt (herbamare)
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk ingefärspulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver (jätteviktigt att den är ekologisk)
1 tsk ekologisk äkta kanadensisk lönnsirap (Var inte rädd för lönnsirap. Se nyttigheterna med den längre ner)

Blanda allt till kryddblandningen och massera in kycklingen överallt med den. Är kycklingen riktigt stor så vill du kanske göra mer av kryddblandningen.
Swish swosh in i ugnen i ca 2-2,5 timmar.
Stick in en kniv i kycklingen och tryck till. Vätskan som sipprar ut ska vara genomskinlig utan inslag av något rosa, då är den klar.

Lönnsirap ja....
Här får ni korta och snabblästa, men jätteintressanta länkar att läsa om hur fantastisk denna naturliga sötning är, t.ex. hindrar den diabetes.... Jupp!

http://www.news-medical.net/news/20100327/115/Swedish.aspx

http://24monde.info/sv/article/54-nyttiga-freningar-som-finns-i-ren-lnnsirap

OBS! Ni kommer väl ihåg att kolla in uppdateringen om makrill i konservburk ang aluminium och bisfenoler. HÄR

Trevlig helg!
Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…