Fortsätt till huvudinnehåll

Kryddig ugnsrostad kyckling


Hej på er!

Midsommar i antågande. Hur skönt är inte det? God mat, vänner och lite extra tid med sina kära förhoppningsvis. Vi ska åka till stugan och på midsommar är vi bortbjudna. Tar med mig lite gott i stället. Funderar på broccolipaj (recept kommer senare) och zucchinisallad som är fantastiskt god istället för potatissallad.

Under etiketten MIDSOMMAR hittar ni massor av god mat att välja mellan.

Igår gjorde jag ugnsrostad ekologisk kyckling med en massa härliga smaker. Så saftig och smakrik den blev!
Resterna använder jag till en god sallad. Allt annat såsom ben, knotor, brosk m.m sparas i frysen tills jag ska koka benbuljong. Se hur du gör jättegod och supernyttig benbuljong HÄR

Till den här ugnsrostade kycklingen så är zucchinisalladen faktiskt perfekt. Eller så äter du quinoa och/eller en blandsallad med en massa gott i. Skyn som bildats är jättegod att hälla över.

Ekologisk kyckling brukar vara bamsestora. För att de inte ska brännas i ugnen och för att bli riktigt saftiga så tillagas den en lite längre tid på svagare värme. Själv tog jag en promenad under tiden kycklingen var i ugnen. Vänd kycklingen 1-2 ggr under rostningen.


Ugnstemperatur 150°C

1 ekologisk kyckling färsk eller fryst tinad (min var ca 1,5 kg från kronfågel, bosarpkyckling)
Kryddblandning: 
1,5 tsk örtsalt (herbamare)
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk ingefärspulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver (jätteviktigt att den är ekologisk)
1 tsk ekologisk äkta kanadensisk lönnsirap (Var inte rädd för lönnsirap. Se nyttigheterna med den längre ner)

Blanda allt till kryddblandningen och massera in kycklingen överallt med den. Är kycklingen riktigt stor så vill du kanske göra mer av kryddblandningen.
Swish swosh in i ugnen i ca 2-2,5 timmar.
Stick in en kniv i kycklingen och tryck till. Vätskan som sipprar ut ska vara genomskinlig utan inslag av något rosa, då är den klar.

Lönnsirap ja....
Här får ni korta och snabblästa, men jätteintressanta länkar att läsa om hur fantastisk denna naturliga sötning är, t.ex. hindrar den diabetes.... Jupp!

http://www.news-medical.net/news/20100327/115/Swedish.aspx

http://24monde.info/sv/article/54-nyttiga-freningar-som-finns-i-ren-lnnsirap

OBS! Ni kommer väl ihåg att kolla in uppdateringen om makrill i konservburk ang aluminium och bisfenoler. HÄR

Trevlig helg!
Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...