Fortsätt till huvudinnehåll

Kryddig ugnsrostad kyckling


Hej på er!

Midsommar i antågande. Hur skönt är inte det? God mat, vänner och lite extra tid med sina kära förhoppningsvis. Vi ska åka till stugan och på midsommar är vi bortbjudna. Tar med mig lite gott i stället. Funderar på broccolipaj (recept kommer senare) och zucchinisallad som är fantastiskt god istället för potatissallad.

Under etiketten MIDSOMMAR hittar ni massor av god mat att välja mellan.

Igår gjorde jag ugnsrostad ekologisk kyckling med en massa härliga smaker. Så saftig och smakrik den blev!
Resterna använder jag till en god sallad. Allt annat såsom ben, knotor, brosk m.m sparas i frysen tills jag ska koka benbuljong. Se hur du gör jättegod och supernyttig benbuljong HÄR

Till den här ugnsrostade kycklingen så är zucchinisalladen faktiskt perfekt. Eller så äter du quinoa och/eller en blandsallad med en massa gott i. Skyn som bildats är jättegod att hälla över.

Ekologisk kyckling brukar vara bamsestora. För att de inte ska brännas i ugnen och för att bli riktigt saftiga så tillagas den en lite längre tid på svagare värme. Själv tog jag en promenad under tiden kycklingen var i ugnen. Vänd kycklingen 1-2 ggr under rostningen.


Ugnstemperatur 150°C

1 ekologisk kyckling färsk eller fryst tinad (min var ca 1,5 kg från kronfågel, bosarpkyckling)
Kryddblandning: 
1,5 tsk örtsalt (herbamare)
1 krm cayennepeppar
0,5 tsk ingefärspulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver (jätteviktigt att den är ekologisk)
1 tsk ekologisk äkta kanadensisk lönnsirap (Var inte rädd för lönnsirap. Se nyttigheterna med den längre ner)

Blanda allt till kryddblandningen och massera in kycklingen överallt med den. Är kycklingen riktigt stor så vill du kanske göra mer av kryddblandningen.
Swish swosh in i ugnen i ca 2-2,5 timmar.
Stick in en kniv i kycklingen och tryck till. Vätskan som sipprar ut ska vara genomskinlig utan inslag av något rosa, då är den klar.

Lönnsirap ja....
Här får ni korta och snabblästa, men jätteintressanta länkar att läsa om hur fantastisk denna naturliga sötning är, t.ex. hindrar den diabetes.... Jupp!

http://www.news-medical.net/news/20100327/115/Swedish.aspx

http://24monde.info/sv/article/54-nyttiga-freningar-som-finns-i-ren-lnnsirap

OBS! Ni kommer väl ihåg att kolla in uppdateringen om makrill i konservburk ang aluminium och bisfenoler. HÄR

Trevlig helg!
Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…