Fortsätt till huvudinnehåll

Grymt goda pommes strips på kålrabbi










Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen".

Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt.

Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋


Kålrabbi
Kokosolja
Herbamare/Troccomare örtsalt
Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologisk krydda)
Vitlökspulver

  1. Skär bort de hårda sidorna på kålrabbin och skala den. Beräkna minst 1 kålrabbi per person.
  2. Skär till strips
  3. Smörj en glasform med ett tunt lager kokosolja (Använd inte olivolja då den inte tål höga temperaturer utan att bli skadlig). Använder du ugnsplåt så kan du behöva bakplåtspapper också. Lägg kålrabbistripsen på plåten/formen. 
  4. Krydda dem med örtsalt och snåla inte med paprikapulver och vitlökspulver. Allt ekologiskt. Rör om ordentligt så att alla kryddor kommer på varje strips. 
  5. Se till att stripsen inte ligger ovanpå varandra i formen.
  6. In i ugnen i ca 20-30 min 225°C beroende på tjocklek. Öppna gärna ugnsluckan lite snabbt mellan varven för att släppa ut ånga. Vänd eventuellt på dem en gång.
  7. Känn efter med en potatissticka om dom känns klara. Öka temperaturen de sista minuterna om du vill ha mer färg på dem.
  8. Krydda eventuellt med mer örtsalt

Nu har du jordens godaste strips/pommes, som smakar nästan precis som pommes strips



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :)
Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern.
Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet!
Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt.


Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den. 
LCHF Pinocchiotårta:Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl
Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner det smälta smöret Blanda mandelmjölet med bakpu…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…