Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarisk lasagne

Jag har mer och mer börjat riktigt älska vegetarisk mat. Varför i herrans namn har jag lagat så lite av sånt förut? Det är ju så fantastiskt gott och hälsosamt. Jag är noga med att välja ekologiskt, annars känns hela hälsokonceptet bortkastat. Eko gäller även kryddor.

Den här rätten är "tomatig" utan att vara sådär sur som många tomaträtter lätt blir. Ju mer pasta du använder desto mindre tomatig blir den. Lyxen av 2 olika ostar – både krämig ricotta och härlig mozzarella är gudomligt.
Jag kan nästan garantera att du inte känner skillnad på bönpasta och vanlig pasta i lasagne.
Ge den här rätten god tid och en massa kärlek så blir den en riktig njutning att äta.

Bönpasta innehåller för det mesta sojabönor, så ät det inte för ofta då det kan vara hormonstörande. Någon gång ibland och allt med måtta. Det finns svart bönpasta att skicka efter om du hellre vill välja det. Det är ju fantastiskt hur mycket det finns att välja på numera. Välj den pasta som passar dig. Något jag absolut inte tycker att du ska välja är glutenfri pasta. Den är full av arsenik-ris (även den ekologiska) och spannmål som bildar socker i kroppen.

Naturligtvis så funkar det helt utmärk att tillsätta lite köttfärs om du vill det. Bryn då på den och blanda ner den i den färdigkokta tomatsåsen. Välj då en riktigt stor form.
Jag älskar när man kan använda ett recept och variera det.









300 g aubergine
3 st tomater i cm-stora skivor
70-75 g paprika, grovhackad
1,5 tsk salt
Kokosolja
2 st mozzarellaost
250 g ricottaost
100 g okokt bönpasta, minimum

Tomatsås:
60 g röd lök, finhackad
135 g palsternacka, finhackad
5 g vitlök, pressad
1 rågad msk tomatpuré
3,5 dl passerade tomater
1 st tärning grönsaksbuljong, eventuellt lite till
1,5 tsk finhackad chili röd/gul
1 msk rött vin
1 tsk paprikapulver
1 krm oregano, torkad
Herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar
Färsk basilika, timjan och persilja valfri mängd, hackad
1-2 stora soltorkade tomater, finhackad



Gör såhär:
  • Fräs löken mjuk i lite kokosolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka såsen tills palsternackan är mjuk. Koka den först sakta utan lock i ca 7 min. Lägg sedan på lock och sänk värmen så att såsen bara puttrar. Rör då och då. Smaka av med ev mer vitlök och/eller buljong. 
  • Koka bönpastan 
  • Sätt ugnen på 225 C
  • Skiva och salta auberginen med salt. Låt stå i 20 min och vattna av sig. orka av dem med hushållspapper
  • Dela på paprikan och ta bort kärnhuset
  • Smörj en form med kokosolja
  • Peppra aubergineskivorna och lägg dem separerade i formen tillsammans med paprikan.
  • Ställ in i ugnen tills auberginen fått fin färg, ca 20 min. Akta så den inte bränns. Skinnet på paprikan kan bli svart, men det är bara positivt.
  • Ta ut formen och låt svalan en stund
  • Dra av skinnet på paprikahalvorna så gott det går och hacka dem och auberginskivorna grovt
  • Blanda ner hacket i tomatsåsen
  • Varva bönpasta, tomatsås, mozzarella, tomatskivor och ricotta i en oljad form. Avsluta med ricottaost 
  • Toppa med nymalen svartpeppar
  • Grädda i ugn tills osten fått fin färg, ca 30 min

Servera med en fräsch sallad 😋

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...