Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarisk lasagne

Jag har mer och mer börjat riktigt älska vegetarisk mat. Varför i herrans namn har jag lagat så lite av sånt förut? Det är ju så fantastiskt gott och hälsosamt. Jag är noga med att välja ekologiskt, annars känns hela hälsokonceptet bortkastat. Eko gäller även kryddor.

Den här rätten är "tomatig" utan att vara sådär sur som många tomaträtter lätt blir. Ju mer pasta du använder desto mindre tomatig blir den. Lyxen av 2 olika ostar – både krämig ricotta och härlig mozzarella är gudomligt.
Jag kan nästan garantera att du inte känner skillnad på bönpasta och vanlig pasta i lasagne.
Ge den här rätten god tid och en massa kärlek så blir den en riktig njutning att äta.

Bönpasta innehåller för det mesta sojabönor, så ät det inte för ofta då det kan vara hormonstörande. Någon gång ibland och allt med måtta. Det finns svart bönpasta att skicka efter om du hellre vill välja det. Det är ju fantastiskt hur mycket det finns att välja på numera. Välj den pasta som passar dig. Något jag absolut inte tycker att du ska välja är glutenfri pasta. Den är full av arsenik-ris (även den ekologiska) och spannmål som bildar socker i kroppen.

Naturligtvis så funkar det helt utmärk att tillsätta lite köttfärs om du vill det. Bryn då på den och blanda ner den i den färdigkokta tomatsåsen. Välj då en riktigt stor form.
Jag älskar när man kan använda ett recept och variera det.









300 g aubergine
3 st tomater i cm-stora skivor
70-75 g paprika, grovhackad
1,5 tsk salt
Kokosolja
2 st mozzarellaost
250 g ricottaost
100 g okokt bönpasta, minimum

Tomatsås:
60 g röd lök, finhackad
135 g palsternacka, finhackad
5 g vitlök, pressad
1 rågad msk tomatpuré
3,5 dl passerade tomater
1 st tärning grönsaksbuljong, eventuellt lite till
1,5 tsk finhackad chili röd/gul
1 msk rött vin
1 tsk paprikapulver
1 krm oregano, torkad
Herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar
Färsk basilika, timjan och persilja valfri mängd, hackad
1-2 stora soltorkade tomater, finhackad



Gör såhär:
  • Fräs löken mjuk i lite kokosolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka såsen tills palsternackan är mjuk. Koka den först sakta utan lock i ca 7 min. Lägg sedan på lock och sänk värmen så att såsen bara puttrar. Rör då och då. Smaka av med ev mer vitlök och/eller buljong. 
  • Koka bönpastan 
  • Sätt ugnen på 225 C
  • Skiva och salta auberginen med salt. Låt stå i 20 min och vattna av sig. orka av dem med hushållspapper
  • Dela på paprikan och ta bort kärnhuset
  • Smörj en form med kokosolja
  • Peppra aubergineskivorna och lägg dem separerade i formen tillsammans med paprikan.
  • Ställ in i ugnen tills auberginen fått fin färg, ca 20 min. Akta så den inte bränns. Skinnet på paprikan kan bli svart, men det är bara positivt.
  • Ta ut formen och låt svalan en stund
  • Dra av skinnet på paprikahalvorna så gott det går och hacka dem och auberginskivorna grovt
  • Blanda ner hacket i tomatsåsen
  • Varva bönpasta, tomatsås, mozzarella, tomatskivor och ricotta i en oljad form. Avsluta med ricottaost 
  • Toppa med nymalen svartpeppar
  • Grädda i ugn tills osten fått fin färg, ca 30 min

Servera med en fräsch sallad 😋

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :) Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern. Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet! Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt. Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den.  LCHF Pinocchiotårta: Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner d...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...