Fortsätt till huvudinnehåll

Helstekt saftig entrecôte med mustig sky och baconlindade potatisspett


Entrecôte är ju riktig lyxmat. Kommer den dessutom från gräsbetesdjur så finns det ju nästan inget finare. Den här entrecôten kommer från älg. Den har legat i frysen så otroligt länge eftersom jag bara väntat på ett lyxigt tillfälle att kunna tillaga det. Ja, en födelsedag kan ju vara anledning nog, tyckte vi tillslut.

Den här entrecôten blir så fantastiskt mör och saftigt god. Äter jag potatis? Ja ibland så gör jag det. Inte ofta och då oftast tillagad och avkyld. Då är den en riktig hälsobomb för din mage med sin prebiotika. Men någon gång ibland så händer det att jag även äter varm potatis. Så blev det denna dag. Inga mängder och massor av sallad till så känner jag mig inte lurad på kolhydratmängden.












Det här behöver du:
600 g entrecôte
Herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor, grovt hackad
0,5 färsk chili, grovt hackad
Några stjälkar timjan
Kokosolja (i burk)
1 msk smör 
0,5 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 stor soltorkad tomat, finhackad
Ca 1 msk viltfond
Kokt, kall oskalad potatis, lite mindre i storlek, väl skrubbad
Bacon. Beräkna 0,5 skiva, delad på längden till varje potatis

Gör såhär:
Ställ in ugnen på 125°C.

  • Salta och peppra entrecôten och stek den runt om på alla sidor i kokosolja tills den får vacker färg
  • Tillsätt smöret, hackad vitlök och chili
  • Ös steken hela tiden med kryddsmöret när du steker
  • Lägg sedan steken i en ganska trång ugnsform och stek den sakta i ca 70 min till en innertemperatur på ca 65°C.
  • Ta ut steken och låt den vila i 15 minuter. Spara skyn och sila den. (Gör skyn under tiden du har potatisen i ugnen). 
  • Tillsätt vatten, tomatpuré, soltorkad tomat samt viltfond. Låt skyn koka i ngn minut. Den ska vara ganska kraftfull i smaken. Justera smaken med vatten eller mer fond. 
  • Montera ihop skyn med smör.

Höj temperaturen på ugnen till 250°C

  • Linda ½ baconskiva runt varje potatis och trä upp på grillspett. 
  • Lägg dem på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Grilla tills baconet fått fin färg. Det tar ca 20 minuter. Vänd på spetten mellan varven.
Skiva upp köttet i lite tjockare skivor och servera med skyn, potatisspett, bearnaisesås och en fräsch sallad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…