Fortsätt till huvudinnehåll

Helstekt saftig entrecôte med mustig sky och baconlindade potatisspett


Entrecôte är ju riktig lyxmat. Kommer den dessutom från gräsbetesdjur så finns det ju nästan inget finare. Den här entrecôten kommer från älg. Den har legat i frysen så otroligt länge eftersom jag bara väntat på ett lyxigt tillfälle att kunna tillaga det. Ja, en födelsedag kan ju vara anledning nog, tyckte vi tillslut.

Den här entrecôten blir så fantastiskt mör och saftigt god. Äter jag potatis? Ja ibland så gör jag det. Inte ofta och då oftast tillagad och avkyld. Då är den en riktig hälsobomb för din mage med sin prebiotika. Men någon gång ibland så händer det att jag även äter varm potatis. Så blev det denna dag. Inga mängder och massor av sallad till så känner jag mig inte lurad på kolhydratmängden.












Det här behöver du:
600 g entrecôte
Herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor, grovt hackad
0,5 färsk chili, grovt hackad
Några stjälkar timjan
Kokosolja (i burk)
1 msk smör 
0,5 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 stor soltorkad tomat, finhackad
Ca 1 msk viltfond
Kokt, kall oskalad potatis, lite mindre i storlek, väl skrubbad
Bacon. Beräkna 0,5 skiva, delad på längden till varje potatis

Gör såhär:
Ställ in ugnen på 125°C.

  • Salta och peppra entrecôten och stek den runt om på alla sidor i kokosolja tills den får vacker färg
  • Tillsätt smöret, hackad vitlök och chili
  • Ös steken hela tiden med kryddsmöret när du steker
  • Lägg sedan steken i en ganska trång ugnsform och stek den sakta i ca 70 min till en innertemperatur på ca 65°C.
  • Ta ut steken och låt den vila i 15 minuter. Spara skyn och sila den. (Gör skyn under tiden du har potatisen i ugnen). 
  • Tillsätt vatten, tomatpuré, soltorkad tomat samt viltfond. Låt skyn koka i ngn minut. Den ska vara ganska kraftfull i smaken. Justera smaken med vatten eller mer fond. 
  • Montera ihop skyn med smör.

Höj temperaturen på ugnen till 250°C

  • Linda ½ baconskiva runt varje potatis och trä upp på grillspett. 
  • Lägg dem på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Grilla tills baconet fått fin färg. Det tar ca 20 minuter. Vänd på spetten mellan varven.
Skiva upp köttet i lite tjockare skivor och servera med skyn, potatisspett, bearnaisesås och en fräsch sallad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...