Fortsätt till huvudinnehåll

Grymt god Pad Thai, glutenfri


När min sambo fyllde år så bjöd jag honom på Pad Thai. Fantastisk gott och jätteenkelt att göra. 

Förbereder du i förväg så går det som en dans och supersnabbt att laga denna fantastiskt goda rätt: Jag förberedde all hackning och lagade sedan maten under tiden man satt runt bordet.

  • Skölj nudlarna riktigt noga i iskallt vatten. Torka torr med hushållspapper eller kökshandduk. Klipp gärna av dem lite så att de blir en aning kortare. Det blir lättare att äta och smidigare att ta maten från fatet då.
  • Gör såsen
  • Skär kyckling i bitar
  • Skala räkorna
  • Strimla salladslöken
  • Hacka jordnötterna
  • Hacka chili
  • Hacka koriandern
  • Vispa upp äggen i en skål

Sås:
1,5 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 msk sweet chilisås (Gör egen om du vill undvika socker och andra tillsatser. Se recept längre ner).
1 msk vatten
1 msk risvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
1 lime, pressad
___________________________________

350 g shiratakinudlar, eller mer (Jag tog två påsar)
200 g grillad kyckling i små bitar
1 msk kokosolja
200 g skalade räkor
2 ägg
2 salladslökar i skivor
180 g böngroddar
1 röd chili, urkärnad och hackad + extra till servering
1 msk chiliflakes
75 g rostade jordnötter, utan salt, hackade + extra till servering
0,5 kruka koriander, finhackad + extra till garnering
Tamarisoja till servering
Sweet chilisås till servering

Gör såhär:
Värm upp kycklingen i kokosolja. tillsätt löken och stek någon minut
Häll ner de uppvispade äggen i pannan under omrörning
Tillsätt den hackade chilin, den hackade koriandern och hackade jordnötter.
Häll i såsen, nudlarna, böngroddarna och den hackade chilin
Lägg ner räkorna och låt allt bli hett

Servera med extra chili, jordnötter, sweet chili och tamarisoja i små skålar


Snabbgjord Sweet chilisås, sweet & sour:
2 röda chili
2 gröna chili
3-4 vitlöksklyftor 
175 g fin honung
2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm fiberhusk


  • Ta ur kärnhuset ur chilin och finhacka den
  • Finhacka vitlöken
  • Värm honungen försiktigt tillsammans med vitlöken och chilin
  • Dra av från plattan och tillsätt vinägern
  • Låt svalna
  • Blanda i fiberhusk
  • Rör lite då och då så att inte fiberhusken klumpar sig. Börja med den mindre mängden fiberhusk. Låt stå en stund så tjocknar såsen. Tillsätt mer husk om den fortfarande verkar alltför rinnig. Den tjocknar även när den blir varm.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam