Fortsätt till huvudinnehåll

Grymt god Pad Thai, glutenfri


När min sambo fyllde år så bjöd jag honom på Pad Thai. Fantastisk gott och jätteenkelt att göra. 

Förbereder du i förväg så går det som en dans och supersnabbt att laga denna fantastiskt goda rätt: Jag förberedde all hackning och lagade sedan maten under tiden man satt runt bordet.

  • Skölj nudlarna riktigt noga i iskallt vatten. Torka torr med hushållspapper eller kökshandduk. Klipp gärna av dem lite så att de blir en aning kortare. Det blir lättare att äta och smidigare att ta maten från fatet då.
  • Gör såsen
  • Skär kyckling i bitar
  • Skala räkorna
  • Strimla salladslöken
  • Hacka jordnötterna
  • Hacka chili
  • Hacka koriandern
  • Vispa upp äggen i en skål

Sås:
1,5 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 msk sweet chilisås (Gör egen om du vill undvika socker och andra tillsatser. Se recept längre ner).
1 msk vatten
1 msk risvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
1 lime, pressad
___________________________________

350 g shiratakinudlar, eller mer (Jag tog två påsar)
200 g grillad kyckling i små bitar
1 msk kokosolja
200 g skalade räkor
2 ägg
2 salladslökar i skivor
180 g böngroddar
1 röd chili, urkärnad och hackad + extra till servering
1 msk chiliflakes
75 g rostade jordnötter, utan salt, hackade + extra till servering
0,5 kruka koriander, finhackad + extra till garnering
Tamarisoja till servering
Sweet chilisås till servering

Gör såhär:
Värm upp kycklingen i kokosolja. tillsätt löken och stek någon minut
Häll ner de uppvispade äggen i pannan under omrörning
Tillsätt den hackade chilin, den hackade koriandern och hackade jordnötter.
Häll i såsen, nudlarna, böngroddarna och den hackade chilin
Lägg ner räkorna och låt allt bli hett

Servera med extra chili, jordnötter, sweet chili och tamarisoja i små skålar


Snabbgjord Sweet chilisås, sweet & sour:
2 röda chili
2 gröna chili
3-4 vitlöksklyftor 
175 g fin honung
2 msk vitvinsvinäger
1-2 krm fiberhusk


  • Ta ur kärnhuset ur chilin och finhacka den
  • Finhacka vitlöken
  • Värm honungen försiktigt tillsammans med vitlöken och chilin
  • Dra av från plattan och tillsätt vinägern
  • Låt svalna
  • Blanda i fiberhusk
  • Rör lite då och då så att inte fiberhusken klumpar sig. Börja med den mindre mängden fiberhusk. Låt stå en stund så tjocknar såsen. Tillsätt mer husk om den fortfarande verkar alltför rinnig. Den tjocknar även när den blir varm.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...