Fortsätt till huvudinnehåll

Laxplanka med sötpotatismos, hollandaise, gremolata och annat gott.



Hösten börjar att anlända, men än så länge går det att grilla ute – så länge det inte blåser alltför kraftigt. Tiden som går åt att grilla är dessutom minimal.

Naturligtvis så kan man fixa denna rätt utan utegrill och steka fisken på spisen istället och steka citronen bredvid tills den blir karamelliserad (ytan blir brun, söt och god). Du måste då borsta bort dill- och gräslöksklippet som fisken marinerats i. Alternativt ugnssteka den på svag värme (med kryddhacket på) i 125°C i 30-40 min, beroende på tjocklek på laxbiten. Då behöver du ändra lite på ordningen i tillagningen, men det ska inte vara några problem. Steker du fisken på spisen så gör du under tiden som plankorna med moset står i ugnen. Ugnssteker du fisken så gör du det steget innan plankorna med moset ska in i ugnen. Då får du hålla fisken varm tills uppläggningen.

Laxplanka är verkligen supergott och att göra den hemma med egengjord hollandaise är riktigt mumma. Jag har inte angivit några mått eftersom det beror på hur många man är och hur många plankor som då ska tillredas. 1 planka per person

Till denna rätt så gjorde jag även Gremolata som ett gott tillbehör att ringla ovanpå. Den här gången gjorde jag den på olivolja, men då blev den en aning beskt. Är inte mycket för rapsolja, men det är nog den som är bäst i denna gremolata. Har man råd kan man säkerligen använda avokado- eller macadamiaolja istället. De fina oljorna kostar ju tyvärr en slant.

Avokadoolja är ju även suveränt att steka i då den tål riktigt höga temperaturer. Och vet ni!!! – den är även fantastisk som anti-age-olja till ditt ansikte. Attans vilken lyster man får och collagenet i huden ökar. YEY!!


Detta behöver du till laxplankan:

  • Laxfiléer, ex chumlax, pinklax, I love Eco eller i nödfall laxbitar från Findus. Inte andra odlade laxar som är riktigt fulla av toxiner
  • Sötpotatis
  • Smör
  • Dill och gräslök, färska
  • Sparris
  • Stora kvisttomater
  • Citroner
  • Hollandaisesås (se recept nedan)
  • Gremolata (se länk till receptet här ovan) Frivillig ingrediens, men det är supergott till. 
  • Bacon
  • Örtsalt – herbamare, nymalen svartpeppar
Gör såhär:
1 dag innan – olja in och klipp rikligt med dill och gräslök över tinade och avtorkade laxfiléer. Det räcker att ta örtklippet på ena sidan på filén. Lägg dem sedan i påse och tryck ur så mycket luft som går så det blir tätt förslutet.

Dagen D:
  1. Starta grillen ute. Vill du inte grilla så tipsar jag om alternativa tillagningar längst upp här på sidan.
  2.  Pensla plankorna med lite avokadoolja eller kokosolja. Förgrilla ekplankorna i ugnen på 225° i ca 10 min. (Är plankorna nya så följ instruktionerna för hur du ska göra då). Sänk värmen om du nu ska ugnstillaga dina fiskfiléer.
  3. Skala och dela sötpotatisen i bitar. Koka dem riktigt mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet. Spar lite vätska ifall du behöver späda moset. Använd en stomp och mosa potatisen. Det gör inget om det blir lite bitar, det är bara gott. Blanda ner en rejäl smörklick och krydda med örtsalt och svartpeppar. Spritsa eller klicka ut moset runt om kanterna på plankan.
  4. Dela på tomaterna och lägg en halva på var planka. Krydda med lite örtsalt.
  5. Koka sparrisen i ca 4 minuter.
  6. Gör hollandaisesåsen och gremolatan.
  7. Ta ut fiskfileérna ur påsen, Krydda med lite örtsalt och lägg dem på en skiva citron. Lägg även en citronskiva ovanpå. Placera dem sedan i ett grillhalster för fisk. Grilla 3-4 minuter på var sida. Citronskivorna hindrar fisken från att fasta på halstret, höjer smaken på fisken, samt att citronerna blir så goda när de får lite färg på sig.
  8. Under tiden fisken grillas så sätter du in plankorna i ugnen. Sötpotatismoset och tomaterna ska få vacker färg. Det tar ca 7 minuter
  9. Lägg på laxen, citronen och sparrisen och sleva över hollandaisesås. Ringla på lite härlig gremolata. 
Servera!  


Hollandaisesås

250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
salt 1-2 krm
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
Hackad persilja
.
  1. Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.
  2. Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen. 
  3. Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). 
  4. Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat så tjock som du vill ha såsen. Jag tycker det är lättast med en ballongvisp. Ta bort skålen från vattenkastrullen. 
  5. Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.
Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayennepeppar och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering. 
Skulle såsen skära sig så få inte panik. Knäck då en äggula i ett annat kärl och vispa ner den skurna såsen lite i taget under kraftig vispning.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...