Fortsätt till huvudinnehåll

Laxplanka med sötpotatismos, hollandaise, gremolata och annat gott.



Hösten börjar att anlända, men än så länge går det att grilla ute – så länge det inte blåser alltför kraftigt. Tiden som går åt att grilla är dessutom minimal.

Naturligtvis så kan man fixa denna rätt utan utegrill och steka fisken på spisen istället och steka citronen bredvid tills den blir karamelliserad (ytan blir brun, söt och god). Du måste då borsta bort dill- och gräslöksklippet som fisken marinerats i. Alternativt ugnssteka den på svag värme (med kryddhacket på) i 125°C i 30-40 min, beroende på tjocklek på laxbiten. Då behöver du ändra lite på ordningen i tillagningen, men det ska inte vara några problem. Steker du fisken på spisen så gör du under tiden som plankorna med moset står i ugnen. Ugnssteker du fisken så gör du det steget innan plankorna med moset ska in i ugnen. Då får du hålla fisken varm tills uppläggningen.

Laxplanka är verkligen supergott och att göra den hemma med egengjord hollandaise är riktigt mumma. Jag har inte angivit några mått eftersom det beror på hur många man är och hur många plankor som då ska tillredas. 1 planka per person

Till denna rätt så gjorde jag även Gremolata som ett gott tillbehör att ringla ovanpå. Den här gången gjorde jag den på olivolja, men då blev den en aning beskt. Är inte mycket för rapsolja, men det är nog den som är bäst i denna gremolata. Har man råd kan man säkerligen använda avokado- eller macadamiaolja istället. De fina oljorna kostar ju tyvärr en slant.

Avokadoolja är ju även suveränt att steka i då den tål riktigt höga temperaturer. Och vet ni!!! – den är även fantastisk som anti-age-olja till ditt ansikte. Attans vilken lyster man får och collagenet i huden ökar. YEY!!


Detta behöver du till laxplankan:

  • Laxfiléer, ex chumlax, pinklax, I love Eco eller i nödfall laxbitar från Findus. Inte andra odlade laxar som är riktigt fulla av toxiner
  • Sötpotatis
  • Smör
  • Dill och gräslök, färska
  • Sparris
  • Stora kvisttomater
  • Citroner
  • Hollandaisesås (se recept nedan)
  • Gremolata (se länk till receptet här ovan) Frivillig ingrediens, men det är supergott till. 
  • Bacon
  • Örtsalt – herbamare, nymalen svartpeppar
Gör såhär:
1 dag innan – olja in och klipp rikligt med dill och gräslök över tinade och avtorkade laxfiléer. Det räcker att ta örtklippet på ena sidan på filén. Lägg dem sedan i påse och tryck ur så mycket luft som går så det blir tätt förslutet.

Dagen D:
  1. Starta grillen ute. Vill du inte grilla så tipsar jag om alternativa tillagningar längst upp här på sidan.
  2.  Pensla plankorna med lite avokadoolja eller kokosolja. Förgrilla ekplankorna i ugnen på 225° i ca 10 min. (Är plankorna nya så följ instruktionerna för hur du ska göra då). Sänk värmen om du nu ska ugnstillaga dina fiskfiléer.
  3. Skala och dela sötpotatisen i bitar. Koka dem riktigt mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet. Spar lite vätska ifall du behöver späda moset. Använd en stomp och mosa potatisen. Det gör inget om det blir lite bitar, det är bara gott. Blanda ner en rejäl smörklick och krydda med örtsalt och svartpeppar. Spritsa eller klicka ut moset runt om kanterna på plankan.
  4. Dela på tomaterna och lägg en halva på var planka. Krydda med lite örtsalt.
  5. Koka sparrisen i ca 4 minuter.
  6. Gör hollandaisesåsen och gremolatan.
  7. Ta ut fiskfileérna ur påsen, Krydda med lite örtsalt och lägg dem på en skiva citron. Lägg även en citronskiva ovanpå. Placera dem sedan i ett grillhalster för fisk. Grilla 3-4 minuter på var sida. Citronskivorna hindrar fisken från att fasta på halstret, höjer smaken på fisken, samt att citronerna blir så goda när de får lite färg på sig.
  8. Under tiden fisken grillas så sätter du in plankorna i ugnen. Sötpotatismoset och tomaterna ska få vacker färg. Det tar ca 7 minuter
  9. Lägg på laxen, citronen och sparrisen och sleva över hollandaisesås. Ringla på lite härlig gremolata. 
Servera!  


Hollandaisesås

250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
salt 1-2 krm
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
Hackad persilja
.
  1. Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.
  2. Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen. 
  3. Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). 
  4. Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat så tjock som du vill ha såsen. Jag tycker det är lättast med en ballongvisp. Ta bort skålen från vattenkastrullen. 
  5. Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.
Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayennepeppar och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering. 
Skulle såsen skära sig så få inte panik. Knäck då en äggula i ett annat kärl och vispa ner den skurna såsen lite i taget under kraftig vispning.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ört- & fetaostfyllda lammfärsspett med smörstekta kantareller, rostad pumpa & tomatsås

Ljuvlig helgmat när den är som bäst. Örterna med salvia, rivet citronskal, mynta, timjan och rosmarin är himmelskt tillsammans med lammet. Att lägga till äkta fetaost som förutom att ge en krämighet även höjer den magra lammfärsen, gör att man inte behöver vare sig ströbröd eller grädde.
Dessa lammspett gifter sig fantastiskt med butternutpumpa som rostats tillsammans med vitlök, lök, örtsalt och svartpeppar.
Servera spetten på en bädd av tomatsås. Tomatsåsen gjorde jag enkel för att den inte ska överta smakerna av huvudrätten. Den här rätten är inte bara fantastiskt god utan dessutom är det ren hälsomat. Jag hade turen att få tag på ekologisk lammfärs till superpris. Så roligt att göra något riktigt lyxigt av den. Butternutpumpa är billig och de färska örterna brukar allt som oftast vara på extrapris i affärerna. Så det blev en ekonomisk festmåltid. En enkel färdig salladsmix till.... och lite gott i glasen. Jag nöjde mig med vatten - renat sådant och iskallt. 
Jag hade ekologiska…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Grön nyttig smoothie som smakar glass

Hej på er!
Här är det förkylt kan jag säga. Fy sån feber jag har haft, men nu är jag på återgång. Ska ha en liten tjejträff i morgon så jag sitter och planerar menyn för fullt. Sååå kul!!
Tänkte ha en massa smårätter, nästan som förrätter att mumsa på tills vi blir mätta. Goda drinkar, både alkoholfria och de med lite mer drag i. Det kommer att bli lite mindre hälsosamma val i vissa fall. Men så får det bli. Ekologiskt kör jag ändå alltid med.
Men nu kommer ett hälsosamt inlägg. Genom att fibrerna är med, i motsats till när man juicar så håller man blodsockret nere. Frukten och bären ger pektin. När man mixar det gröna och sönderfördelar det så frigörs näringen  i bladens celler mer effektivt än om du bara tuggar dem. Denna smoothie är så god, så god, gooood … smakar faktiskt lite glass. Drick den medan är iskall och härlig.
1 näve babyspenat 60 g mango ½ dl frysta jordgubbar 2 dl vatten 1 dl kokosmjölk 50 g skalad apelsin ½ nässelpulver
Mixa allt i en blender eller riktigt bra m…