Fortsätt till huvudinnehåll

Härliga hemmagjorda ansiktsmasker och peelingar



Hej alla raringar! 

Jag är hemma inne i stan en snabbis och vill försöka hinna ge er lite härligt ljuvliga hudvårdstips innan jag åker tillbaka till stugan. Vi ska ha ett gäng middagsgäster så jag ska tillbaka och förbereda maten så långt det går. Hoppas på finväder så att vi kan sitta ute och äta och kanske bada lite tunna.


Sommaren är ju här och solen värmer. Huden blir solkysst och även lite torr. 
Efter en dag i solen är det helt underbart att lägga en återfuktande mask. Lägga sig på sängen och låta den verka. Kanske göra en liten meditation under tiden eller halvslumra en stund – om möjlighet finns. 

Här kommer lite tips på egna peelingar och masker du kan göra hemma?

Se till att alla produkter  i största mån är ekologiska. Huden äter det den får på sig. Jag tror även på att det vi tar på vår hud ska vi även kunna äta – så rent och äkta ska det vara.


Längst ner på sidan kan du se vad ingredienserna har för verkan på huden


Havremask: 
  • Lägg ett tjockt lager på huden. Den här masken är bra för alla hudtyper och behov. Den blir jättemjuk och återfuktad.Ta ½ kopp havregryn som du mortlar eller mixar. Tillsätt lite honung samt olivolja eller yoghurt. Tillsätt vatten om du använder varianten med olivolja. Låt den stå och svälla till en gröt. 
Avokadomask: 
  • Avocado, honung och yoghurt i som mixas ihop till en mask verkar även den återfuktande.
Mask med gurkmeja:
  • Blanda yoghurt och gurkmeja om du har känslig hud med t.ex rosacea. 
Jordgubbsmask:
  • Mixa ekologiska jordgubbar (det finns frysta ekologiska som du kan tina upp) och lägg på en aknehy. Se till att det är ekologiskt då dom du köper ute är väldigt besprutade. Variera gärna med havremasken mellan varven.
Spirulinamask:
  • Spirulinapulver blandat med olivolja är en riktig anti-age-behandling. Även fin för en acnehy.

PEELING

Som ansiktspeeling kan du ta ekologisk florsocker eller bikarbonat blandat med olivolja/kokosolja. 
Kroppspeeling: olivolja/kokosolja och råsocker samt bikarbonat fungerar jättefint.

Gör peeling i ansiktet högst 1 eller 2 ggr i månaden. Det finns ingen som helst anledning att göra det oftare. Du irriterar annars bara huden och lite döda celler ska vi faktiskt ha som skydd. Detta gäller allra helst dig som har akne – var mycket aktsam med peeling, annars retar du huden att producera mer fett och huden kan vara jättekänslig. 


Var även lite försiktig med peeling när du har utsatt huden för sol, allra helst gällande ansiktet. Det kan bli irriterat. Peeling i ansiktet ska du även använda med mjuka lätta fingrar. Peeling gör du för att få bort döda hudceller. Ingen peeling tar bort pormaskar, men kan mjuka upp ytan så att porerna lättare kan tömmas. 



Ingrediensernas verkan på huden:

Honung ekologisk kravmärkt (ej pastöriserad) är bakteriedödande, ger massor av vitaminer och mineraler.
Avocado ger fukt
Havre lugnar huden, ger den fukt och stärker barriären.
Gurkmeja har en antiinflammatorisk egenskap (suverän även att äta).
Jordgubbar innehåller lite naturlig syra som är peelande. (Använd inte den masken om du nyss gjort en annan peeling. Välj då hellre havremasken)
Yoghurt är svalkande, lugnande och tillför fukt.
Olivolja/kokosolja tillför fukt och näring.
Spirulina som är en alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är ett riktig superfood. Den innehåller så många nyttigheter att det skulle ta upp en halv sida att skriva ner. 

Ha nu en helt underbar dag och önskar er en fantastisk nationaldag.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …