Fortsätt till huvudinnehåll

Jättegod Dijon- och Timjankyckling

Hej på er!

Häromdagen gjorde jag en jättegod kycklingrätt. God till lchf-pasta eller någon annan spannmålsfri pasta. (Jag själv håller mig dock ifrån glutenfri pasta som innehåller arsenikgiftigt rismjöl och konstiga tillsatser).
En snabb variant till pasta är noodles gjorda på zucchini. Använd dig då av zucchini som är mindre i storleken och som då har ett mindre kärnhus. Ta hjälp av en osthyvel och hyvla remsor eller använd dig av en så kallad zoodler som gör spagettiliknande långa remsor. Lägg dem i hett vatten högst 1 minut. Annars är glasnudlar eller shiratakinudlar jättefina alternativ. Tänk bara på att skölja shiratakinudlarna jättenoga. Torka sedan av dem med hushållspapper. De tar nämligen upp såserna och dess smaker bättre när de är torra.

Använd dig av ekologiska och gärna kravmärkta produkter så långt det går

Nu till receptet:

kycklinginnerfiléer, valfri mängd. Ta bort den vita senan som sitter i mitten på filéerna om du vill.
1-2 tsk kokosolja
2 finhackade stora vitlöksklyftor
torkad finhackad lök (Finns ekologisk från Urtekram)
örtsalt
2 dl grädde
ca 1 dl vatten
3 tsk dijonsenap. (Kung markattan har utan citronsyra. Ica´s har tillsatt citronsyra i sin ekologiska och har benämnt det enbart som syra. Lurigt värre). 
ca 1 msk torkad smulad timjan
0,5 kycklingbuljongtärning
1 msk tomatpuré


  1. Stek kycklingfiléerna i kokosolja och krydda dem rejält med örtsalt och torkad lök
  2. Tillsätt de hackade vitlöksklyftorna
  3. Blanda i grädden, senap, timjan, buljong och tomatpuré
  4. Låt koka ihop
  5. När grädden tjocknat så tillsätter du vatten allt eftersom det kokar ihop. Kanske behöver du mer vatten än 1 dl. 
  6. Smaka av




Jag hoppas ni har överseende med att jag inte skriver så mycket just nu. Det kommer att bättra sig när jag kommer hem från stugan och får tillgång till bättre wi-fi. Jag har det som en liten semester här i stugan med så lite dator och mobil som möjligt.



Ja e ere fest så serveras det lite smått och gott till badet. Grönsakerna (Blomkål, morötter och gurkstavar med hemgjord dip blev faktiskt favoriten och chipsen blev över och fick slängas. Härligt när det mer hälsosamma vinner kriget 😉


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...

Julskinkan kokas i plastförpackningen

Jag talade ju sist om hur gott det är att koka sin egen ekologiska julskinka.  Nu har jag läst något som fick mig att tänka till lite extra. Visste ni att de färdigkokta julskinkorna kokas i den plastförpackningen som den ligger i? Det säger sig ju självt egentligen när jag tänker efter, eftersom även buljongen bildas färdigt i påsen, Men vad innehåller den plasten?  Det jag vet är att fett drar ur plastens innehåll och den hamnar då i buljongen och skinkan. Det känns liksom ännu värre när plasten hettas upp/kokas. Det här verkar ju vara ytterligare ett anledning till att koka sin egen skinka. Kanske helst att få tag på en färsk ekologisk skinka som inte legat i plast över huvud taget.  Tar man färsk eller eko/KRAV-skinka så slipper man dessutom nitritet som tillsätts som konservering samt för att köttet ska få en tilltalande rosa färg, så löljgt egentligen. Naturligt kött är grått - sådetså. Nitrosaminer (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magen) kan även g...