Fortsätt till huvudinnehåll

Jättegod Dijon- och Timjankyckling

Hej på er!

Häromdagen gjorde jag en jättegod kycklingrätt. God till lchf-pasta eller någon annan spannmålsfri pasta. (Jag själv håller mig dock ifrån glutenfri pasta som innehåller arsenikgiftigt rismjöl och konstiga tillsatser).
En snabb variant till pasta är noodles gjorda på zucchini. Använd dig då av zucchini som är mindre i storleken och som då har ett mindre kärnhus. Ta hjälp av en osthyvel och hyvla remsor eller använd dig av en så kallad zoodler som gör spagettiliknande långa remsor. Lägg dem i hett vatten högst 1 minut. Annars är glasnudlar eller shiratakinudlar jättefina alternativ. Tänk bara på att skölja shiratakinudlarna jättenoga. Torka sedan av dem med hushållspapper. De tar nämligen upp såserna och dess smaker bättre när de är torra.

Använd dig av ekologiska och gärna kravmärkta produkter så långt det går

Nu till receptet:

kycklinginnerfiléer, valfri mängd. Ta bort den vita senan som sitter i mitten på filéerna om du vill.
1-2 tsk kokosolja
2 finhackade stora vitlöksklyftor
torkad finhackad lök (Finns ekologisk från Urtekram)
örtsalt
2 dl grädde
ca 1 dl vatten
3 tsk dijonsenap. (Kung markattan har utan citronsyra. Ica´s har tillsatt citronsyra i sin ekologiska och har benämnt det enbart som syra. Lurigt värre). 
ca 1 msk torkad smulad timjan
0,5 kycklingbuljongtärning
1 msk tomatpuré


  1. Stek kycklingfiléerna i kokosolja och krydda dem rejält med örtsalt och torkad lök
  2. Tillsätt de hackade vitlöksklyftorna
  3. Blanda i grädden, senap, timjan, buljong och tomatpuré
  4. Låt koka ihop
  5. När grädden tjocknat så tillsätter du vatten allt eftersom det kokar ihop. Kanske behöver du mer vatten än 1 dl. 
  6. Smaka av




Jag hoppas ni har överseende med att jag inte skriver så mycket just nu. Det kommer att bättra sig när jag kommer hem från stugan och får tillgång till bättre wi-fi. Jag har det som en liten semester här i stugan med så lite dator och mobil som möjligt.



Ja e ere fest så serveras det lite smått och gott till badet. Grönsakerna (Blomkål, morötter och gurkstavar med hemgjord dip blev faktiskt favoriten och chipsen blev över och fick slängas. Härligt när det mer hälsosamma vinner kriget 😉


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…