Fortsätt till huvudinnehåll

Jättegod Dijon- och Timjankyckling

Hej på er!

Häromdagen gjorde jag en jättegod kycklingrätt. God till lchf-pasta eller någon annan spannmålsfri pasta. (Jag själv håller mig dock ifrån glutenfri pasta som innehåller arsenikgiftigt rismjöl och konstiga tillsatser).
En snabb variant till pasta är noodles gjorda på zucchini. Använd dig då av zucchini som är mindre i storleken och som då har ett mindre kärnhus. Ta hjälp av en osthyvel och hyvla remsor eller använd dig av en så kallad zoodler som gör spagettiliknande långa remsor. Lägg dem i hett vatten högst 1 minut. Annars är glasnudlar eller shiratakinudlar jättefina alternativ. Tänk bara på att skölja shiratakinudlarna jättenoga. Torka sedan av dem med hushållspapper. De tar nämligen upp såserna och dess smaker bättre när de är torra.

Använd dig av ekologiska och gärna kravmärkta produkter så långt det går

Nu till receptet:

kycklinginnerfiléer, valfri mängd. Ta bort den vita senan som sitter i mitten på filéerna om du vill.
1-2 tsk kokosolja
2 finhackade stora vitlöksklyftor
torkad finhackad lök (Finns ekologisk från Urtekram)
örtsalt
2 dl grädde
ca 1 dl vatten
3 tsk dijonsenap. (Kung markattan har utan citronsyra. Ica´s har tillsatt citronsyra i sin ekologiska och har benämnt det enbart som syra. Lurigt värre). 
ca 1 msk torkad smulad timjan
0,5 kycklingbuljongtärning
1 msk tomatpuré


  1. Stek kycklingfiléerna i kokosolja och krydda dem rejält med örtsalt och torkad lök
  2. Tillsätt de hackade vitlöksklyftorna
  3. Blanda i grädden, senap, timjan, buljong och tomatpuré
  4. Låt koka ihop
  5. När grädden tjocknat så tillsätter du vatten allt eftersom det kokar ihop. Kanske behöver du mer vatten än 1 dl. 
  6. Smaka av




Jag hoppas ni har överseende med att jag inte skriver så mycket just nu. Det kommer att bättra sig när jag kommer hem från stugan och får tillgång till bättre wi-fi. Jag har det som en liten semester här i stugan med så lite dator och mobil som möjligt.



Ja e ere fest så serveras det lite smått och gott till badet. Grönsakerna (Blomkål, morötter och gurkstavar med hemgjord dip blev faktiskt favoriten och chipsen blev över och fick slängas. Härligt när det mer hälsosamma vinner kriget 😉


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...