Fortsätt till huvudinnehåll

Broccolipaj /glutenfri/ LCHF




Hej finingar!
Är hemma en snabbis igen. Midsommaren har varit helt ljuvlig. Så fantastiskt tur med vädret hade vi också. Blev bortskämda med att få sillunch hos ett par vänner (som varade ända fram till klockan 16 hehe) och sedan middag tillsammans hos andra vänner som varade ända fram till natta. Då bjöds det på grillad kyckling, sallader, marinerad fläskfilé och gratänger, mmmm....



Jag ville ta med mig något till sillunchen. Paj går ju alltid hem och bestämde mig för att göra en härlig broccolipaj och nu vill jag så himla gärna ge er receptet på den goda skapelsen.

Inget gluten i denna pajbotten, inget annat konstigt mjölsubstitut som innehåller en massa diskutabla ämnen, utan enkla goda nyttiga ingredienser.
Den blir krämig och god och kan ätas både varm eller kall. Jag gjorde den kvällen innan och värmde på den lite innan festen, så den var lite ljummen när vi åt den.

225°C i mitten av ugnen. Form som är ca 25 cm diameter

Pajbotten:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl sesamfrön, vita och skalade (tänk på att spår av gluten kan finnas i vissa sorter. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör, ekologiskt
0,5 tsk salt, oraffinerat havssalt 
1 ägg

Såhär gör du pajskalet:

  1. Blanda allt förutom ägg till en smulig massa. 
  2. Tillsätt ägget och blanda till en deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda  225°C 8-10 min. Låt svalna något. Sänk ugnsvärmen till 200°C



Fyllning:
1 knippe/näve klippt gräslök, ekologiskt
50 g purjolök, mjukstekt i smör/ghee, ekologiskt
100 g äkta feta, fårost, ekologisk
100 riven mozzarella, ekologisk
5 soltorkade tomater, hackade
400 g fryst broccoli, ekologiskt
2 dl grädde, eko
4 ägg
0,5 tsk salt, orsffinerat havssalt
svartpeppar nymalen, eko


  1. Ångkoka broccolibuketter i ca 1 min. Låt rinna av på hushållspapper. Dela dem i mindre buketter.
  2. Vispa upp äggen och blanda i riven mozzarella, grädde, salt och smulad fetaost
  3. Fördela mjukstekt purjolök, klippt gräslök och hackade soltorkade tomater i pajens botten
  4. Häll över äggblandningen
  5. Tryck ner broccolibuketterna så gott det går
  6. Krydda med nymalen svartpeppar
  7. Grädda ca 30-35 minuter. Låt stagnera i 10 min före servering.




Dagen därpå fixade vi lite grillat. Hade fått tag på ekologisk karré som vi marinerade i denna goda marinad
Till den hade vi "potatis"sallad, men istället för potatis hade vi zucchini. Den är supersmaskig. Receptet på zucchinisalladen hittar du HÄR


Vi hade även coleslaw
Vill du hellre ha en mejerifri coleslaw så har du en jättegod HÄR


Nu önskar jag er en härlig fortsättning på denna vecka.
Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Egengjord medicin på Älgört/älggräs

Har ni provat att plocka älgört, torka och dricka det som te? Fantastiskt ljuvligt gott och hjälper dig om du har huvudvärk, feber, ont i leder etc. Örten innehåller naturlig salicylsyra som liknar acetylsalicylsyran som finns i vissa värktabletter. Hur gör man då? Plocka dem och behåll även bladen. Äger du en tork så är ju det galant naturligtvis. Själv använder jag ugnen. Lägger ut dem på en plåt. Sätt ugnen på ca 40°- högst 50°. Håll ugnsluckan på glänt med hjälp av en träspade. Vänd på blommorna då och då. Akta så att de inte bränns, det händer mycket lätt. Doften som sprider sig i köket är helt ljuvlig. När blommor och blad är torra så knipsar du av blommorna och bladen från stjälkarna och lägger dem i en burk med tättslutande lock. Förvara mörkt. Håller då ca ett år. Ta ett par teskedar till en kopp vatten och låt stå tills det fått en gyllene gul nyans. Det kan tänkas att du behöver öka mängden allt eftersom p.g.a att effekten avtar lite ju äldre teet är. Nu har d...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...