Fortsätt till huvudinnehåll

Broccolipaj /glutenfri/ LCHF




Hej finingar!
Är hemma en snabbis igen. Midsommaren har varit helt ljuvlig. Så fantastiskt tur med vädret hade vi också. Blev bortskämda med att få sillunch hos ett par vänner (som varade ända fram till klockan 16 hehe) och sedan middag tillsammans hos andra vänner som varade ända fram till natta. Då bjöds det på grillad kyckling, sallader, marinerad fläskfilé och gratänger, mmmm....



Jag ville ta med mig något till sillunchen. Paj går ju alltid hem och bestämde mig för att göra en härlig broccolipaj och nu vill jag så himla gärna ge er receptet på den goda skapelsen.

Inget gluten i denna pajbotten, inget annat konstigt mjölsubstitut som innehåller en massa diskutabla ämnen, utan enkla goda nyttiga ingredienser.
Den blir krämig och god och kan ätas både varm eller kall. Jag gjorde den kvällen innan och värmde på den lite innan festen, så den var lite ljummen när vi åt den.

225°C i mitten av ugnen. Form som är ca 25 cm diameter

Pajbotten:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl sesamfrön, vita och skalade (tänk på att spår av gluten kan finnas i vissa sorter. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör, ekologiskt
0,5 tsk salt, oraffinerat havssalt 
1 ägg

Såhär gör du pajskalet:

  1. Blanda allt förutom ägg till en smulig massa. 
  2. Tillsätt ägget och blanda till en deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda  225°C 8-10 min. Låt svalna något. Sänk ugnsvärmen till 200°C



Fyllning:
1 knippe/näve klippt gräslök, ekologiskt
50 g purjolök, mjukstekt i smör/ghee, ekologiskt
100 g äkta feta, fårost, ekologisk
100 riven mozzarella, ekologisk
5 soltorkade tomater, hackade
400 g fryst broccoli, ekologiskt
2 dl grädde, eko
4 ägg
0,5 tsk salt, orsffinerat havssalt
svartpeppar nymalen, eko


  1. Ångkoka broccolibuketter i ca 1 min. Låt rinna av på hushållspapper. Dela dem i mindre buketter.
  2. Vispa upp äggen och blanda i riven mozzarella, grädde, salt och smulad fetaost
  3. Fördela mjukstekt purjolök, klippt gräslök och hackade soltorkade tomater i pajens botten
  4. Häll över äggblandningen
  5. Tryck ner broccolibuketterna så gott det går
  6. Krydda med nymalen svartpeppar
  7. Grädda ca 30-35 minuter. Låt stagnera i 10 min före servering.




Dagen därpå fixade vi lite grillat. Hade fått tag på ekologisk karré som vi marinerade i denna goda marinad
Till den hade vi "potatis"sallad, men istället för potatis hade vi zucchini. Den är supersmaskig. Receptet på zucchinisalladen hittar du HÄR


Vi hade även coleslaw
Vill du hellre ha en mejerifri coleslaw så har du en jättegod HÄR


Nu önskar jag er en härlig fortsättning på denna vecka.
Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...