Fortsätt till huvudinnehåll

Broccolipaj /glutenfri/ LCHF




Hej finingar!
Är hemma en snabbis igen. Midsommaren har varit helt ljuvlig. Så fantastiskt tur med vädret hade vi också. Blev bortskämda med att få sillunch hos ett par vänner (som varade ända fram till klockan 16 hehe) och sedan middag tillsammans hos andra vänner som varade ända fram till natta. Då bjöds det på grillad kyckling, sallader, marinerad fläskfilé och gratänger, mmmm....



Jag ville ta med mig något till sillunchen. Paj går ju alltid hem och bestämde mig för att göra en härlig broccolipaj och nu vill jag så himla gärna ge er receptet på den goda skapelsen.

Inget gluten i denna pajbotten, inget annat konstigt mjölsubstitut som innehåller en massa diskutabla ämnen, utan enkla goda nyttiga ingredienser.
Den blir krämig och god och kan ätas både varm eller kall. Jag gjorde den kvällen innan och värmde på den lite innan festen, så den var lite ljummen när vi åt den.

225°C i mitten av ugnen. Form som är ca 25 cm diameter

Pajbotten:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl sesamfrön, vita och skalade (tänk på att spår av gluten kan finnas i vissa sorter. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör, ekologiskt
0,5 tsk salt, oraffinerat havssalt 
1 ägg

Såhär gör du pajskalet:

  1. Blanda allt förutom ägg till en smulig massa. 
  2. Tillsätt ägget och blanda till en deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda  225°C 8-10 min. Låt svalna något. Sänk ugnsvärmen till 200°C



Fyllning:
1 knippe/näve klippt gräslök, ekologiskt
50 g purjolök, mjukstekt i smör/ghee, ekologiskt
100 g äkta feta, fårost, ekologisk
100 riven mozzarella, ekologisk
5 soltorkade tomater, hackade
400 g fryst broccoli, ekologiskt
2 dl grädde, eko
4 ägg
0,5 tsk salt, orsffinerat havssalt
svartpeppar nymalen, eko


  1. Ångkoka broccolibuketter i ca 1 min. Låt rinna av på hushållspapper. Dela dem i mindre buketter.
  2. Vispa upp äggen och blanda i riven mozzarella, grädde, salt och smulad fetaost
  3. Fördela mjukstekt purjolök, klippt gräslök och hackade soltorkade tomater i pajens botten
  4. Häll över äggblandningen
  5. Tryck ner broccolibuketterna så gott det går
  6. Krydda med nymalen svartpeppar
  7. Grädda ca 30-35 minuter. Låt stagnera i 10 min före servering.




Dagen därpå fixade vi lite grillat. Hade fått tag på ekologisk karré som vi marinerade i denna goda marinad
Till den hade vi "potatis"sallad, men istället för potatis hade vi zucchini. Den är supersmaskig. Receptet på zucchinisalladen hittar du HÄR


Vi hade även coleslaw
Vill du hellre ha en mejerifri coleslaw så har du en jättegod HÄR


Nu önskar jag er en härlig fortsättning på denna vecka.
Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Rödvinssås á la Mannerström

Den här rödvinssåsen har inget socker i sig och är fylligt god.
Passar utmärkt till allt kött (utom fläsk)
Den har jag alltid till min underbara lammstek. Mmmhmm :)

Endera gör du egen fond, men jag fuskar till det och gör den på kalvfond som jag späder ut till 3 dl buljong. (Det står på flaska hur man späder)

3 dl rödvin
2 schalottenlökar, hackade
1 lagerblad
1 kvist timjan
peppar (jag tog nymalen vitpeppar)
3 dl hemlagad kalvfond, eller utblandad färdig fond
salt 
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör


Häll upp rödvin och tillsätt löken, timjan, lagerblad och pepparLåt såsen reduceras tills den börjat tjocknaTillsätt då fonden och koka ihop ytterligare Smaka av. Behöver såsen mer syra så tillsätter du mer rödvinsvinägerMontera ihop såsen med smörSila avTips! Jag tar ibland även i en liten klick (ca ½-1 msk) tomatpuré (ekologisk såklart) i början innan reduceringen av såsen. Det gör såsen lite rundare i smaken tycker jag. Men prova gärna utan först.