Fortsätt till huvudinnehåll

Broccolipaj /glutenfri/ LCHF




Hej finingar!
Är hemma en snabbis igen. Midsommaren har varit helt ljuvlig. Så fantastiskt tur med vädret hade vi också. Blev bortskämda med att få sillunch hos ett par vänner (som varade ända fram till klockan 16 hehe) och sedan middag tillsammans hos andra vänner som varade ända fram till natta. Då bjöds det på grillad kyckling, sallader, marinerad fläskfilé och gratänger, mmmm....



Jag ville ta med mig något till sillunchen. Paj går ju alltid hem och bestämde mig för att göra en härlig broccolipaj och nu vill jag så himla gärna ge er receptet på den goda skapelsen.

Inget gluten i denna pajbotten, inget annat konstigt mjölsubstitut som innehåller en massa diskutabla ämnen, utan enkla goda nyttiga ingredienser.
Den blir krämig och god och kan ätas både varm eller kall. Jag gjorde den kvällen innan och värmde på den lite innan festen, så den var lite ljummen när vi åt den.

225°C i mitten av ugnen. Form som är ca 25 cm diameter

Pajbotten:
2,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
0,5 dl sesamfrön, vita och skalade (tänk på att spår av gluten kan finnas i vissa sorter. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig)
1 msk fiberhusk
50 g smör, ekologiskt
0,5 tsk salt, oraffinerat havssalt 
1 ägg

Såhär gör du pajskalet:

  1. Blanda allt förutom ägg till en smulig massa. 
  2. Tillsätt ägget och blanda till en deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen och förgrädda  225°C 8-10 min. Låt svalna något. Sänk ugnsvärmen till 200°C



Fyllning:
1 knippe/näve klippt gräslök, ekologiskt
50 g purjolök, mjukstekt i smör/ghee, ekologiskt
100 g äkta feta, fårost, ekologisk
100 riven mozzarella, ekologisk
5 soltorkade tomater, hackade
400 g fryst broccoli, ekologiskt
2 dl grädde, eko
4 ägg
0,5 tsk salt, orsffinerat havssalt
svartpeppar nymalen, eko


  1. Ångkoka broccolibuketter i ca 1 min. Låt rinna av på hushållspapper. Dela dem i mindre buketter.
  2. Vispa upp äggen och blanda i riven mozzarella, grädde, salt och smulad fetaost
  3. Fördela mjukstekt purjolök, klippt gräslök och hackade soltorkade tomater i pajens botten
  4. Häll över äggblandningen
  5. Tryck ner broccolibuketterna så gott det går
  6. Krydda med nymalen svartpeppar
  7. Grädda ca 30-35 minuter. Låt stagnera i 10 min före servering.




Dagen därpå fixade vi lite grillat. Hade fått tag på ekologisk karré som vi marinerade i denna goda marinad
Till den hade vi "potatis"sallad, men istället för potatis hade vi zucchini. Den är supersmaskig. Receptet på zucchinisalladen hittar du HÄR


Vi hade även coleslaw
Vill du hellre ha en mejerifri coleslaw så har du en jättegod HÄR


Nu önskar jag er en härlig fortsättning på denna vecka.
Värme & Kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläskfilé med gudomlig rosépepparsås

Heeej!

Här hare varit kalajs. Fyllde ju år den 11:e. Blev så bortskämt uppvaktad och det var jättemysigt. Kaffe på säng, som jag iof sig alltid får när det är helg, paket och besök. Svärmor hade med sig tårta som hon hade bakat. Hon är en bra bit över 80 och jag tycker hon är fantastisk som orkar.

Dagen till ära så gjorde jag fläskfilé med en GUDOOOOMLIG rosépepparsås.

”Såsen ger sån eftersmak att det vattnas i munnen”. Det var min mans kommentar när vi satt och åt. Och så tog han mer... och mer... och till slut bara potatis och sås. 
Ja den blev faktiskt sagolikt god. Åt ju en rosépepparsås i Portugal och tänkte att ja må prova då jag faktiskt aldrig gjort den. Den blev inte lika i smaken, för jag tror att den i Portugal var gjord på enbart grädde och utan tillsatt annan smak förutom just pepparn. 
Jag föreställde mig att det skulle vara gott med vitt vin och dijon. Joooo men visst! Åååh den smaken!! Försöker ju själv att undvika mejerier, eller bara äta pytte-pytt. Men här gick jag all…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…

Stora kryddiga kycklingköttbullar i tomatsås

Hej från ett brandröksfyllt Jämtland. Jag flydde till stugan men se, då började det brinna runt knutarna även där. När det var som värst så var det nästan så att man inte ville andas och det blev svårt att sova då värmen krävde att fönstren stod öppna. Nu flyger det helikoptrar, ända upp till 9 st runt om här. Hoppas och tror att de får bukt på bränderna nu. 
Igår gjorde jag stora härliga kryddiga köttbullar på kycklingfärs. Så gott med en kraftig tomatsås att lägga ner godingarna i. 

Servera med valfri glutenfri pasta, men  se upp för de som innehåller rismjöl och tillsatser. Paulun har bra pasta, shiratakinudlar, zoodles, linspasta eller bönpasta om du inte äter det för ofta. Sojabönor kan vara hormonstörande i större mängder. Blomkål är också gott till. 
Börja med tomatsåsen eftersom den ska stå och puttra ett tag. 
Alltigenom ekologiska produkter. Även kryddorna
Enkel tomatsås:  390 g krossade tomater 1 1/2 röd lök, hackad 2 1/2 msk tomatpuré  2 msk kyckling- eller kalvfond 1…