Fortsätt till huvudinnehåll

Frasiga Chicken Nuggets /Paleo/ med smaskig Curry-dip



Fredagsmys med något gott att äta till middag eller i TV-soffan är liksom ingången till en härlig helg.
Förr åt jag ibland chicken nuggets. Älskade de där spröda friterade godbitarna. Numera gör jag mina nuggets själv – utan vetemjöl och skadliga oljor. De är så frasiga och goda att man kan äta tills magen spricker. En god curry-dip är fantastisk till. Riktig fredagsmys och fingermat.

Du kan även, med härligt goda tillbehör, göra det till en hel måltid. Min särbo åt det här med ett leende på läpparna och fullkomligt älskade det.

Tricket är att använda mycket ägg, lägga dem i arrowrot så att det bildas en smet och att sedan riktigt täcka dem i mandelmjöl och sesamfrön så att inget syns av själva kycklingen. Stek/fritera dem sedan i en stekpanna i massor av nyttig kokosolja på en inte allt för het värme så att de inte bränns.

Currydressingen hör inte till Paleo eftersom den innehåller en klick hackad inlagd gurka. Vill du så kan du ju pickla egen gurka och använda dig av någon annan sötning är vitt socker i den inläggningen.

Håll dig till ekologiska varor så långt det går



3-4 port
Det här behöver du:

700 g kycklingfiléer delade till lagom bitar
2 ägg 
0,5 dl arrowrot (finns i kryddhyllan i glasburk)
3 dl mandelmjöl, eventuellt mer
1 dl skalade vita sesamfrön ,eventuellt mer
0,5 tsk herbamare örtsalt
1 krm vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1-2 krm cayennepeppar
kokosolja (virgine, i burk, gärna med smak) till stekning/fritering

Gör såhär:

  • Vispa upp äggen med en gaffel och lägg ner kycklingbitarna
  • Häll upp arrowrot på en stor tallrik 
  • Häll upp mandelmjöl på en bricka tillsammans med sesamfrön och kryddor 
  • Lägg de äggindränkta kycklingbitarna i arrowrotsmjölet och blanda om väl så det blir som en smet
  • Ta upp dem och lägg dem i mandelmjölsblandningen
  • Använd en stekspade och blanda runt bitarna jättenoga. Tillsätt mer mjöl och sesamfrön om det inte täcker riktigt. Strö gärna på lite extra örtsalt
  • Hetta upp virgine kokosolja (på burk) i en stekpanna. Ta rejält med olja. TIPS! Prova att lägga i en klick mandelmjöl i oljan. Fräser det så är oljan het nog.
  • Lägg ner kycklingbitar och stek/fritera i omgångar. Sänk värmen så att de inte bränns. Jag steker mina på 4:an på en spis som går till 6.an. Tillsätt mer olja allt eftersom. Mandelmjölet suger nämligen upp olja. Det blir inget bra resultat om du snålar med oljan.
  • Stek dem totalt ca 7-8 min tills de blivit gyllene. Vänd dem flera gånger under stektiden. Dela på någon för att kolla så de är genomstekta och då helt vita rätt igenom (inte torra).
  • Låt rinna av på hushållspapper


Curry-dip
1,5 dl majonnäs
1 msk picklad hackad gurka
1 msk curry

Tips på smaskiga tillbehör för en matigare variant:
Mangosalsa & Pak soi med cashewnötter, chili och hoisinsås

Mangosalsa:
2 tomater i bitar (ta bort kärnhuset)
1 liten röd lök, finhackad
6 cm gurka
2 mogna mango, skalade och i bitar
1 lime, pressad och rivet skal 
0,5 chilifrukt, finhackad
1 tsk honung
salt & peppar


Pak soi med cashewnötter, chili och hoisinsås (Faktiskt mitt vinnarrecept i en ICA-buffé tävling)
  • Dela på pak-soien och stek den i kokosolja tills den får fin färg. Beräkna 2 halvor per portion.
  • Lägg upp på fat och strö över hackade cashewnötter, finhackad chili och häll över lite hoisinsås – köpt eller helst egengjord som inte innehåller en massa konstigheter 



Egengjord hoisinsås:
1 tsk sesamolja
0,5 msk tamarisoja
1,5 tsk honung
1 tsk misopasta
0,5 krm vitlökspulver




Trevlig helg!
Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...