Fortsätt till huvudinnehåll

Frasiga Chicken Nuggets /Paleo/ med smaskig Curry-dip



Fredagsmys med något gott att äta till middag eller i TV-soffan är liksom ingången till en härlig helg.
Förr åt jag ibland chicken nuggets. Älskade de där spröda friterade godbitarna. Numera gör jag mina nuggets själv – utan vetemjöl och skadliga oljor. De är så frasiga och goda att man kan äta tills magen spricker. En god curry-dip är fantastisk till. Riktig fredagsmys och fingermat.

Du kan även, med härligt goda tillbehör, göra det till en hel måltid. Min särbo åt det här med ett leende på läpparna och fullkomligt älskade det.

Tricket är att använda mycket ägg, lägga dem i arrowrot så att det bildas en smet och att sedan riktigt täcka dem i mandelmjöl och sesamfrön så att inget syns av själva kycklingen. Stek/fritera dem sedan i en stekpanna i massor av nyttig kokosolja på en inte allt för het värme så att de inte bränns.

Currydressingen hör inte till Paleo eftersom den innehåller en klick hackad inlagd gurka. Vill du så kan du ju pickla egen gurka och använda dig av någon annan sötning är vitt socker i den inläggningen.

Håll dig till ekologiska varor så långt det går



3-4 port
Det här behöver du:

700 g kycklingfiléer delade till lagom bitar
2 ägg 
0,5 dl arrowrot (finns i kryddhyllan i glasburk)
3 dl mandelmjöl, eventuellt mer
1 dl skalade vita sesamfrön ,eventuellt mer
0,5 tsk herbamare örtsalt
1 krm vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1-2 krm cayennepeppar
kokosolja (virgine, i burk, gärna med smak) till stekning/fritering

Gör såhär:

  • Vispa upp äggen med en gaffel och lägg ner kycklingbitarna
  • Häll upp arrowrot på en stor tallrik 
  • Häll upp mandelmjöl på en bricka tillsammans med sesamfrön och kryddor 
  • Lägg de äggindränkta kycklingbitarna i arrowrotsmjölet och blanda om väl så det blir som en smet
  • Ta upp dem och lägg dem i mandelmjölsblandningen
  • Använd en stekspade och blanda runt bitarna jättenoga. Tillsätt mer mjöl och sesamfrön om det inte täcker riktigt. Strö gärna på lite extra örtsalt
  • Hetta upp virgine kokosolja (på burk) i en stekpanna. Ta rejält med olja. TIPS! Prova att lägga i en klick mandelmjöl i oljan. Fräser det så är oljan het nog.
  • Lägg ner kycklingbitar och stek/fritera i omgångar. Sänk värmen så att de inte bränns. Jag steker mina på 4:an på en spis som går till 6.an. Tillsätt mer olja allt eftersom. Mandelmjölet suger nämligen upp olja. Det blir inget bra resultat om du snålar med oljan.
  • Stek dem totalt ca 7-8 min tills de blivit gyllene. Vänd dem flera gånger under stektiden. Dela på någon för att kolla så de är genomstekta och då helt vita rätt igenom (inte torra).
  • Låt rinna av på hushållspapper


Curry-dip
1,5 dl majonnäs
1 msk picklad hackad gurka
1 msk curry

Tips på smaskiga tillbehör för en matigare variant:
Mangosalsa & Pak soi med cashewnötter, chili och hoisinsås

Mangosalsa:
2 tomater i bitar (ta bort kärnhuset)
1 liten röd lök, finhackad
6 cm gurka
2 mogna mango, skalade och i bitar
1 lime, pressad och rivet skal 
0,5 chilifrukt, finhackad
1 tsk honung
salt & peppar


Pak soi med cashewnötter, chili och hoisinsås (Faktiskt mitt vinnarrecept i en ICA-buffé tävling)
  • Dela på pak-soien och stek den i kokosolja tills den får fin färg. Beräkna 2 halvor per portion.
  • Lägg upp på fat och strö över hackade cashewnötter, finhackad chili och häll över lite hoisinsås – köpt eller helst egengjord som inte innehåller en massa konstigheter 



Egengjord hoisinsås:
1 tsk sesamolja
0,5 msk tamarisoja
1,5 tsk honung
1 tsk misopasta
0,5 krm vitlökspulver




Trevlig helg!
Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…