Fortsätt till huvudinnehåll

Frasiga Chicken Nuggets /Paleo/ med smaskig Curry-dip



Fredagsmys med något gott att äta till middag eller i TV-soffan är liksom ingången till en härlig helg.
Förr åt jag ibland chicken nuggets. Älskade de där spröda friterade godbitarna. Numera gör jag mina nuggets själv – utan vetemjöl och skadliga oljor. De är så frasiga och goda att man kan äta tills magen spricker. En god curry-dip är fantastisk till. Riktig fredagsmys och fingermat.

Du kan även, med härligt goda tillbehör, göra det till en hel måltid. Min särbo åt det här med ett leende på läpparna och fullkomligt älskade det.

Tricket är att använda mycket ägg, lägga dem i arrowrot så att det bildas en smet och att sedan riktigt täcka dem i mandelmjöl och sesamfrön så att inget syns av själva kycklingen. Stek/fritera dem sedan i en stekpanna i massor av nyttig kokosolja på en inte allt för het värme så att de inte bränns.

Currydressingen hör inte till Paleo eftersom den innehåller en klick hackad inlagd gurka. Vill du så kan du ju pickla egen gurka och använda dig av någon annan sötning är vitt socker i den inläggningen.

Håll dig till ekologiska varor så långt det går



3-4 port
Det här behöver du:

700 g kycklingfiléer delade till lagom bitar
2 ägg 
0,5 dl arrowrot (finns i kryddhyllan i glasburk)
3 dl mandelmjöl, eventuellt mer
1 dl skalade vita sesamfrön ,eventuellt mer
0,5 tsk herbamare örtsalt
1 krm vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1-2 krm cayennepeppar
kokosolja (virgine, i burk, gärna med smak) till stekning/fritering

Gör såhär:

  • Vispa upp äggen med en gaffel och lägg ner kycklingbitarna
  • Häll upp arrowrot på en stor tallrik 
  • Häll upp mandelmjöl på en bricka tillsammans med sesamfrön och kryddor 
  • Lägg de äggindränkta kycklingbitarna i arrowrotsmjölet och blanda om väl så det blir som en smet
  • Ta upp dem och lägg dem i mandelmjölsblandningen
  • Använd en stekspade och blanda runt bitarna jättenoga. Tillsätt mer mjöl och sesamfrön om det inte täcker riktigt. Strö gärna på lite extra örtsalt
  • Hetta upp virgine kokosolja (på burk) i en stekpanna. Ta rejält med olja. TIPS! Prova att lägga i en klick mandelmjöl i oljan. Fräser det så är oljan het nog.
  • Lägg ner kycklingbitar och stek/fritera i omgångar. Sänk värmen så att de inte bränns. Jag steker mina på 4:an på en spis som går till 6.an. Tillsätt mer olja allt eftersom. Mandelmjölet suger nämligen upp olja. Det blir inget bra resultat om du snålar med oljan.
  • Stek dem totalt ca 7-8 min tills de blivit gyllene. Vänd dem flera gånger under stektiden. Dela på någon för att kolla så de är genomstekta och då helt vita rätt igenom (inte torra).
  • Låt rinna av på hushållspapper


Curry-dip
1,5 dl majonnäs
1 msk picklad hackad gurka
1 msk curry

Tips på smaskiga tillbehör för en matigare variant:
Mangosalsa & Pak soi med cashewnötter, chili och hoisinsås

Mangosalsa:
2 tomater i bitar (ta bort kärnhuset)
1 liten röd lök, finhackad
6 cm gurka
2 mogna mango, skalade och i bitar
1 lime, pressad och rivet skal 
0,5 chilifrukt, finhackad
1 tsk honung
salt & peppar


Pak soi med cashewnötter, chili och hoisinsås (Faktiskt mitt vinnarrecept i en ICA-buffé tävling)
  • Dela på pak-soien och stek den i kokosolja tills den får fin färg. Beräkna 2 halvor per portion.
  • Lägg upp på fat och strö över hackade cashewnötter, finhackad chili och häll över lite hoisinsås – köpt eller helst egengjord som inte innehåller en massa konstigheter 



Egengjord hoisinsås:
1 tsk sesamolja
0,5 msk tamarisoja
1,5 tsk honung
1 tsk misopasta
0,5 krm vitlökspulver




Trevlig helg!
Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…