Fortsätt till huvudinnehåll

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man lite miljömedveten eller vill äta giftfritt så måste man ju veta vad man tillagar maten i. Väljer jag Airfryer, så vill jag ju att det ska vara ett nyttigare alternativ. 

Det står ju även i deras reklam att det skall vara ett nyttigare alternativ: 

Med innovativ Rapid Air-teknologi

"Philips Airfryer är en av våra mest populära köksprodukter, nu lanseras den även i Skandinavien. Den unika teknologin i Philips innovation Airfryer gör att du kan laga rätter som vanligtvis behöver tillsatt fett på ett betydligt mer hälsosamt sätt. Laga dina favoriträtter som lammracks, friterade kycklingklubbor eller lyxiga pommes frites med lite eller ingen olja. Den heta, snabbcirkulerande luften gör att maten får en krispig yta och en fantastisk mör och saftig insida. Du får hela 80 % mindre fett med Philips Airfryer jämfört med pommes frites som tillagats i en vanlig fritös. Dessutom blir det betydligt mindre matos i köket, jämfört med när du steker eller friterar".
Jag skulle själv vilja kunna fritera några livsmedel ibland på ett mer hälsosamt sätt (Inte så intresserad av just potatis-strips, men det finns ju grönsaker och kött/fisk etc.) Sååå, jag ställde frågan på FB-sidan där de gjorde reklam för apparaten. Här ser ni min fråga och svaret: 

Christina Stenlund Jag försöker hitta produktinformation. Var kan jag hitta det? Vill ju veta vad jag ev lagar maten i. Dvs vad den är gjord av och vad maten kommer i kontakt med för ämnen invändigt.
Philips Hej Christina,

Tack för ditt meddelande.

Om du klickar på följande länk hittar du specifikationer och priser för de olika produkerna: 
http://philips.to/2j4iXDA

Hoppas detta hjälper! 

Mvh,
Ane
Den unika teknologin i Philips innovation Airfryer gör att du kan laga rätter som vanligtvis behöver…
PHILIPS.SE
GillaSvara2 tim
Christina Stenlund Tack för svar! Så synd att det är teflon. Hade hoppats på ngt giftfritt och miljövänligt. Men ni kanske uppdaterar ngn gång senare 😉 Då blir jag första kund 😊
GillaSvara1 tim
Philips Inga problem, Christina! 
Ha en trevlig dag!

Mvh,
Ane


 • Jag hade lite problem med att hitta informationen på deras sida om varans tillverkning och produktämnen. Men här kommer det jag letade efter: 
"Philips Airfryer QuickClean-korg innehåller en löstagbar nonstick-beläggning, vilket gör rengöringen snabbare och enklare. Den löstagbara teflonbehandlade lådan och matkorgen är diskmaskinssäkra och går enkelt att rengöra. Philips Airfryer med TurboStar-teknik besparar dig och hemmet lukten av matos och olja".


Som ni ser så har den ett innehåll av teflon. Teflon är så giftigt och avger en giftig gas vid höga temperaturer. Jag citerar Kureras inlägg om teflon: 1. Teflon innehåller skadliga ämnen
Teflon är en plast som kan vara både reproduktionsstörande och avge giftiga partiklar och gaser vid uppvärmning. Den läbbigaste av dessa är en giftig kemikalie är polytetrafluoreten (PFOA), som visat sig vara potentiellt cancerframkallande. Ett annat ämne i materialet är bisfenol A som anses kraftigt hormonstörande. Läs mer om bisfenol A och andra hormonstörande ämnen här.
Vetenskapliga studier har visat att många människor har stora mängder teflon i blodet. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga. Hos människor kan dessa partiklar och gaser ge upphov till influensaliknande symtom, men det har även kopplats till både skador och dödsfall hos djur. Till exempel fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon, skriver Expressens Mitt kök.
2. Du får lättare att välja bort giftiga köksredskap i plast
När du använder så kallade non stick-material ska du inte använda vassa köksredskap, då förstörs pannan. Det som rekommenderas är istället stekspadar – etcetera – av plast. Plast är dock ytterligare ett ämne ekoexperterna anser bör undvikas, inte minst i samband med upphettning då giftämnena kan läcka ut. Många plastsorter innehåller mjukgörande ftalater, som många gånger är hormonstörande. Dessa slipper du alltså om du skippar non stick-material.
Vid kontroller har det visat sig att flera plastredskap innehåller ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast, skriver Mitt kök.
Letar man dock bara lite kan man ganska lätt hitta bättre köksredskap av trä eller silikon, vilket anses bättre.


3. Teflonet är inte snällt mot miljön
Stekpannor (plus kastruller och annat) med teflon blir lätt repiga och då är rekommendationen att du genast upphör att använda dem och istället kasserar dem, eftersom det annars är ännu högre risk att du får i dig av gifterna.
En teflonpanna är dock inte så lätt att kassera miljövänligt, eftersom de inte är biologiskt nedbrytbara.
Dessutom avges det vid tillverkningen av materialet ett cancerframkallande ämne som inte är biologiskt nedbrytbart.
Flera användningsområden i hemmet
Det finns många produkter i hemmet som med teflon och non stick-material. Till exempel grillgaller, muffinsformar, stekpannor, kastruller, grytor, mini-kök för camping, mjölkskummare till kaffemaskin, termosar, rengöringsolja till cykel – etcetera.  Hedander G,I, (2016) Därför ska du inte steka i teflon. Tillgänglig: http://kurera.se/darfor-ska-du-inte-steka-i-teflon/ [2017-01-03] Källor: Mitt Kök/Expressen, Livinggreen.se, Aftonbladet.se, Stegförhälsa.se, Miljo-utveckling.se, Testfakta.se, recepten.se, Naturskyddsföreningen.se.

Jag hoppas ni blivit lite klokare  av detta inlägg. Även om det var lite långt så hoppas jag att ni gett er tid att läsa och begrunda. Gifter i miljön och i våra organ blir ingen glad av.

Med en önskan om en giftfriare nytt år och massor av glädje till er! 💚

Värme & Kärlek

Christina

Kommentarer

 1. Tack, superbra inlägg. Funderade på att köpa en airfryer men kommer nu inte att göra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra att inlägget var till nytta 🤗

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

LCHF Pinocchiotårta

Jamen då har man fyllt igen då...år alltså :)
Du som har barn runt omkring dig kan nog hålla med om märkligheten med att barnen blir bara äldre och äldre. Men vi liksom stannar kvar i , runt 28 års åldern.
Jag har inget emot att bli äldre. Det har sin skönhet och erfarenhetslåda. Det är liksom livet!
Blev i alla fall hyllad rejält igår, trots att jag bara fyllde ojämna, få se nu....nu är jag så gammal att jag måste fundera hur många år jag ska räkna till...53. Japp, 53 härliga år har jag levt.


Gjorde en LCHF-tårta. Tänkte först att den verkade bli så liten, men den var mäktig, men ändå lätt i konsistensen. Gott med den gräddiga jordgubbsfyllningen som jag tog riktigt rikligt med. Du kan göra botten dagen före om du vill och fixa fyllningen samma dag du ska bjuda på den. 
LCHF Pinocchiotårta:Mandelbotten 1 dl sukrin melis 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl
Vispa äggulor och sukrin melis poröst. Vispa ner det smälta smöret Blanda mandelmjölet med bakpu…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…