Fortsätt till huvudinnehåll

Airfryer – Bra eller Dåligt





Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man lite miljömedveten eller vill äta giftfritt så måste man ju veta vad man tillagar maten i. Väljer jag Airfryer, så vill jag ju att det ska vara ett nyttigare alternativ. 

Det står ju även i deras reklam att det skall vara ett nyttigare alternativ: 

Med innovativ Rapid Air-teknologi

"Philips Airfryer är en av våra mest populära köksprodukter, nu lanseras den även i Skandinavien. Den unika teknologin i Philips innovation Airfryer gör att du kan laga rätter som vanligtvis behöver tillsatt fett på ett betydligt mer hälsosamt sätt. Laga dina favoriträtter som lammracks, friterade kycklingklubbor eller lyxiga pommes frites med lite eller ingen olja. Den heta, snabbcirkulerande luften gör att maten får en krispig yta och en fantastisk mör och saftig insida. Du får hela 80 % mindre fett med Philips Airfryer jämfört med pommes frites som tillagats i en vanlig fritös. Dessutom blir det betydligt mindre matos i köket, jämfört med när du steker eller friterar".
Jag skulle själv vilja kunna fritera några livsmedel ibland på ett mer hälsosamt sätt (Inte så intresserad av just potatis-strips, men det finns ju grönsaker och kött/fisk etc.) Sååå, jag ställde frågan på FB-sidan där de gjorde reklam för apparaten. Här ser ni min fråga och svaret: 

Christina Stenlund Jag försöker hitta produktinformation. Var kan jag hitta det? Vill ju veta vad jag ev lagar maten i. Dvs vad den är gjord av och vad maten kommer i kontakt med för ämnen invändigt.
Philips Hej Christina,

Tack för ditt meddelande.

Om du klickar på följande länk hittar du specifikationer och priser för de olika produkerna: 
http://philips.to/2j4iXDA

Hoppas detta hjälper! 

Mvh,
Ane
Den unika teknologin i Philips innovation Airfryer gör att du kan laga rätter som vanligtvis behöver…
PHILIPS.SE
GillaSvara2 tim
Christina Stenlund Tack för svar! Så synd att det är teflon. Hade hoppats på ngt giftfritt och miljövänligt. Men ni kanske uppdaterar ngn gång senare 😉 Då blir jag första kund 😊
GillaSvara1 tim
Philips Inga problem, Christina! 
Ha en trevlig dag!

Mvh,
Ane






  • Jag hade lite problem med att hitta informationen på deras sida om varans tillverkning och produktämnen. Men här kommer det jag letade efter: 
"Philips Airfryer QuickClean-korg innehåller en löstagbar nonstick-beläggning, vilket gör rengöringen snabbare och enklare. Den löstagbara teflonbehandlade lådan och matkorgen är diskmaskinssäkra och går enkelt att rengöra. Philips Airfryer med TurboStar-teknik besparar dig och hemmet lukten av matos och olja".


Som ni ser så har den ett innehåll av teflon. Teflon är så giftigt och avger en giftig gas vid höga temperaturer. Jag citerar Kureras inlägg om teflon: 



1. Teflon innehåller skadliga ämnen
Teflon är en plast som kan vara både reproduktionsstörande och avge giftiga partiklar och gaser vid uppvärmning. Den läbbigaste av dessa är en giftig kemikalie är polytetrafluoreten (PFOA), som visat sig vara potentiellt cancerframkallande. Ett annat ämne i materialet är bisfenol A som anses kraftigt hormonstörande. Läs mer om bisfenol A och andra hormonstörande ämnen här.
Vetenskapliga studier har visat att många människor har stora mängder teflon i blodet. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga. Hos människor kan dessa partiklar och gaser ge upphov till influensaliknande symtom, men det har även kopplats till både skador och dödsfall hos djur. Till exempel fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon, skriver Expressens Mitt kök.




2. Du får lättare att välja bort giftiga köksredskap i plast
När du använder så kallade non stick-material ska du inte använda vassa köksredskap, då förstörs pannan. Det som rekommenderas är istället stekspadar – etcetera – av plast. Plast är dock ytterligare ett ämne ekoexperterna anser bör undvikas, inte minst i samband med upphettning då giftämnena kan läcka ut. Många plastsorter innehåller mjukgörande ftalater, som många gånger är hormonstörande. Dessa slipper du alltså om du skippar non stick-material.
Vid kontroller har det visat sig att flera plastredskap innehåller ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast, skriver Mitt kök.
Letar man dock bara lite kan man ganska lätt hitta bättre köksredskap av trä eller silikon, vilket anses bättre.


3. Teflonet är inte snällt mot miljön
Stekpannor (plus kastruller och annat) med teflon blir lätt repiga och då är rekommendationen att du genast upphör att använda dem och istället kasserar dem, eftersom det annars är ännu högre risk att du får i dig av gifterna.
En teflonpanna är dock inte så lätt att kassera miljövänligt, eftersom de inte är biologiskt nedbrytbara.
Dessutom avges det vid tillverkningen av materialet ett cancerframkallande ämne som inte är biologiskt nedbrytbart.




Flera användningsområden i hemmet
Det finns många produkter i hemmet som med teflon och non stick-material. Till exempel grillgaller, muffinsformar, stekpannor, kastruller, grytor, mini-kök för camping, mjölkskummare till kaffemaskin, termosar, rengöringsolja till cykel – etcetera.



    Hedander G,I, (2016) Därför ska du inte steka i teflon. Tillgänglig: http://kurera.se/darfor-ska-du-inte-steka-i-teflon/ [2017-01-03] Källor: Mitt Kök/Expressen, Livinggreen.se, Aftonbladet.se, Stegförhälsa.se, Miljo-utveckling.se, Testfakta.se, recepten.se, Naturskyddsföreningen.se.

Jag hoppas ni blivit lite klokare  av detta inlägg. Även om det var lite långt så hoppas jag att ni gett er tid att läsa och begrunda. Gifter i miljön och i våra organ blir ingen glad av.

Med en önskan om en giftfriare nytt år och massor av glädje till er! 💚

Värme & Kärlek

Christina

Kommentarer

  1. Tack, superbra inlägg. Funderade på att köpa en airfryer men kommer nu inte att göra det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att inlägget var till nytta 🤗

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…