Fortsätt till huvudinnehåll

Timjan- dijon- och vitlöksdoftande ugnsrostad kyckling med vinsky. Allt i ett-panna



Budgetlaga din mat och ta reda på rester. 2 olika måltider för 4 pers, för sammanlagt runt 150 kr. Då har jag ändå använt mig av enbart ekologiska grönsaker. 


4 port
4 tinade kycklingklubbor (1000 g), eller en hel kyckling som du styckat i bitar. 
2 lökar röda och/eller gula (200 g)
4 vitlöksklyftor (15 g)
350 g morötter
150 g palsternackor
ev 350 g potatis. Väljer du bort den så ersätt den med annan rotfrukt.

Marinad:
0,5 dl olja
2,5 msk tamarisoja
1,5 tsk dijonsenap
0,75 tsk havssalt 
nymalen svartpeppar

Sky: 
1 dl rött vin
färsk timjan
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 tsk balsamvinäger


Koka upp vinet tillsammans med timjan och låt koka i ca 1 minut. Tillsätt fond, vatten och vinäger. Låt koka upp. Ställ undan för att dra under tiden du gör resten.


  • Borsta potatisen och skala morötter, palsternacka, och lök
  • Klyfta potatisen och löken. Gör bitar av rotfrukterna
  • Blanda ihop marinaden och blanda runt rotfrukterna i den. Lägg över dem i en ugnssäker stor form.
  • Skär några snitt i kycklinglåren och blanda runt låren/kycklingdelarna i resten av marinaden. Se till att det kommer även innanför skinnet. Lägg dem tillsammans med grönsakerna men inte ovanpå dem.
  • Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem under kycklinglåren
  • Häll skyn runt om
  • Stek i ugnen tills kycklingen är färdig, ca 40 min, 200°C
  • Efterkrydda eventuellt med lite mer salt vid behov, och strö över färsk timjan

En klick svartvinbärsgelé smakar gott till






Ta vara på kycklingbenen och eventuella grönsaksrester (inte potatisen). Laga en härlig buljong på dem tillsammans kryddor, lagerblad, persilja, salt, samt mer lök och grönsaker. Häll på vatten tills det täcker. Puttra sakta under lock i 8- 12 timmar.
Sila ifrån så du får en klar buljong. Tillsätt förslagsvis kycklingrester om sådant finns, eller något annat protein, kokta tunnstrimlade grönsaker samt skivad purjolök och champinjoner som du smörstekt.. Bara fantasin sätter stopp. Nu har du en supernyttig, god soppa för en billig peng.




Kommentarer

  1. Allt-i-ett-pannan:
    Supergott och smakrikt recept!�� Tack! ��
    Uteslöt morötterna pga allergi och ersatte dem istället med rödbetsklyftor som jag ugnsrostade i en form för sig.

    SvaraRadera
  2. Tack snälla Åsa!
    Härligt att du kunde hitta ett gott och nyttigt alternativ.
    Kram!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...