Budgetlaga din mat och ta reda på rester. 2 olika måltider för 4 pers, för sammanlagt runt 150 kr. Då har jag ändå använt mig av enbart ekologiska grönsaker.
4 port
4 tinade kycklingklubbor (1000 g), eller en hel kyckling som du styckat i bitar.
2 lökar röda och/eller gula (200 g)
4 vitlöksklyftor (15 g)
350 g morötter
150 g palsternackor
ev 350 g potatis. Väljer du bort den så ersätt den med annan rotfrukt.
Marinad:
0,5 dl olja
2,5 msk tamarisoja
1,5 tsk dijonsenap
0,75 tsk havssalt
nymalen svartpeppar
Sky:
1 dl rött vin
färsk timjan
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
Koka upp vinet tillsammans med timjan och låt koka i ca 1 minut. Tillsätt fond, vatten och vinäger. Låt koka upp. Ställ undan för att dra under tiden du gör resten.
- Borsta potatisen och skala morötter, palsternacka, och lök
- Klyfta potatisen och löken. Gör bitar av rotfrukterna
- Blanda ihop marinaden och blanda runt rotfrukterna i den. Lägg över dem i en ugnssäker stor form.
- Skär några snitt i kycklinglåren och blanda runt låren/kycklingdelarna i resten av marinaden. Se till att det kommer även innanför skinnet. Lägg dem tillsammans med grönsakerna men inte ovanpå dem.
- Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem under kycklinglåren
- Häll skyn runt om
- Stek i ugnen tills kycklingen är färdig, ca 40 min, 200°C
- Efterkrydda eventuellt med lite mer salt vid behov, och strö över färsk timjan
En klick svartvinbärsgelé smakar gott till
Ta vara på kycklingbenen och eventuella grönsaksrester (inte potatisen). Laga en härlig buljong på dem tillsammans kryddor, lagerblad, persilja, salt, samt mer lök och grönsaker. Häll på vatten tills det täcker. Puttra sakta under lock i 8- 12 timmar.
Sila ifrån så du får en klar buljong. Tillsätt förslagsvis kycklingrester om sådant finns, eller något annat protein, kokta tunnstrimlade grönsaker samt skivad purjolök och champinjoner som du smörstekt.. Bara fantasin sätter stopp. Nu har du en supernyttig, god soppa för en billig peng.
Allt-i-ett-pannan:
SvaraRaderaSupergott och smakrikt recept!�� Tack! ��
Uteslöt morötterna pga allergi och ersatte dem istället med rödbetsklyftor som jag ugnsrostade i en form för sig.
Tack snälla Åsa!
SvaraRaderaHärligt att du kunde hitta ett gott och nyttigt alternativ.
Kram!