Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig köttgryta



Igår lagades det en såååå fantastiskt god härlig köttgryta. Perfekt för den som inte tycker om svamp, eller inte har så mycket ingredienser hemma.
Gör gärna grytan en dag innan den ska serveras. Den bli ännu godare då den hinner stå och gotta till sig. Kom bara ihåg att inte förvara köttgrytan i gjutjärnspannan, utan lägg över den färdiga köttgrytan i en kastrull och förvara den i kylskåp. Då är det bara att värma upp den i kastrullen när ni ska äta den.

Grytan få fin konsistens utan att behöva använda redning.

Ingredienserna är alltigenom ekologiska för högsta möjliga näringsupptag, och för att hålla kroppen borta från gifter.

ca 4 port

ca 1-1,5 kg kokkött. Vi hade älg, men det går med något annat gräsbetes också
2 gula lökar
0,5 liter vatten
2 msk kalvfond
1 msk viltfond
1 lagerblad
1 krm cayennepeppar
12 svartpepparkorn. Ett tips är att lägga dem i en stängbar tesil, så får man inte kryddorna i munnen när man ska äta.
1 tsk torkad timjan, gärna egenodlad
2 msk hackad persilja
390-400 g krossade tomater
0,5 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, lätt krossade
1 dl kokt eller bryggt kaffe
1 msk äppelcidervinäger
1 morot
2 pkt bacon

Skär köttet i lagom stora munsbitar och skiva löken
Stek köttet i omgångar i smör, gärna i en gjutjärnsgryta. Stek inte för hårt.
Mjukstek löken och lägg tillbaka allt kött tillsammans med löken  i grytan
Tillsätt tomatpurén som får steka med en kort stund
Häll på vattnet, de krossade tomaterna samt alla de övriga ingredienserna, utom baconet och moroten
Låt grytan få puttra utan lock i ca 30 minuter
Lägg på locket och låt småkoka/puttra tills köttet är mört. Ca 1-1,5 timmar. Stormkoka inte.
Klipp baconet i bitar och knaperstek det.
Skala och slanta moroten i tunna skivor
Tillsätt baconet och morotsslantarna till grytan och låt koka med de sista 20 minuterna
Smaka av

Ta bort tesilen med kryddorna innan servering.  Grymt gott tillsammans med blomkål/blomkålsris och tunt skivad vitkål som saltats pyttelite – i god tid innan för att göra vitkålen mer saftig.

Smaklig spis!

Värme och kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …