Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig köttgryta



Igår lagades det en såååå fantastiskt god härlig köttgryta. Perfekt för den som inte tycker om svamp, eller inte har så mycket ingredienser hemma.
Gör gärna grytan en dag innan den ska serveras. Den bli ännu godare då den hinner stå och gotta till sig. Kom bara ihåg att inte förvara köttgrytan i gjutjärnspannan, utan lägg över den färdiga köttgrytan i en kastrull och förvara den i kylskåp. Då är det bara att värma upp den i kastrullen när ni ska äta den.

Grytan få fin konsistens utan att behöva använda redning.

Ingredienserna är alltigenom ekologiska för högsta möjliga näringsupptag, och för att hålla kroppen borta från gifter.

ca 4 port

ca 1-1,5 kg kokkött. Vi hade älg, men det går med något annat gräsbetes också
2 gula lökar
0,5 liter vatten
2 msk kalvfond
1 msk viltfond
1 lagerblad
1 krm cayennepeppar
12 svartpepparkorn. Ett tips är att lägga dem i en stängbar tesil, så får man inte kryddorna i munnen när man ska äta.
1 tsk torkad timjan, gärna egenodlad
2 msk hackad persilja
390-400 g krossade tomater
0,5 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, lätt krossade
1 dl kokt eller bryggt kaffe
1 msk äppelcidervinäger
1 morot
2 pkt bacon

Skär köttet i lagom stora munsbitar och skiva löken
Stek köttet i omgångar i smör, gärna i en gjutjärnsgryta. Stek inte för hårt.
Mjukstek löken och lägg tillbaka allt kött tillsammans med löken  i grytan
Tillsätt tomatpurén som får steka med en kort stund
Häll på vattnet, de krossade tomaterna samt alla de övriga ingredienserna, utom baconet och moroten
Låt grytan få puttra utan lock i ca 30 minuter
Lägg på locket och låt småkoka/puttra tills köttet är mört. Ca 1-1,5 timmar. Stormkoka inte.
Klipp baconet i bitar och knaperstek det.
Skala och slanta moroten i tunna skivor
Tillsätt baconet och morotsslantarna till grytan och låt koka med de sista 20 minuterna
Smaka av

Ta bort tesilen med kryddorna innan servering.  Grymt gott tillsammans med blomkål/blomkålsris och tunt skivad vitkål som saltats pyttelite – i god tid innan för att göra vitkålen mer saftig.

Smaklig spis!

Värme och kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och