Igår lagades det en såååå fantastiskt god härlig köttgryta. Perfekt för den som inte tycker om svamp, eller inte har så mycket ingredienser hemma.
Gör gärna grytan en dag innan den ska serveras. Den bli ännu godare då den hinner stå och gotta till sig. Kom bara ihåg att inte förvara köttgrytan i gjutjärnspannan, utan lägg över den färdiga köttgrytan i en kastrull och förvara den i kylskåp. Då är det bara att värma upp den i kastrullen när ni ska äta den.
Grytan få fin konsistens utan att behöva använda redning.
Ingredienserna är alltigenom ekologiska för högsta möjliga näringsupptag, och för att hålla kroppen borta från gifter.
ca 4 port
ca 1-1,5 kg kokkött. Vi hade älg, men det går med något annat gräsbetes också
2 gula lökar
0,5 liter vatten
2 msk kalvfond
1 msk viltfond
1 lagerblad
1 krm cayennepeppar
12 svartpepparkorn. Ett tips är att lägga dem i en stängbar tesil, så får man inte kryddorna i munnen när man ska äta.
1 tsk torkad timjan, gärna egenodlad
2 msk hackad persilja
390-400 g krossade tomater
0,5 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, lätt krossade
1 dl kokt eller bryggt kaffe
1 msk äppelcidervinäger
1 morot
2 pkt bacon
Skär köttet i lagom stora munsbitar och skiva löken
Stek köttet i omgångar i smör, gärna i en gjutjärnsgryta. Stek inte för hårt.
Mjukstek löken och lägg tillbaka allt kött tillsammans med löken i grytan
Tillsätt tomatpurén som får steka med en kort stund
Häll på vattnet, de krossade tomaterna samt alla de övriga ingredienserna, utom baconet och moroten
Låt grytan få puttra utan lock i ca 30 minuter
Lägg på locket och låt småkoka/puttra tills köttet är mört. Ca 1-1,5 timmar. Stormkoka inte.
Klipp baconet i bitar och knaperstek det.
Skala och slanta moroten i tunna skivor
Tillsätt baconet och morotsslantarna till grytan och låt koka med de sista 20 minuterna
Smaka av
Ta bort tesilen med kryddorna innan servering. Grymt gott tillsammans med blomkål/blomkålsris och tunt skivad vitkål som saltats pyttelite – i god tid innan för att göra vitkålen mer saftig.
Värme och kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar