Fortsätt till huvudinnehåll

Plankstek LCHF/Paleo, med älgfilé & rostade persiljetomaterDå har vi ett helt nytt fräsch år framför oss. Massor av möjligheter. Dock ska vi vara kloka och inte ställa krav på oss själva. Men små mål och delmål är ju alltid kul att ha. Att skriva ner dem i en egen visionskarta är också smart. Då ser man vad man behöver göra för att nå sina mål och vilka steg man kan ta på vägen för att nå dit man vill. 
Jag har till mål att bli frisk. För att bli det behöver jag själv göra en del. Jag förlitar mig inte helt blint till sjukvården, utan vill göra allt jag kan för att förbättra mitt slutresultat. 
Jag litar mycket till min egen kunskap i det fallet. Hur har ert slut på 2016 varit? Min och min särbos var mycket mysig och stillsam. På nyårsdagen for vi till vänner där vi var ute och stekte kolbullar. Jättemysigt!


Joodå, jag tog faktiskt en, Ett medvetet val ;). Vi drack lite varm glögg inne i stugvärmen efteråt. Sedan blev det dax att fara hemåt och göra go´middag. Plankstek med blomkålsmos. Sååååå in i norden gott! Lyxen av att ha älgfilé gjorde ju inte saken sämre så att säga.
Till tolvslaget kom några grannar, och vi gjorde en vickning med små langos (LCHF). Jättegott till det vita porlande vi hade i glasen. 

Spritsen hade gått sönder så därför är moset inte så vackert upplagt. Inte heller blir foton nå snygga i kvälls- och nattmörkret tyvärr. 

Jag lägger upp receptet på vickningen i ett separat recept sedan, som kommer att ligga under etiketten"Buffé". Det är nämligen helt fantastisk till en sådan tillställning.

Plankstek 2 port

Börja med att bränna in plankan i ugen på grill och högsta värme i ca 10 min. Ta ut dem och låt svalna. 

BLOMKÅLSMOS 1 planka: (Dubbla receptet om du ska ha till 2 plankor)

1 litet blomkålshuvud
4 msk smör
vit- och svartpeppar 
herbamare örtsalt, ca 1 tsk
3 msk riven västerbottenost
1 äggula
 • Ta bort det hårdaste av blomkålsstocken och gör fina buketter av blomkålen 
 • Ångkoka blomkålsbuketterna tills den är riktigt mjuk. Har du inten ångkastrull, så kan du använda en kastrull med vatten och lägga en sil ovanpå som du lägger blomkålen i. Lägg sedan på ett lock
 • Vispa sönder blomkålen tillsammans med smör, ost och kryddor till ett lent mos

ÄLGFILÉ
 • Skär ca 3 cm tjocka skivor av filén. 
 • Bulta ut dem lite så att de blir lika stora
 • Krydda med salt och peppar och stek dem i smör, ca 3 min varje sida om du vill ha dem medium.


BACONINLINDADE SPARRISAR OCH TOMATHALVOR

 • Linda bacon runt varje knippe sparris. Ca 3 sparrisar i varje knippe
 • Stek i smör tills baconet har fått färg

UPPLÄGGNING
 • Spritsa ut moset runt varje plankas kant
 • Lägg på köttet och sparrisen på plankorna. 
 • Skär tomaterna i halvor. Dofta  över lite örtsalt. 
 • Blanda lite smör med hackad persilja som du klickar ovanpå varje tomathalva. Lägg tomathalvorna på plankorna. 

Ställ in plankorna i ugnen som du har på "grill".  Det är klart när moset börjat få fin färg. 
Häll på bearnaisesås och servera genast. 

Det här är ju perfekt att ha som bjudrätt, då man kan förbereda allt ända tills man skall sätta in maten i ugnen. Men då på en lite lägre temperatur så att maten hinner bli riktigt genomvarm innan den ska serveras.  
Vickning med små utskurna langosKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt.
Som fingervisning så ska proteinerna under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att få fram hur myc…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GreatlifeHejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…