Fortsätt till huvudinnehåll

Plankstek LCHF/Paleo, med älgfilé & rostade persiljetomater



Då har vi ett helt nytt fräsch år framför oss. Massor av möjligheter. Dock ska vi vara kloka och inte ställa krav på oss själva. Men små mål och delmål är ju alltid kul att ha. Att skriva ner dem i en egen visionskarta är också smart. Då ser man vad man behöver göra för att nå sina mål och vilka steg man kan ta på vägen för att nå dit man vill. 
Jag har till mål att bli frisk. För att bli det behöver jag själv göra en del. Jag förlitar mig inte helt blint till sjukvården, utan vill göra allt jag kan för att förbättra mitt slutresultat. 
Jag litar mycket till min egen kunskap i det fallet. 



Hur har ert slut på 2016 varit? Min och min särbos var mycket mysig och stillsam. På nyårsdagen for vi till vänner där vi var ute och stekte kolbullar. Jättemysigt!


Joodå, jag tog faktiskt en, Ett medvetet val ;). Vi drack lite varm glögg inne i stugvärmen efteråt. Sedan blev det dax att fara hemåt och göra go´middag. Plankstek med blomkålsmos. Sååååå in i norden gott! Lyxen av att ha älgfilé gjorde ju inte saken sämre så att säga.
Till tolvslaget kom några grannar, och vi gjorde en vickning med små langos (LCHF). Jättegott till det vita porlande vi hade i glasen. 

Spritsen hade gått sönder så därför är moset inte så vackert upplagt. Inte heller blir foton nå snygga i kvälls- och nattmörkret tyvärr. 

Jag lägger upp receptet på vickningen i ett separat recept sedan, som kommer att ligga under etiketten"Buffé". Det är nämligen helt fantastisk till en sådan tillställning.

Plankstek 2 port

Börja med att bränna in plankan i ugen på grill och högsta värme i ca 10 min. Ta ut dem och låt svalna. 

BLOMKÅLSMOS 1 planka: (Dubbla receptet om du ska ha till 2 plankor)

1 litet blomkålshuvud
4 msk smör
vit- och svartpeppar 
herbamare örtsalt, ca 1 tsk
3 msk riven västerbottenost
1 äggula
  • Ta bort det hårdaste av blomkålsstocken och gör fina buketter av blomkålen 
  • Ångkoka blomkålsbuketterna tills den är riktigt mjuk. Har du inten ångkastrull, så kan du använda en kastrull med vatten och lägga en sil ovanpå som du lägger blomkålen i. Lägg sedan på ett lock
  • Vispa sönder blomkålen tillsammans med smör, ost och kryddor till ett lent mos

ÄLGFILÉ
  • Skär ca 3 cm tjocka skivor av filén. 
  • Bulta ut dem lite så att de blir lika stora
  • Krydda med salt och peppar och stek dem i smör, ca 3 min varje sida om du vill ha dem medium.


BACONINLINDADE SPARRISAR OCH TOMATHALVOR

  • Linda bacon runt varje knippe sparris. Ca 3 sparrisar i varje knippe
  • Stek i smör tills baconet har fått färg

UPPLÄGGNING
  • Spritsa ut moset runt varje plankas kant
  • Lägg på köttet och sparrisen på plankorna. 
  • Skär tomaterna i halvor. Dofta  över lite örtsalt. 
  • Blanda lite smör med hackad persilja som du klickar ovanpå varje tomathalva. Lägg tomathalvorna på plankorna. 

Ställ in plankorna i ugnen som du har på "grill".  Det är klart när moset börjat få fin färg. 
Häll på bearnaisesås och servera genast. 

Det här är ju perfekt att ha som bjudrätt, då man kan förbereda allt ända tills man skall sätta in maten i ugnen. Men då på en lite lägre temperatur så att maten hinner bli riktigt genomvarm innan den ska serveras.  




Vickning med små utskurna langos



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smarrig paprika- skink- & ostpaj naturligt glutenfri, LCHF

Nu är sommaren här och vad är inte mysigare än att sitta ute och njuta av god mat. Jag hade främmande från Kalifornien igår och vi spenderade hela dagen utomhus i den vackra miljö som Jämtland och i detta fall Östersund/Frösön har att erbjuda. Solen sken men det blåste lite så det blev ljuvligt att vistas ute. Såg på min stegmätare att vi faktiskt gick över en mil sammanlagt.








På Stocke-Titt på vackra Frösön finns möjlighet att ha med sig sin egen mat och sitta ute i solen. Sagt och gjort, där plockade vi upp vår picknick-mat. I detta fall en smarrig paj med skinka, smakrik ost, purjo och paprika. En omelett med skagenröra, sallad och härlig iskall vattenmelon

I det här inlägget får du receptet på pajen och i ett senare inlägget kommer receptet på den ljuvliga omeletten med skagen. Jag gör omelettsmeten lite matigare så att den håller ihop bättre och blir fantastiskt god. Små knep med mycket lite insats från kocken 😉

Den här pajen har ett pajskal som inte bara är nyttigt utan helt fa…

Omelettrulle med ljuvlig skagenröra

Vad sägs om en ljuvligt god skagen med en fluffig omelett som omsveper härligheten? Sååå gott!!
Ni får ursäkta fotot som absolut inte gör rättvisa av hur gott detta är.

Den här omeletten är en lite matigare och i mitt tycke godare variant än vanlig omelett och passar dessutom utmärkt att göra goda rullar med olika fyllningar i. Perfekt att ha med i picknick-korgen eller på buffébordet. Den här tillsammans med min paprika- ost- och skinkpaj mättar enkelt 4 personer.
Jag fick så med beröm på vår picknick när jag serverade detta och vi åt tills vi var sprickfärdiga. Men allt tog slut, till sista smulan.

Tänk på att använda ekologiska produkter, allra helst citronen som du även ska använda skalet av. De oekologiska är besprutade med nervgift.

Omelett:
4 ägg
2 msk majonnäs, hemgjord eller Hellmans
Herbamare örtsalt, peppar
Smör till stekning
Vispa ihop ägg med majonnäsen. Det gör inget om det inte blir en helt slät smet. Krydda. Smält smör i en stekpanna. Häll i smeten och låt omeletten sakta s…

Ljuvlig torsk i paket, ugnsstekt

Det här är en lyxigare variant av torsk i foliepaket. En symfoni av smaker och skyn är så gudagod. Mosa potatisen i den och njuuuut!! Riktig bjudmat, eller helglyx.  Ekologiska varor, även kryddorna.
4 port = 4 fiskpaket

Sås:
1 tsk citronpeppar
3 dl grädde
1 1/4 dl vitt vin
1-1½ fiskbuljongtärning
1½ tsk rivet citronskal
½ purjolök i skivor ( dela den på längden så du får med det gröna. Det gröna innehåller mer näring och ger massor av smak)


Koka ihop allt tills purjon börjat mjukna. Ställ åt sidan.

750 g fin torskfilé
80 ml grön pesto (halv liten burk)
65 g babyspenat
2 morötter
500 g medelstora potatisar
2 st stjälkar blekselleri
1 knippe grön sparris
½ fänkål
3 st plommontomater
Herbamare örtsalt
Citronpeppar
Ugnsfolie och smörpapper (inte bakplåtspapper)








Sätt ugnen på 200 grader

Strimla morötterna. Borsta och tvätta potatisen och skär den i kvartar, eller storlek av en munsbit. Skiva fänkål och och selleristjälkarna. Skär tomater och sparris i bitar. Ta 4 stora ark folie och lika stora ark smörpapper …