Då har vi ett helt nytt fräsch år framför oss. Massor av möjligheter. Dock ska vi vara kloka och inte ställa krav på oss själva. Men små mål och delmål är ju alltid kul att ha. Att skriva ner dem i en egen visionskarta är också smart. Då ser man vad man behöver göra för att nå sina mål och vilka steg man kan ta på vägen för att nå dit man vill.
Jag har till mål att bli frisk. För att bli det behöver jag själv göra en del. Jag förlitar mig inte helt blint till sjukvården, utan vill göra allt jag kan för att förbättra mitt slutresultat.
Jag litar mycket till min egen kunskap i det fallet.
Hur har ert slut på 2016 varit? Min och min särbos var mycket mysig och stillsam. På nyårsdagen for vi till vänner där vi var ute och stekte kolbullar. Jättemysigt!
Joodå, jag tog faktiskt en, Ett medvetet val ;). Vi drack lite varm glögg inne i stugvärmen efteråt. Sedan blev det dax att fara hemåt och göra go´middag. Plankstek med blomkålsmos. Sååååå in i norden gott! Lyxen av att ha älgfilé gjorde ju inte saken sämre så att säga.
Till tolvslaget kom några grannar, och vi gjorde en vickning med små langos (LCHF). Jättegott till det vita porlande vi hade i glasen.
Spritsen hade gått sönder så därför är moset inte så vackert upplagt. Inte heller blir foton nå snygga i kvälls- och nattmörkret tyvärr.
Jag lägger upp receptet på vickningen i ett separat recept sedan, som kommer att ligga under etiketten"Buffé". Det är nämligen helt fantastisk till en sådan tillställning.
Plankstek 2 port
Börja med att bränna in plankan i ugen på grill och högsta värme i ca 10 min. Ta ut dem och låt svalna.
BLOMKÅLSMOS 1 planka: (Dubbla receptet om du ska ha till 2 plankor)
1 litet blomkålshuvud
4 msk smör
vit- och svartpeppar
herbamare örtsalt, ca 1 tsk
3 msk riven västerbottenost
1 äggula
- Ta bort det hårdaste av blomkålsstocken och gör fina buketter av blomkålen
- Ångkoka blomkålsbuketterna tills den är riktigt mjuk. Har du inten ångkastrull, så kan du använda en kastrull med vatten och lägga en sil ovanpå som du lägger blomkålen i. Lägg sedan på ett lock
- Vispa sönder blomkålen tillsammans med smör, ost och kryddor till ett lent mos
ÄLGFILÉ
- Skär ca 3 cm tjocka skivor av filén.
- Bulta ut dem lite så att de blir lika stora
- Krydda med salt och peppar och stek dem i smör, ca 3 min varje sida om du vill ha dem medium.
BACONINLINDADE SPARRISAR OCH TOMATHALVOR
- Linda bacon runt varje knippe sparris. Ca 3 sparrisar i varje knippe
- Stek i smör tills baconet har fått färg
UPPLÄGGNING
- Spritsa ut moset runt varje plankas kant
- Lägg på köttet och sparrisen på plankorna.
- Skär tomaterna i halvor. Dofta över lite örtsalt.
- Blanda lite smör med hackad persilja som du klickar ovanpå varje tomathalva. Lägg tomathalvorna på plankorna.
Ställ in plankorna i ugnen som du har på "grill". Det är klart när moset börjat få fin färg.
Häll på bearnaisesås och servera genast.
Det här är ju perfekt att ha som bjudrätt, då man kan förbereda allt ända tills man skall sätta in maten i ugnen. Men då på en lite lägre temperatur så att maten hinner bli riktigt genomvarm innan den ska serveras.
![]() |
Vickning med små utskurna langos |
Kommentarer
Skicka en kommentar