Fortsätt till huvudinnehåll

Texas chili med picklad rödlök och andra goda tillbehör




Hejsan svejsan! Hur mår ni?

Fick hem ett gäng ungdomar från Stockholm i går kväll. Min dotter bl.a. Såååå roligt! Fick sån energi när jag fick höra att de skulle komma. Med en säng på släp till mig. Det tog 8 timmar att köra för dem. Det är ju 60 mil och med en begränsad hastighet på 80 km/h.

De var lite hungriga  när de kom, så jag hade förberett en skamligt god Texas chili med picklad rödlök, grovt mosad avokado med lite pressad citron eller lime, creme fraiche, hackade tomater utan kärnhus, sallad, färsk koriander och wraps att lägga allt gottigt  i.
Wrapsen har jag inhandlat på Herbalstore. De är helt Paleo och gjorda på kokosmjöl. Jag kan helt och hållet rekommendera dessa.

Receptet på den fantastiska chilin hittade jag hos Catarina König

Dock gjorde jag om den picklade rödlöken där jag uteslöt det raffinerade sockret till förmån av honung istället., samt att jag använde mig av ekologisk söt paprikapulver, eftersom det inte finns ekologisk "smokey paprika". Paprika är ju så otroligt besprutad, så därför gjorde jag det valet. Chilin blev sååååå god, så jag tror inte att det gjorde någon större skillnad. Välj ekologiska varor så långt det går. Mer näringsrikt och godare.

OBS! Rätten innehåller socker i och med bbq-såsen. Det brukar jag inte ha, men var så nyfiken på att testa detta recept. Klarar du inte att äta det så välj något annat gott ur mina recept. Du kan t.ex ta köttgrytan jag lade upp senast, avstå från morötterna, krydda med mer chili, timjan, kakao, spiskummin och koriander. Kanske droppa i lite honung.






 Nu till receptet:

Texas chili för ca 6 pers

1 kg kokkött/grytbitar av nöt (jag hade älg), skuren i 3x3 cm stora bitar
1 stor lök, fint strimlad
1 tetra finkrossade tomater. (Garant har ekologisk som är perfekt. Finns på Willys och Hemköp)
1,5 dl bbq-sås. (Typ Sweet Baby Ray)
2 msk tomatpuré
1 msk torkade korianderblad
1 msk malen spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 msk kakao
0,5 burk eller flaska 33 cl ljus öl
Salt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning


  • Stek löken mjuk och lägg över i en kastrull
  • Salta och peppra köttbitarna och bryn dem i omgångar. Lägg över dem i kastrullen tillsammans med löken
  • Tillsätt övriga ingredienser
  • Låt puttra under lock i 2 timmar
  • Lägg sedan locket på glänt och låt puttra en timme till (detta för att så mycket vätska som möjligt ska ånga bort)
  • Köttet ska bli supermört och lätt kunna delas på med en gaffel
  • Smaka av med salt och peppar


Picklad rödlök: 

2 st röda lökar, finstrimlade
3 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
0,5 tsk örtsalt
1 liter vatten

  • Blanda vinäger, honung och salt i en skål. Rör tills honungen har lösts upp
  • Koka upp vattnet och dra bort från plattan
  • Lägg ner den strimlade rödlöken i vattnet och låt stå 1 min så löken mjuknar lite
  • Sila av vattnet 
  • Blanda ner rödlöken i vinägerlagen och rör om ordentligt
  • Häll genast upp i en burk med tättslutande lock
  • Pressa löken mot botten så att vätskan flyter upp och täcker den helt 
  • Lägg på lock och förvara i kylen. Den är färdig att konsumeras efter några timmar, men låt den helst stå att dra i ett dygn. 

Servera chilin med alla goda tillbehör. Se exempel i början av inlägget.

Tänd lite ljus, på med svag musik i högtalarna och njut, skratta och ät gott!!

Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man l…

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife



Hejhej!

Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉

Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du HÄR och HÄR

Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort....

Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och ICA:s. Jag vänt…

Milier

Uppdaterad med en lite enklare version.

Idag tänkte jag skriva lite om milier. Det är något som är mycket vanligt och de flesta får dem någon eller några gånger. Oftast något som dyker upp på torr hy eller genom tilltäppande, uttorkande och felaktiga produkter

Milier brukar synas som synliga små vita knutor/kulor under huden och mestadels sitta runt ögonen eller kinderna. Det är små keratincystor som bildas i epidermis, det översta hudlagret. Det vita består av celler från det döda hudlagret (hornlagret) som är det yttersta skiktet i översta hudlagret, samt talg som blir inkapslade. Dessa sitter som små knutor/kulor under huden. Tittar man på dem i mikroskop så ser man att varje milie har tre "huvuden".

Många förväxlar dessa med acne (finnar) men dessa små hårda milier har ingen utförsgång (por) såsom acne eller pormaskar har. Milier är ingenting farligt men kan kännas lite missprydande. Ofta sitter även flera stycken samlade på ett område.


Förebyggande

När Du på kvällen reng…