Fortsätt till huvudinnehåll

Texas chili med picklad rödlök och andra goda tillbehör




Hejsan svejsan! Hur mår ni?

Fick hem ett gäng ungdomar från Stockholm i går kväll. Min dotter bl.a. Såååå roligt! Fick sån energi när jag fick höra att de skulle komma. Med en säng på släp till mig. Det tog 8 timmar att köra för dem. Det är ju 60 mil och med en begränsad hastighet på 80 km/h.

De var lite hungriga  när de kom, så jag hade förberett en skamligt god Texas chili med picklad rödlök, grovt mosad avokado med lite pressad citron eller lime, creme fraiche, hackade tomater utan kärnhus, sallad, färsk koriander och wraps att lägga allt gottigt  i.
Wrapsen har jag inhandlat på Herbalstore. De är helt Paleo och gjorda på kokosmjöl. Jag kan helt och hållet rekommendera dessa.

Receptet på den fantastiska chilin hittade jag hos Catarina König

Dock gjorde jag om den picklade rödlöken där jag uteslöt det raffinerade sockret till förmån av honung istället., samt att jag använde mig av ekologisk söt paprikapulver, eftersom det inte finns ekologisk "smokey paprika". Paprika är ju så otroligt besprutad, så därför gjorde jag det valet. Chilin blev sååååå god, så jag tror inte att det gjorde någon större skillnad. Välj ekologiska varor så långt det går. Mer näringsrikt och godare.

OBS! Rätten innehåller socker i och med bbq-såsen. Det brukar jag inte ha, men var så nyfiken på att testa detta recept. Klarar du inte att äta det så välj något annat gott ur mina recept. Du kan t.ex ta köttgrytan jag lade upp senast, avstå från morötterna, krydda med mer chili, timjan, kakao, spiskummin och koriander. Kanske droppa i lite honung.






 Nu till receptet:

Texas chili för ca 6 pers

1 kg kokkött/grytbitar av nöt (jag hade älg), skuren i 3x3 cm stora bitar
1 stor lök, fint strimlad
1 tetra finkrossade tomater. (Garant har ekologisk som är perfekt. Finns på Willys och Hemköp)
1,5 dl bbq-sås. (Typ Sweet Baby Ray)
2 msk tomatpuré
1 msk torkade korianderblad
1 msk malen spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 msk kakao
0,5 burk eller flaska 33 cl ljus öl
Salt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning


  • Stek löken mjuk och lägg över i en kastrull
  • Salta och peppra köttbitarna och bryn dem i omgångar. Lägg över dem i kastrullen tillsammans med löken
  • Tillsätt övriga ingredienser
  • Låt puttra under lock i 2 timmar
  • Lägg sedan locket på glänt och låt puttra en timme till (detta för att så mycket vätska som möjligt ska ånga bort)
  • Köttet ska bli supermört och lätt kunna delas på med en gaffel
  • Smaka av med salt och peppar


Picklad rödlök: 

2 st röda lökar, finstrimlade
3 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
0,5 tsk örtsalt
1 liter vatten

  • Blanda vinäger, honung och salt i en skål. Rör tills honungen har lösts upp
  • Koka upp vattnet och dra bort från plattan
  • Lägg ner den strimlade rödlöken i vattnet och låt stå 1 min så löken mjuknar lite
  • Sila av vattnet 
  • Blanda ner rödlöken i vinägerlagen och rör om ordentligt
  • Häll genast upp i en burk med tättslutande lock
  • Pressa löken mot botten så att vätskan flyter upp och täcker den helt 
  • Lägg på lock och förvara i kylen. Den är färdig att konsumeras efter några timmar, men låt den helst stå att dra i ett dygn. 

Servera chilin med alla goda tillbehör. Se exempel i början av inlägget.

Tänd lite ljus, på med svag musik i högtalarna och njut, skratta och ät gott!!

Värme & Kärlek
Christina






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Syrade grönsaker/Surkål

Det här är fantastisk för din maghälsa. De goda tarmbakterierna kommer att sjunga Haaaallelujah! 𝅘𝅥𝅲🎝😀🙏👏
Sedan jag började äta syrade grönsaker och probiotika varje dag så är halsbrännan ett minne blott. Jag riktigt känner hur magen bockar och tackar mig.
Det här är ett superenkelt recept. Går supersnabbt att göra, men dessvärre är väntan tills man får äta grönsakerna desto längre.
Jag väljer att tillsätta saltvatten, precis som man gör med många andra syrade grönsaker istället för att använda enbart salt och som man då därefter måste pressa vitkålen tills vätska kommer ut. Det här är ett enklare och snabbare sätt, samt att krispet i vitkålen stannar kvar. Så gott!

Missa inte receptet på min superduper-goda kimchi som jag lagt upp tidigare. Du hittar den lite längre ner här i inläggen, eller under etiketten ”grönsaker”. Den blir klar på bara några dagar och är minst liks nyttig.





Var noga med att använda ekologiska grönsaker för att få bästa resultat.
Effekter av surkål: Stimul…

Portimão

Oj! Nu börjar veckan ta slut här nere i Portugal. Igår åkte vi till  Portimão för att bada.

Så väldigt likt Albufeira där jag var med min syster och pappa för sisådär 30 år sedan. Helt fantastiskt med dessa klippformationer i havet, som rauker. Ni får förlåta dålig kvalitet på bilderna. 
Dagen innan tog vi en sväng i Vilamoura och marinan. Gjorde misstaget att äta där. Såg fint ut, var dyrt men smakade NADA!!! (Ingenting).



Jag valde stekta räkor med koriander och ris. Min mat var ändå hyfsad mot de som beställde in kött.  Men trevligt och mysigt hade vi i alla fall. 
I kväll ska vi dock äta på en äkta portugisisk restaurang. Där ska det visst vara ofantligt god mat och man kan få en tre-rätters för runt 100kr..
Nu ska visst värmen återkomma till Sverige, så hoppas att även ni får njuta  
Värme & Kärlek  Christina 

Grillade inlagda/marinerade paprikor. Godaste tillbehöret ever!

Har du provat att grilla och lägga in dina paprikor?
Om inte, då har du missat något suveränt gott. Visst, det finns grillad paprika på burk att köpa, men jag har inte hittat någon gjord på  ekologisk paprika (rätta mig gärna om jag har fel)
Ljuvligt på en köttbit, till grillat eller i din sallad eller pizza - ja på och till allt nästan. 
Varför ekologiska paprikor. Jo, för de är bland de mest besprutade grönsakerna. Det vill vi ju inte ha...

Av någon konstig anledning så har gula paprikor lättare för att släppa skalet efter grillningen. Men det gör inget om det blir lite skal kvar, så få inte panik om det sitter fast.
Jag använder Monini ekologisk olivolja. Alltså, den är såååå god. Doften är ljuvlig och fantastisk även på huden utan att lukta illa som jag tycker andra olivoljor kan göra.



Förvara dina grillade tomater kallt och mörkt. Olivolja blir grumlig när den förvaras kallt. Vill du så kan du ställa den en stund i rumstemperatur innan servering så blir den fin igen, men för smakens…