Fortsätt till huvudinnehåll

Airfryer – Bra eller Dåligt



Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter

LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING

Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu. 
Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.  

Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gått många processer för att bli doftlös.

För att återgå till Airfryern så var jag naturligtvis tvungen att kolla vad den var gjord av. Jag menar, är man lite miljömedveten eller vill äta giftfritt så måste man ju veta vad man tillagar maten i. Väljer jag Airfryer, så vill jag ju att det ska vara ett nyttigare alternativ. 

Det står ju även i deras reklam att det skall vara ett nyttigare alternativ: 

Med innovativ Rapid Air-teknologi

"Philips Airfryer är en av våra mest populära köksprodukter, nu lanseras den även i Skandinavien. Den unika teknologin i Philips innovation Airfryer gör att du kan laga rätter som vanligtvis behöver tillsatt fett på ett betydligt mer hälsosamt sätt. Laga dina favoriträtter som lammracks, friterade kycklingklubbor eller lyxiga pommes frites med lite eller ingen olja. Den heta, snabbcirkulerande luften gör att maten får en krispig yta och en fantastisk mör och saftig insida. Du får hela 80 % mindre fett med Philips Airfryer jämfört med pommes frites som tillagats i en vanlig fritös. Dessutom blir det betydligt mindre matos i köket, jämfört med när du steker eller friterar".
Jag skulle själv vilja kunna fritera några livsmedel ibland på ett mer hälsosamt sätt (Inte så intresserad av just potatis-strips, men det finns ju grönsaker och kött/fisk etc.) Sååå, jag ställde frågan på FB-sidan där de gjorde reklam för apparaten. Här ser ni min fråga och svaret: 

Christina Stenlund Jag försöker hitta produktinformation. Var kan jag hitta det? Vill ju veta vad jag ev lagar maten i. Dvs vad den är gjord av och vad maten kommer i kontakt med för ämnen invändigt.
Philips Hej Christina,

Tack för ditt meddelande.

Om du klickar på följande länk hittar du specifikationer och priser för de olika produkerna: 
http://philips.to/2j4iXDA

Hoppas detta hjälper! 

Mvh,
Ane
Den unika teknologin i Philips innovation Airfryer gör att du kan laga rätter som vanligtvis behöver…
PHILIPS.SE
GillaSvara2 tim
Christina Stenlund Tack för svar! Så synd att det är teflon. Hade hoppats på ngt giftfritt och miljövänligt. Men ni kanske uppdaterar ngn gång senare 😉 Då blir jag första kund 😊
GillaSvara1 tim
Philips Inga problem, Christina! 
Ha en trevlig dag!

Mvh,
Ane






  • Jag hade lite problem med att hitta informationen på deras sida om varans tillverkning och produktämnen. Men här kommer det jag letade efter: 
"Philips Airfryer QuickClean-korg innehåller en löstagbar nonstick-beläggning, vilket gör rengöringen snabbare och enklare. Den löstagbara teflonbehandlade lådan och matkorgen är diskmaskinssäkra och går enkelt att rengöra. Philips Airfryer med TurboStar-teknik besparar dig och hemmet lukten av matos och olja".


Som ni ser så har den ett innehåll av teflon. Teflon är så giftigt och avger en giftig gas vid höga temperaturer. Jag citerar Kureras inlägg om teflon: 



1. Teflon innehåller skadliga ämnen
Teflon är en plast som kan vara både reproduktionsstörande och avge giftiga partiklar och gaser vid uppvärmning. Den läbbigaste av dessa är en giftig kemikalie är polytetrafluoreten (PFOA), som visat sig vara potentiellt cancerframkallande. Ett annat ämne i materialet är bisfenol A som anses kraftigt hormonstörande. Läs mer om bisfenol A och andra hormonstörande ämnen här.
Vetenskapliga studier har visat att många människor har stora mängder teflon i blodet. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga. Hos människor kan dessa partiklar och gaser ge upphov till influensaliknande symtom, men det har även kopplats till både skador och dödsfall hos djur. Till exempel fåglar är känsliga för inandning av rök och kemikalier och det finns rapporter där de fått lungskador och dött efter att ha vistats i kök där man använt sig mycket av teflon, skriver Expressens Mitt kök.


2. Du får lättare att välja bort giftiga köksredskap i plast
När du använder så kallade non stick-material ska du inte använda vassa köksredskap, då förstörs pannan. Det som rekommenderas är istället stekspadar – etcetera – av plast. Plast är dock ytterligare ett ämne ekoexperterna anser bör undvikas, inte minst i samband med upphettning då giftämnena kan läcka ut. Många plastsorter innehåller mjukgörande ftalater, som många gånger är hormonstörande. Dessa slipper du alltså om du skippar non stick-material.
Vid kontroller har det visat sig att flera plastredskap innehåller ett cancerogent ämne som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast, skriver Mitt kök.
Letar man dock bara lite kan man ganska lätt hitta bättre köksredskap av trä eller silikon, vilket anses bättre.


3. Teflonet är inte snällt mot miljön
Stekpannor (plus kastruller och annat) med teflon blir lätt repiga och då är rekommendationen att du genast upphör att använda dem och istället kasserar dem, eftersom det annars är ännu högre risk att du får i dig av gifterna.
En teflonpanna är dock inte så lätt att kassera miljövänligt, eftersom de inte är biologiskt nedbrytbara.
Dessutom avges det vid tillverkningen av materialet ett cancerframkallande ämne som inte är biologiskt nedbrytbart.


Flera användningsområden i hemmet
Det finns många produkter i hemmet som med teflon och non stick-material. Till exempel grillgaller, muffinsformar, stekpannor, kastruller, grytor, mini-kök för camping, mjölkskummare till kaffemaskin, termosar, rengöringsolja till cykel – etcetera.



    Hedander G,I, (2016) Därför ska du inte steka i teflon. Tillgänglig: http://kurera.se/darfor-ska-du-inte-steka-i-teflon/ [2017-01-03] Källor: Mitt Kök/Expressen, Livinggreen.se, Aftonbladet.se, Stegförhälsa.se, Miljo-utveckling.se, Testfakta.se, recepten.se, Naturskyddsföreningen.se.

Jag hoppas ni blivit lite klokare  av detta inlägg. Även om det var lite långt så hoppas jag att ni gett er tid att läsa och begrunda. Gifter i miljön och i våra organ blir ingen glad av.

Med en önskan om en giftfriare nytt år och massor av glädje till er! 💚

Värme & Kärlek

Christina

UPPDATERING:

Jag har letat med ljus och lykta efter en Airfryer (varmluftsfritös) som inte innehåller en massa gifter. Jag kan nu meddela JAG HAR HITTAT EN! 👏👏👏

Har skrivit mail som blivit så fint mottagna och företaget (Kitchen Time) har verkligen gjort allt för att svara mig. De gick ända till leverantören för att få svar på mina frågor. Skrev även när det gick lång tid att de inte glömt mig utan har påmint leverantören om att få ett svar. Svaret från dem blev: "Den är fri från allt det som kunden (jag) frågar om".
Den är HELT fri från teflon, bly, BPA, PFOS och PFAS vilket var mina frågor. 

Den här varmluftsfritösen kan även användas till bakning. Wooow!

Ni hittar den HÄR (klickbar länk)
  🤍 🤍 🤍
En lite mindre storlek hittar ni HÄR

Jag själv har den större och är supernöjd med den. 

Kommentarer

  1. Tack, superbra inlägg. Funderade på att köpa en airfryer men kommer nu inte att göra det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att inlägget var till nytta 🤗

      Radera
    2. Har också kollat på airfryer men vill inte ha teflon så jag hoppar över. Tack för ett bra inlägg👍

      Radera
  2. TACK för info - kommer att avstå från inköp!!!

    SvaraRadera
  3. Finns en hel del BPA fria nu. som har sån non-stick som på de dyra keramiska stekpannorna. dock lite dyrare verkar det som. USA verkar ha många fler varianter utan BPA men hittade inte de modellerna på Pricerunner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fin respons!
      Jätteintressant att det börjar komma BPA-fria. Det man får se upp med är att de då även är fria från PFOA, PFOS och viktigast av allt -
      PFAS! Det är en djungel av allt och man kan vara lite jobbig med tillverkarna och fråga om det.
      Allt gott till dig ♥

      Radera
    2. Här finns en sida där man kan skriva på för att stoppa PFAS https://pfas.naturskyddsforeningen.se/

      Radera
  4. Finns det någon utan teflon på marknaden nu? Någon som vet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajjemen! Nu har jag hittat en! Läs uppdateringen på sidan 😀

      Radera
    2. Hej tack för bra info...sökte precis svar om giftfri..o snubbla över din info..tack har köpt en du hittade ..mvh Annelie

      Radera
    3. Så roligt att höra att det var till hjälp. Hoppas du blir lika nöjd som jag med ditt köp 😊

      Radera
  5. Nu har jag ett glädjande besked. Läs inlägget och uppdateringen som finns längst ner i inlägget. Nu har jag hittat en varmluftsfritös som är giftfri!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad heter modellen?Länkarna leder ingenstans!

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Nu ska länkarna fungera igen. Tack så hjärtligt för att du uppmärksammade och skrev.

      Radera
  6. Teflon är ett varumärke för en fluorplast som är kemikalie- och temperaturbeständig. Den har en låg friktionskoefficient – vilket betyder att den är mycket hal. Ämnet uppfanns av misstag år 1938. Idag är den främsta användningen för teflon non stick beläggningar för köksredskap. Allt är dock inte frid och fröjd – teflon är bara stabilt upp till 350 grader. Den utsöndrar giftiga gaser vid högre temperaturer, vilket har gjort många kosumenter misstänksamma på om de verkligen vill ha köksredskap i teflon hemma hos sig.

    Det var då jag funderade på om Airfryern kommer upp i över 350 grader..tycker det verkar som det håller sig runt 200 grader... eller tänker jag fel? Hälsningar Lena

    SvaraRadera
  7. Hej Lena! Tack för din kommentar:)
    Teflon är beständigt till 250 grader. Innehåller även bisfenol A samt PPFOA och är förutom detta även en stor miljöbov både vid tillverkning och vid kassering.
    Jag har dock ingen aning hur många grader Airfryern kommer upp i. För min del känns det mycket säkrare med ett annat material som är helt giftfritt.

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Hur är det med Severins större airfryer (2445 xxl)? Vet du om den är lika giftfri?
    Såg att båda har keramisk beläggning istället för teflon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag tänker att det är samma märke, samma beläggning (keramisk) och de jag tittat på är giftfria, så då borde ju även denna extra stora vara giftfri. Vill du ändå vara 110% säker så ta kontakt med Severin och hör med dom. Men det borde som sagt inte vara någon skillnad.
      Lycka till med din luftfritös. Jag är urnöjd med min XL :)

      Radera
  9. https://www.gardenstore.se/fr2430-varmluftsfritos-severin-32-liter

    Här fanns en billig keramisk korg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Superbra! Dock skulle jag säga att den i mitt tycke är ganska liten, även för ett litet hushåll för en pers. Väl värt pengarna att satsa på en lite större om man har möjlighet.

      Radera
  10. Hej undrar bara vilken är bäst till mej ,som är ensam ,den måste vara giftfri såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj jag var för snabb i mitt svar där. Den finns i en mindre modell om du hellre vill välja den.
      Den finns här
      https://adtr.co/e56jdT
      och här:
      https://adtr.co/HP78ND

      Radera
  11. Hej!
    Jag bor själv särbo och lagar ofta mat själv. Jag har den större som jag rekommenderar i länkarna här ovanför och skulle inte vilja ha en mindre. Jag tror att jag skulle ha ångrat mig om jag valt en mindre. Har heller inte hittat ngn mindre giftfri.
    Vill man ex göra friterad potatis- sötpotatis etc så vill man inte att de ska ligga i ett tjockt lager ovanpå varandra. Ibland bjuder man på mat eller vill ha en matlåda, då är den också perfekt. Så jag kan bara utifrån min erfarenhet rekommendera dej dessa. Just nu till extrapris dessutom :)

    SvaraRadera
  12. Kul att du hittat en airfryer med keramisk beläggning! :) Jag undrar om du menar att du har den som är XL eller om det är den som är XXL? Undrar också om det blir mindre matos och lukt av en airfryer än med vanlig ugn osv? Funkar det att göra t ex varma mackor och potatisgratänger?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag själv har den stora XXL. Tycker den är perfekt då jag kan laga mindre mat till mig själv, men att den då även klarar av en större mängd när man är fler.
      Jag har aldrig provat göra varma mackor eller potatisgratäng. Varma mackor borde inte vara ngt problem. Däremot skulle jag nog föreslå att du använder dig av typ muffinsformar som klarar ugn och häller upp potatisgratäng i dem och tillagar dem i airfryern. Det blir då portionsstorlekar. Tror inte man kan tillaga potatisgratäng direkt i den. Ev att du hittar en form som passar i den.
      Hoppas du blev hjälpt av mitt svar. Mvh Christina

      Radera
  13. Breville VDF127X Airfryer, tork- och varmluftsugn är enligt återförsäljaren fri från samma gifter som Severin. Är det något du undersökt? Någon som provat den? Skulle gärna provat Severin men i tester står att den inte är så bra till pommes och det är främst det jag vill använda den till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad kul att du hittat en som är giftfri. Nej, jag har inte undersökt den. Jag tycker strips och pommes blir supergoda i Severins airfryer. Där har man även en djup korg som klarar mycket pommes. Jag sänker dock både temperaturen och tiden, för i det förinställda programmet så blir de lite väl knapriga. Tillsätter liiiite olja och rör om ett par gånger under tillagningen. Oftast gör jag egna - både pommes och klyftpotatis som blir super-supergoda:)

      Radera
  14. Hej. Jag har också frågat runt lite och vissa tillverkare använder sig av ptfe beläggning. Vad säger vi om det?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att