Fortsätt till huvudinnehåll

Bakad hel sötpotatis med smaskiga röror och andra tillbehör

Idag blev det en sen middag för oss. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge :)
Och det här blev så fantastiskt gott!!!
Förr tyckte jag om bakad potatis. Men det här go´ vänner, går inte att jämföra. Min älskling ville ha vanlig bakpotatis och jag säger bara det...vilken miss han gjorde!!!!!!
Den söta sötpotatisen till alla röror och de lite salta tillbehören var en riktig smaksensation. Ni bara måste prova det!!!

Jag hade en skalad sötpotatis i kylen som jag tog. Penslade den med lite olja och strödde på flingsalt. Lindade in den i folie. Annars tar man en med skal på och gör samma som man gör med vanlig bakpotatis. Då pickar man den, penslar med olja och strör ev över lite flingsalt.
Baka i ugn 200 grader i en timme. Känn med sticka om den är klar. Hellre för länge i ugnen än för kort tid.


Rörorna vi hade till var:
Kräftröra (Tips! Ha den gärna på julbordet :) )
Tzatsiki
Guacamole

Vi hade även strimlad lufttorkad skinka, hambugerkött och hemgjord älgkorv
Grillade paprikor, grillad marinerad zuccini, cornichons och hackad röd lök

Ett gott ekologiskt vin till mig och öl till älsklingen. (han tycker ju inte om vin, tokern ;) )


Krämig guacamole:
1 mosad avokado
½ tsk citron (gör även att färgen bevaras på avokadon så den inte oxiderar)
Chiliflakes
½-1 pressad vitlök
½ tsk eco lökpulver
1 tsk finhackad röd lök
½ finhackad tomat
Färsk finhackad koriander och en gnutta spiskummin

Kräftröra:
2 delar majonnäs
1 del rysk yoghurt
1 tsk umamikrydda
Trocomare örtkrydda
Nymalen svartpeppar
Hackad dill
Några droppar citron

Tzatziki:
1 dl yoghurt
1/3 riven och  skalad gurka som du saltat en aning. Krama och pressa sedan ur så mycket vatten du kan. Ta förslagsvis hjälp av en sil.
1 msk god olivolja
1 pressad vitlök
salt och nymalen svartpeppar
Vill du ha lite touch på den så kan du även här droppa i lite citron.


Efter maten njöt vi av kaffe uppkrupna i soffan och en härligt värmande brasa. Underbart!


Värme & Kärlek
Christina 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och