Fortsätt till huvudinnehåll

Ansiktsmasker /Lermasker






Just nu cirkulerar det många olika reklamer om masker, bl.a. lermasker, även där man inte har kunskap/utbildning inom hud.

Lermasker är bra. Till och med jättebra. Ger massor med mineraler till huden och kan även användas som en mild peeling. Men när lekmän gör reklam för dessa lermasker och i samma andetag skriver och övertygar att ALLA kan använda dem, så känner jag som hudterapeut att jag måste skriva ett inlägg om detta.

Den som har väldigt känslig hud, eksemhud eller rosacea ska inte använda lermask hemma.(Går man på behandling eller konsultation/hudanalys så ser hudterapeuten vilken mask som passar dig bäst).

Oftast lämpar sig lermask bäst för fet hy, genom att den suger upp fett och är sammandragande. Mycket fin för oren hud. (Egentligen avskyr jag ordet "oren hud", eftersom varken acne eller pormaskar har ett dugg med orenhet att göra och kan skapa en tanke hos den med problemhud att övertvätta sig. Ofta med en förvärrad problematik).

Även en torr hud kan oftast använda lermask om man tänker på det jag skriver om nedan. Bland annat rosa lera lämpar sig utmärkt för torr hud.

Det som man ska tänka på är att lera i sitt naturliga tillstånd är fuktig.
Man skall därför inte låta leran torka ut på huden, för då tar den fukten från huden istället och gör den torr. Samt att det är väldigt obehagligt när den torkar och huden drar ihop sig till ett russin.
Tänk på att även om du har fet hy så ska inte huden torkas ut. Det resulterar bara i att huden kommer att producera mer fett som kompensation för uttorkningen. Kaolinlera är speciellt uttorkande. Så håll masken fuktig.


Vid användning av lermask, gör så här:

  • Rengör huden

Se till att huden är fuktig innan du lägger på masken

  • Fördela masken i ett ganska tjockt lager på huden, men undvik för nära läppar och ögon. Var noga med att lägga runt näsvingarna. 

Spraya vatten eller ansiktsvatten på masken i ansiktet då och då för att hålla den fuktig. Ett annat sätt för att hålla den fuktig är att blanda i lite olja.
Låt masken sitta på i ca 10 min.

  • Innan du tar bort lermasken så kan du fukta fingrarna och försiktigt med små, små fina cirklande rörelser med fingertopparna massera ansiktet. Det fungerar som en jättefin peeling. 
  • Skölj sedan av masken med ljummet vatten. Avsluta gärna med lite svalare vatten som stänger igen porerna
  • Nästa steg är ansiktsvatten. Det är viktigt för att ge fukt och återställa pH-balansen.  
  • Ta gärna en olja som du lägger före din fuktcreme. En fin mandelolja som jag varmt kan rekommendera till exempel. Denna kan du även använda till att rengöra din hud. Passar all hudtyper och är helt ljuvlig. Är även mycket dryg, så du får mycket för pengarna. Även Kerstin Florian har fina oljor, ex lavendelolja för normal till fet hy, anti-stressolja för åldrande hud, torr hud, men är även helt oslagbar för en acnehud.  Det behövs bara några droppar. Har du en känslig hud så rekommenderar jag att du tittar på mitt förra inlägg som jag hänvisat till ovan, samt att du då kan använda mandeloljan eller en E-vitaminolja.    
  • Lägg därefter på en fuktcreme och ögoncreme. 
  • Gå och lägg dig. 

Nej jag skämtar bara :) Men det är fint att göra det här innan du ska gå och sova eftersom huden under natten vilar och kan då i lugn och ro ta upp all näring du tagit på den. Känslan av renhet är så ljuvlig också.
Lera ger nämligen massor av mineraler, samt att du gjort huden så ren att den kan andas ordentligt och har möjlighet att ta till sig allt gott du gett den.

Vill du ha mer tips på ansiktvård och andra superhärliga masker som du kan göra själv, så kan du kika HÄR

Lycka till med ditt hemma-SPA!


Värme & Kärlek
Christina






Bildkälla:Lavander och ljus bild - fotografi bilder from se.azimage.com - See more at: http://se.azimage.com/download/lavander-and-candle-image-photography-images-592-3211883#sthash.Z7bZlKUD.dpuf

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam