Fortsätt till huvudinnehåll

Ansiktsmasker /Lermasker






Just nu cirkulerar det många olika reklamer om masker, bl.a. lermasker, även där man inte har kunskap/utbildning inom hud.

Lermasker är bra. Till och med jättebra. Ger massor med mineraler till huden och kan även användas som en mild peeling. Men när lekmän gör reklam för dessa lermasker och i samma andetag skriver och övertygar att ALLA kan använda dem, så känner jag som hudterapeut att jag måste skriva ett inlägg om detta.

Den som har väldigt känslig hud, eksemhud eller rosacea ska inte använda lermask hemma.(Går man på behandling eller konsultation/hudanalys så ser hudterapeuten vilken mask som passar dig bäst).

Oftast lämpar sig lermask bäst för fet hy, genom att den suger upp fett och är sammandragande. Mycket fin för oren hud. (Egentligen avskyr jag ordet "oren hud", eftersom varken acne eller pormaskar har ett dugg med orenhet att göra och kan skapa en tanke hos den med problemhud att övertvätta sig. Ofta med en förvärrad problematik).

Även en torr hud kan oftast använda lermask om man tänker på det jag skriver om nedan. Bland annat rosa lera lämpar sig utmärkt för torr hud.

Det som man ska tänka på är att lera i sitt naturliga tillstånd är fuktig.
Man skall därför inte låta leran torka ut på huden, för då tar den fukten från huden istället och gör den torr. Samt att det är väldigt obehagligt när den torkar och huden drar ihop sig till ett russin.
Tänk på att även om du har fet hy så ska inte huden torkas ut. Det resulterar bara i att huden kommer att producera mer fett som kompensation för uttorkningen. Kaolinlera är speciellt uttorkande. Så håll masken fuktig.


Vid användning av lermask, gör så här:

  • Rengör huden

Se till att huden är fuktig innan du lägger på masken

  • Fördela masken i ett ganska tjockt lager på huden, men undvik för nära läppar och ögon. Var noga med att lägga runt näsvingarna. 

Spraya vatten eller ansiktsvatten på masken i ansiktet då och då för att hålla den fuktig. Ett annat sätt för att hålla den fuktig är att blanda i lite olja.
Låt masken sitta på i ca 10 min.

  • Innan du tar bort lermasken så kan du fukta fingrarna och försiktigt med små, små fina cirklande rörelser med fingertopparna massera ansiktet. Det fungerar som en jättefin peeling. 
  • Skölj sedan av masken med ljummet vatten. Avsluta gärna med lite svalare vatten som stänger igen porerna
  • Nästa steg är ansiktsvatten. Det är viktigt för att ge fukt och återställa pH-balansen.  
  • Ta gärna en olja som du lägger före din fuktcreme. En fin mandelolja som jag varmt kan rekommendera till exempel. Denna kan du även använda till att rengöra din hud. Passar all hudtyper och är helt ljuvlig. Är även mycket dryg, så du får mycket för pengarna. Även Kerstin Florian har fina oljor, ex lavendelolja för normal till fet hy, anti-stressolja för åldrande hud, torr hud, men är även helt oslagbar för en acnehud.  Det behövs bara några droppar. Har du en känslig hud så rekommenderar jag att du tittar på mitt förra inlägg som jag hänvisat till ovan, samt att du då kan använda mandeloljan eller en E-vitaminolja.    
  • Lägg därefter på en fuktcreme och ögoncreme. 
  • Gå och lägg dig. 

Nej jag skämtar bara :) Men det är fint att göra det här innan du ska gå och sova eftersom huden under natten vilar och kan då i lugn och ro ta upp all näring du tagit på den. Känslan av renhet är så ljuvlig också.
Lera ger nämligen massor av mineraler, samt att du gjort huden så ren att den kan andas ordentligt och har möjlighet att ta till sig allt gott du gett den.

Vill du ha mer tips på ansiktvård och andra superhärliga masker som du kan göra själv, så kan du kika HÄR

Lycka till med ditt hemma-SPA!


Värme & Kärlek
Christina






Bildkälla:Lavander och ljus bild - fotografi bilder from se.azimage.com - See more at: http://se.azimage.com/download/lavander-and-candle-image-photography-images-592-3211883#sthash.Z7bZlKUD.dpuf

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffi...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...