Hej i stugvärmen!
Äntligen har det kommit lite snöfjun och julkänslan börjar infinna sig. Ljuvligt med alla dofter från köket. När Jag kokar lagen till sillen frambringar det julminnen från det att jag var liten ända upp till vuxen ålder då min syster pysslade i köket. Hon lagade alltid så himmelens god mat. På den tiden bodde hon i Stockholm och vi firade alltid julen där. Pulkaåkning, snögubbar och doften av bakning och julmat.
Varje morgon tassade vi, min systerson och dotter upp till tecknat på morgonen. Scooby doo var ju sååå spännande.
(Tyvärr finns inte min syster hos oss längre).
Nu inför julen när man har mycket att göra och förbereda i köket (kanske), så tycker jag att det är perfekt att laga långkok som i stort sett sköter sig själv på spisen.
Häromdagen tillagade jag dillkött. Det blev så fantastisk gott. Den bästa jag någonsin gjort faktiskt.
Mycket uppskattad vid matbordet kan jag tillägga.
Jag hade ju lyxen av att ha älgkött hemma. Valde då ut 1.5-1,7 kg blandat av kalvbog och kalvytterlår. Det går ju att använda sig av vanligt nötkött av kalv också naturligtvis.
Ingredienser
1,5-1,7 kg kalvkött
1 st ekologisk gul lök
1 st ekologisk purjolök
2 ekologiska palsternackor
3 ekologiska morötter
13 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
5 kryddnejlikor (hela)
3-4 lagerblad
salt
1 tsk torkad timjan
Använd gärna ekologiska kryddor som finns i påsar att köpa
Vatten
Dillsåsen
- 1½ paket fryst dill eller efter smak. Jag tycker att det är jättegott med massor av dill.
eller 4 knippen färsk dill
- 5-7 dl eller mer av ekologisk grädde
- ca 3 dl av buljongen som köttet kokat i (spara även resten ifall du vill späda mer)
- 1 msk ättiksprit
- ½ msk pressad citron
- 4-5 msk av en blandning av honung och /eller sukrin. Börja med den mindre mängden.
- 2-3 kalvbuljongtärningar (ta inte alla på en gång, utan smaka av. Det beror ju på hur salt din egna köttbuljong är)
- salt och peppar
- arrowrot eller annat att reda av med som inte innehåller vanligt vitt mjöl. Använder du arrowrot så rör ut den i lite kall vätska först. Även naturell philadelphiaost fungerar säkert. Jag hade dock arrowrot
- smörklick
Gör så här:
- Skär köttet i fina bitar ca 3 x 3 cm.
- Koka upp köttet i ca 1-2 min i en stor kastrull. Häll över i en sil och spola rent från skummet som bildats.
Gör även ren kastrullen.
- Skala grönsakerna
- Skär lök i klyftor och purjolöken i skivor
- Skär morötter och palsternackor i fina sneda bitar
- Mät upp vatten tills det täcker köttet
- Salta med 2 tsk salt/liter vatten
- Koka upp och lägg i grönsakerna och kryddorna. Jag har ett litet knep för kryddorna och det är att lägga dem i en tesil, så är det lätt att plocka bort dem sedan. Viktig då att röra runt ibland.
- Låt sedan grytan endast sjuda utan lock i högst ½ timme och plocka då upp grönsakerna och spar dem i en skål till senare.
Låt köttet sjuda klart i ½ timme till. (1 timme sammanlagt). Köttet ska vara mört men inte falla isär.
- Ta upp köttet samt kryddorna och spara buljongen.
- Häll grädde i en vid kastrull eller stekpanna, lite i taget tills den tjocknar. Det går nämligen fortare att reducera grädden så den tjocknar om du använder en vid kastrull/stekpanna att göra det i. Häll i mer grädde allt eftersom. Häll sedan över i kastrullen som du hade från början.
- Tillsätt buljong från köttet
- Tillsätt buljongtärningar. Börja med en och smaka dig fram allt eftersom.
- Red av såsen. Den ska inte vara för tjock
- Blanda ner ättika, pressad citron, valfri sötning och hackad dill
Smaka av så att det blir en fin balans mellan sött och syrligt
- Lägg i köttet när du är nöjd med smaksättningen
- Salta och peppra efter tycke och smak
- Smält ner en stor smörklick för att runda av.
- Vänd slutligen ner grönsakerna och låt allt bli rykande varmt
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar