Fortsätt till huvudinnehåll

Dillkött LCHF Glutenfritt


Hej i stugvärmen!
Äntligen har det kommit lite snöfjun och julkänslan börjar infinna sig. Ljuvligt med alla dofter från köket. När Jag kokar lagen till sillen frambringar det julminnen från det att jag var liten ända upp till vuxen ålder då min syster pysslade i köket. Hon lagade alltid så himmelens god mat. På den tiden bodde hon i Stockholm och vi firade alltid julen där. Pulkaåkning, snögubbar och doften av bakning och julmat.
Varje morgon tassade vi, min systerson och dotter upp till tecknat på morgonen. Scooby doo var ju sååå spännande.
(Tyvärr finns inte min syster hos oss längre).

Nu inför julen när man har mycket att göra och förbereda i köket (kanske), så tycker jag att det är perfekt att laga långkok som i stort sett sköter sig själv på spisen.
Häromdagen tillagade jag dillkött. Det blev så fantastisk gott. Den bästa jag någonsin gjort faktiskt.
Mycket uppskattad vid matbordet kan jag tillägga.

Jag hade ju lyxen av att ha älgkött hemma. Valde då ut 1.5-1,7 kg blandat av kalvbog och kalvytterlår. Det går ju att använda sig av vanligt nötkött av kalv också naturligtvis.

Ingredienser

1,5-1,7 kg kalvkött
1 st ekologisk gul lök
1 st ekologisk purjolök
2 ekologiska palsternackor
3 ekologiska morötter
13 kryddpepparkorn
8 vitpepparkorn
5 kryddnejlikor (hela)
3-4 lagerblad
salt
1 tsk torkad timjan
Använd gärna ekologiska kryddor som finns i påsar att köpa
Vatten

Dillsåsen


  • 1½ paket fryst dill eller efter smak. Jag tycker att det är jättegott med massor av dill.

eller 4 knippen färsk dill

  • 5-7 dl eller mer av ekologisk grädde
  • ca 3 dl av buljongen som köttet kokat i (spara även resten ifall du vill späda mer)
  • 1 msk ättiksprit
  • ½ msk pressad citron
  • 4-5 msk av en blandning av honung och /eller sukrin. Börja med den mindre mängden.
  • 2-3 kalvbuljongtärningar (ta inte alla på en gång, utan smaka av. Det beror ju på hur salt din egna köttbuljong är)
  • salt och peppar
  • arrowrot eller annat att reda av med som inte innehåller vanligt vitt mjöl. Använder du arrowrot så rör ut den i lite kall vätska först. Även naturell philadelphiaost fungerar säkert. Jag hade dock arrowrot
  • smörklick


Gör så här:


  • Skär köttet i fina bitar ca 3 x 3 cm.
  • Koka upp köttet i ca 1-2 min i en stor kastrull. Häll över i en sil och spola rent från skummet som bildats. 

Gör även ren kastrullen.

  • Skala grönsakerna
  • Skär lök i klyftor och purjolöken i skivor
  • Skär morötter och palsternackor i fina sneda bitar
  • Mät upp vatten tills det täcker köttet
  • Salta med 2 tsk salt/liter vatten
  • Koka upp och lägg i grönsakerna och kryddorna. Jag har ett litet knep för kryddorna och det är att lägga dem i en tesil, så är det lätt att plocka bort dem sedan. Viktig då att röra runt ibland.
  • Låt sedan grytan endast sjuda utan lock i högst ½ timme och plocka då upp grönsakerna och spar dem i en skål till senare.

Låt köttet sjuda klart i ½ timme till. (1 timme sammanlagt). Köttet ska vara mört men inte falla isär.

  • Ta upp köttet samt kryddorna och spara buljongen.



  • Häll grädde i en vid kastrull eller stekpanna, lite i taget tills den tjocknar. Det går nämligen fortare att reducera grädden så den tjocknar om du använder en vid kastrull/stekpanna att göra det i. Häll i mer grädde allt eftersom. Häll sedan över i kastrullen som du hade från början. 
  • Tillsätt buljong från köttet 
  • Tillsätt buljongtärningar. Börja med en och smaka dig fram allt eftersom.
  • Red av såsen. Den ska inte vara för tjock
  • Blanda ner ättika, pressad citron, valfri sötning och hackad dill

Smaka av så att det blir en fin balans mellan sött och syrligt

  • Lägg i köttet när du är nöjd med smaksättningen
  • Salta och peppra efter tycke och smak
  • Smält ner en stor smörklick för att runda av.
  • Vänd slutligen ner grönsakerna och låt allt bli rykande varmt
Ät och njut!!

Värme & Kärlek
Christina 










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att