Fortsätt till huvudinnehåll

God saftig julskinka, ekologisk kokt

Hej på Er!
Jag hoppas att julen varit fantastiskt skön och mysig. Ledighet är ju aldrig fel. Många är det ju ändå som stressar runt och ska finnas till för alla. Många gånger innebär det ett åkande emellan olika släktingar, fram och tillbaka under tidspress.
Jag funderade på det där ett år för länge sedan när min dotter var liten, runt 11, då vi ofrivilligt skulle fira jul alldeles själv bara hon och jag. När vi är äldre så går det ju an, eller kan till och med vara skönt. Men med barn inblandade så ska ju julen vara tillsammans med släkt och vänner. Ju fler desto bättre och helst tillsammans med andra barn.
Nåja, det fick mig att tänka till. Kommer ihåg att jag blev lite avundsjuk på de som hade all släkt och hela familjer kvar, vilket vi då inte hade. Att man ska vara rädd om sin familj och vara tacksam även om det är lite jobbigt att just då måsta uppoffra sin tid till att fara emellan. Snart har vi inte kvar våra nära och kära....Så ta vara på tiden ni har tillsammans. Krama om varandra lite extra och visa att ni med glädje vill dela er tid med dom.
En underbar vän ringde mig och sa att vi skulle komma till henne och hennes familj och fira vår jul där. Vilken glädje!! Kommer ihåg att jag blev så glad för min dotter skull och ja, naturligtvis även för min egen. Jag har nämligen alltid älskat julen och ville/vill inte fira den ensam.

Den här julen har varit lugn, fridfull och skön, förgylld även av min dotter som kom hem från Stockholm. Dock blir det ju alltid lite extra stressigt dagen före julafton, men sedan infann sig lugnet.
Dagen innan hade jag lagat så mycket mat samt varit och handlat de sista julklapparna och lite extra mat.
Kom hem sent på kvällen med en ekologisk skinka som jag var så lycklig över att jag fått tag på. Trött och ville bara lägga mig i soffan.
Tänkte ändå att det är lika bra att jag griljerar den så att det är klart. Släpade mig ut till köket. Så ut med skinkan ur kylen och skulle till att sätta igång, då jag upptäcker att jag köpt en okokt. Aaaaaaaahhhhhhh!!!! TRÖTTER!!!
Det var bara att ta fram storkastrullen och börja koka.
Kan bara tala om att det blev den godaste skinkan jag ätit. Då har jag ändå under flera års tid köpt färdigkokt skinka. Mycket tror jag beror på att den var ekologisk och inte från något stressat djur, samt att jag tillagade den på rätt sätt. Extremt dyr i jämförelse, men värd varenda krona.
Nu är ju julen över, men det kommer påsk och även fler jular framöver, så jag tänkte dela med mig av receptet på den. Jag kommer definitivt aldrig mer att ugnsbaka skinka och jag kommer alltid framöver att köpa rimmad ekologisk och koka själv, precis som man gjorde förr.

Tipset för att få den saftigaste skinkan någonsin är att den inte ska koka. Den ska bara sakta, sakta sjuda under lock.




1 st ekologisk rimmad skinka 2.5-4 kg
2 lagerblad
15 vitpepparkorn (gärna ekologiska kryddor)
15 kryddpepparkorn
1 stor ekologisk lök i klyftor
1 ekologisk morot (behövs ej skalas) i bitar

Skölj skinkan i kallt vatten och låt nätet sitta kvar
Lägg den i kastrull med vatten och koka upp. Låt koka i ca 2 min. Häll av vattnet och täck skinka med nytt kallt vatten.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av skinkan. Lägg i övriga ingredienser. Låt koka upp och sänk sedan värmen tills den bara sjuder lite sakta och lägg på lock.
Kolla lite då och då att skinkan inte kokar. Den ska bara sjuda. Detta är viktigt, annars blir skinkan torr.
Vid ca 70-71° är skinkan klar.
Det tar ca 45-60 min/kg skinka.

När skinkan svalnat så tar du bort nätet och drar av svålen. Griljera.
Jag griljerade med honung, senap och lättvispad äggula. Strödde sedan över mandelmjöl.
Tricket för att få griljeringen att fastna är att torka av fettet på skinkan med hushållspapper så att det blir torrt.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-1...

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis...