Nu nalkas julen och jag tänkte försöka samla ihop några recept på hemlagad mat som jag brukar göra till jul. Några är väl inte sådär riktigt kolhydratsfattiga. Men jag tycker att vid jul så prioriterar jag naturlig ekologisk närodlad mat i den mån jag kan och håller mig ifrån raffinerat socker så långt det bara går. Därför hittar du mestadels honung och sukrin i mina recept.
Igår gjorde jag en gravlaxsås som till min häpnad smakade exakt såsom en köpt, förutom att den var lenare och mjukare i smaken och alltså inte lika vass. Fördelen är att jag inte använt mig av raffinerat socker (finns dock lite i den lilla mängd av Johnnys senap, men det är så lite, så lite) samt att jag vet att jag i största mån undvikit en massa äcklig gojja i form av E-nummer och långa listor av övriga diskutabla tillsatser.
Jag använde lite honung, men du kan välja att ha enbart sukrin i stället. I så fall får du räkna ihop sötningsmedlet så det blir sammanlagt 2 msk + 1 tsk.
Jag tycker dock att det blir en sån rund och fyllig smak av ekologisk opastöriserad honung vilket även är väldans nyttigt.
½ dl hackad dill
1½ msk dijonsenap
2 msk ekologisk opastöriserad honung (eller sukrin)
1 tsk kokt eller bryggt kaffe
1 tsk sukrin
2 tsk risvinäger
1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmans
1 tsk Johnnys sötstark senap
½ tsk worcestershiresås
yttepyttelite vitpeppar
Värm upp sukrinet med kaffet tills det smält och låt det sedan svalna. Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen att 'mogna' i ett dygn.
Jättesmaskens! :)
Igår gjorde jag en gravlaxsås som till min häpnad smakade exakt såsom en köpt, förutom att den var lenare och mjukare i smaken och alltså inte lika vass. Fördelen är att jag inte använt mig av raffinerat socker (finns dock lite i den lilla mängd av Johnnys senap, men det är så lite, så lite) samt att jag vet att jag i största mån undvikit en massa äcklig gojja i form av E-nummer och långa listor av övriga diskutabla tillsatser.
Jag använde lite honung, men du kan välja att ha enbart sukrin i stället. I så fall får du räkna ihop sötningsmedlet så det blir sammanlagt 2 msk + 1 tsk.
Jag tycker dock att det blir en sån rund och fyllig smak av ekologisk opastöriserad honung vilket även är väldans nyttigt.
½ dl hackad dill
1½ msk dijonsenap
2 msk ekologisk opastöriserad honung (eller sukrin)
1 tsk kokt eller bryggt kaffe
1 tsk sukrin
2 tsk risvinäger
1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmans
1 tsk Johnnys sötstark senap
½ tsk worcestershiresås
yttepyttelite vitpeppar
Värm upp sukrinet med kaffet tills det smält och låt det sedan svalna. Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen att 'mogna' i ett dygn.
Jättesmaskens! :)
Kommentarer
Skicka en kommentar