Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligt god Gravlaxsås

Nu  nalkas julen och jag tänkte försöka samla ihop några recept på hemlagad mat som jag brukar göra till jul. Några är väl inte sådär riktigt kolhydratsfattiga. Men jag tycker att vid jul så prioriterar jag naturlig ekologisk närodlad mat i den mån jag kan och håller mig ifrån raffinerat socker så långt det bara går. Därför hittar du mestadels honung och sukrin i mina recept.
 Igår gjorde jag en gravlaxsås som till min häpnad smakade exakt såsom en köpt, förutom att den var lenare och mjukare i smaken och alltså inte lika vass. Fördelen är att jag inte använt mig av raffinerat socker (finns dock lite i den lilla mängd av Johnnys senap, men det är så lite, så lite) samt att jag vet att jag i största mån undvikit en massa äcklig gojja i form av E-nummer och långa listor av övriga diskutabla tillsatser.
Jag använde lite honung, men du kan välja att ha enbart sukrin i stället. I så fall får du räkna ihop sötningsmedlet så det blir sammanlagt 2 msk + 1 tsk.
Jag tycker dock att det blir en sån rund och fyllig smak av ekologisk opastöriserad honung vilket även är väldans nyttigt.



½ dl hackad dill
1½ msk dijonsenap
2 msk ekologisk opastöriserad honung (eller sukrin)
1 tsk kokt eller bryggt kaffe
1 tsk sukrin
2 tsk risvinäger
1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmans
1 tsk Johnnys sötstark senap
½ tsk worcestershiresås
yttepyttelite vitpeppar

Värm upp sukrinet med kaffet tills det smält och låt det sedan svalna. Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen att 'mogna' i ett dygn.
Jättesmaskens! :)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Hoisinsås hemlagad

Hoisinsås är en sås som jag tycker är så användbar, både i och till asiatisk mat, men även till olika former av pulled chicken eller pulled beef.  Såsen är söt, salt och nötig. Mums!   Jag tycker dock att den köpta är för söt och innehåller raffinerat socker som jag håller mig ifrån.  Jag hittade för ett tag sedan ett recept på hoisinsås från Epicurious som jag brukar använda. I stort är det samma recept, med bara små pytteändringar. God så det förslår är den och faktiskt mer användbar än "vanlig" hoisin tycker jag.  Det här receptet kan även användas av den som är nötallergiker så man kan använda sesampasta (tahini) istället för jordnötssmör.  Ett kycklingrecept med denna fina sås kommer i nästa inlägg.  Använder du den som kall sås så kan du tillsätta pyttelite fiberhusk för att göra den lite mer gelé-ig, men inget måste.    1 msk misopasta (utan mjöl) 1 msk jordnötssmör eller sesampasta 4 msk tamaris...