Fortsätt till huvudinnehåll

Saknad så stor och västerbottenpaj med rökt lax

Jaha, där for hon nu, tillbaka till Stockholm. Min kära, kära dotter. Några dagars gemenskap och så kommer detta fruktansvärda avsked som man alltid gruvar sig inför och saknaden. Så tomt och tyst....så älskad...
Har haft huset fyllt av människor idag som ville passa på att träffa henne.
Jag verkligen älskar att ha massor av människor runt mig. Så socialt trevligt. Virvelvindar som kom, drack kaffe, surrade och så iväg igen.

Fixade till något gott att äta tillsammans med övriga familjen innan hon skulle fara. Det blev den goda västerbottenpajen med kallrökt lax den här gången istället för varmrökt. Det blev precis lika gott. Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg. Toppad med massor av dillvippor, kräftstjärtar och citron. Den är en hit varje gång den serveras.
Försöker ju att återgå till ett normalt sunt ätande efter julens aningens utsvängningar och utsvävningar.



Denna paj är enkel att göra och att lyckas med. Den här pajbotten är jättegod och du kommer inte att sakna den ordinarie vetemjölsbotten ett dugg. En fräsch sallad till och du är hemma.
 Recept:

Ljuvlig västerbottenpaj med varmrökt lax. 

Lchf, low carb, spannmålsfri

Ingredienslista (att handla hem till pajen): 
smör
purjolök
gräslök
dill
västerbottenost
grädde
crème fraiche
Hellmans majonnäs
ägg
varmrökt lax (den här gången tog jag kallrökt)
salt, peppar
mandelmjöl
kokosmjöl
pofiber
vita sesamfrön
fiberhusk
citron
kräftstjärtar


Botten:
2½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
½ dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
½ tsk salt
1 ägg

Gör så här:
Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Använd en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda riktigt väl till en deg.
Tryck ut i en pajform. Jag använde en som mäter 25 cm i botten.
Förgrädda i 225 grader 8-10 min. 
Låt svalna en aning

Toppa pajskalet med klippt gräslök samt purjolök som jag mjukstekt i smör.
Fördela sedan 200 g rökt lax i mindre bitar ovanpå, samt massor av färsk dill.





Fyllning
160 g grovriven västerbottenost
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl majonnäs (Jag tog Hellmans, för den är godast om man inte gör sin egen)
3 ägg
salt (tänk på att osten också är salt) och nymalen svartpeppar

Blanda allt till fyllningen och häll över pajskalet.
Gratinera i 210-220 grader i ca 20 min.
Låt pajen vila och stagnera ca 10 min innan den serveras.

Garnera med citronskivor, dillvippor och kräftstjärtar





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga ...

Plankstek - traditionell & fantastiskt god

Det blev plankstek hemma hos oss i helgen. Vi hade mycket att fira.... jag och Christer firade 7 år som par, min kusin som är inneboende hos mig fyllde år, samt att det var farsdag. Hade även en väninna på besök över helgen. Kunde inte blivit mysigare ☺️😊 Plankan gjordes på älg-innanlår i 3 cm tjocka skivor (200 g per skiva). Skivorna kryddades med örtsalt och peppar, stektes 1 min på var sida i mycket smör på hög värme. De fick sedan vila under smörpapper och folie. Det blir fantastiskt saftigt och mört samt fint rosafärgat. Rullade in sparris i bacon och stekte dem runt om. Sedan bryntes tomaterna med snittytan nedåt i pannan i fettet efter det stekta baconet. Potatismos av mjölig kokt potatis, äggula, mjölk, grädde, smör, riven västerbottenost, örtsalt och svartpeppar.  Allt lades på plankan (moset spritsas runt om). Smält smör och köttsaft ringlades över sparris och kött. In i ugnen 250 grader ca 12 min, eller tills mos-topparna fick vacker brun färg.  Tryf...