Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik köttfärssås med helgratinerad rotselleri

Hej alla goa!
Ja nu är det fredag och en underbar helg är i antågande.
Vi började nog helgfirandet redan igår med massor av kvalitetstid och god mat. Inhandlade ett så fantastiskt gott vin från Sydafrika. Ekologiskt såklart. Inget annat kommer över dessa läppar numer. Druvor är ju så ofantligt besprutade och jag har alltid fått migrän av rött vin förut. Sedan jag började med ekologiskt så känner jag inte av något sådant. Så underbart att kunna njuta av ett par glas och veta att jag inte blir sängliggande av det efteråt. Det har inte varit värt det. Nu njuter jag kan jag säga.



Jag har tyvärr inte några exakta mått på köttfärssåsen. Kylskåpet gapade ganska tomt och jag fick improvisera lite. Gott resultat som blev mycket smakrikt och helt fantastiskt till den gratinerade rotsellerin.

1 gul lök och ½ rödlök som jag finhackade och stekt i mjuk i smör
500 g älgfärs bryntes och kryddades med Trocomare, mycket paprikapulver och nymalen svartpeppar
½ tub ekologisk tomatpuré
½ burk chutney salsa. Medium i styrka
1 näve förvällda kantareller
Kycklingbuljongtärning
Viltfond
Vatten
Timjan och basilika
Puttrade i en timme under lock på svag värme
Redde av med ca ½ dl grädde med arrowrot
Lät småputtra ca 4 min till.

Rotsellerin skalade jag och lade på ugnsfolie. Lade en stor klick smör på den och lindade in den. Ugnsstekte den i 2 timmar på 175°
Skar sedan ganska tjocka skivor av den och strödde på lite flingsalt och paprikapulver. Stekte skivorna i panna med smör till fin färg.
Ett glas gott vin till! Voilá! :)


Bilden ger absolut inte rättvisa till rätten då det var så mörkt med enbart tända ljus vid fotograferingen. Men jag lovar att det var gott!

Värme & Kärlek
Christina   








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och