Fortsätt till huvudinnehåll

Egenodlat på balkongen

Jag måste säga att jag har det så bra. Jag avskyr nämligen att odla i marken och vara tvungen att rensa ogräs. Sånt gör mig riktigt frustrerad.
Att däremot få odla i balkonglådor, krukor, höga odlingspallar etc. ger mig en enorm tillfredsställelse. Nu på min stora balkong har jag 35 tomatplantor som alla står i blom, många örter och kryddväxter bl.a. från frön som jag sparade från föregående års plantors blommor. Blomstänglarna som kom på basilikan klippte jag helt sonika ner och sparade hela stängeln till i år. Satte ner den liggande i en trälår med jord och se på tusan...nu kommer det upp 2 stora fina plantor där. Jag har faktiskt även köpt helt vanliga färska ekologiska kryddor som jag satt om i ny jord och kruka och dom frodas något enormt. Allt detta varvat med en massa blommor i olika kulörer i andra krukor och tunnor. Tänk om jag kunde förmedla doften till er. Den som sprider sig när det kommer små varma briser.



Frukosten intas här på morgonen när jag har solen som tittar på mig och växterna. Det kanske inte är så vackert, men jag finner det fridfullt och för mig duger det.
Här kan vi i alla fall snacka närodlat och ekologiskt :) <3
Snart, mycket snart, kan jag gå ut på min balkong och plocka in mina egna solvarma tomater. Det ger en enorm tillfredsställelse att njuta av egenodlat.
Jag plockar redan örter och kryddor till min matlagning.  
Tomaterna är cocktailtomater som inte blir så höga. Jag satte ca 2 frön i var sin liten plastkruka.
Skolade sedan om dom och satte dom i tetror från fil, mjölk etc. Jag har samlat på mig tetror från grannar och bekanta. När dom blev ca 1½ dm stora så satte jag dom i både jättestora krukor och även i balkonglådor. Dessa tomater ska man inte plocka bort tjyvar på, såsom man ska göra på stora tomatplantor som man binder upp och har i växthus. 
Nästa år ska jag prova odla jordgubbar på balkong. Skoj och spännande utmaning. 
Köpte fel sort förra året och höll på att skratta på mig när jag var tvungen att flytta in dom till vardagsrumsfönstret. Dom växte över gardinstången och gardiner var det bara att glömma. Läste på förpackningen och där stod det att dom lämpar sig för växthus och att dom blir meterhöga....Plockade tomater varje dag i alla fall hahahaaaaa. 

                                                                                                                                                        


Värme & Kärlek
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...