Fortsätt till huvudinnehåll

Saknad så stor och västerbottenpaj med rökt lax

Jaha, där for hon nu, tillbaka till Stockholm. Min kära, kära dotter. Några dagars gemenskap och så kommer detta fruktansvärda avsked som man alltid gruvar sig inför och saknaden. Så tomt och tyst....så älskad...
Har haft huset fyllt av människor idag som ville passa på att träffa henne.
Jag verkligen älskar att ha massor av människor runt mig. Så socialt trevligt. Virvelvindar som kom, drack kaffe, surrade och så iväg igen.

Fixade till något gott att äta tillsammans med övriga familjen innan hon skulle fara. Det blev den goda västerbottenpajen med kallrökt lax den här gången istället för varmrökt. Det blev precis lika gott. Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg. Toppad med massor av dillvippor, kräftstjärtar och citron. Den är en hit varje gång den serveras.
Försöker ju att återgå till ett normalt sunt ätande efter julens aningens utsvängningar och utsvävningar.



Denna paj är enkel att göra och att lyckas med. Den här pajbotten är jättegod och du kommer inte att sakna den ordinarie vetemjölsbotten ett dugg. En fräsch sallad till och du är hemma.
 Recept:

Ljuvlig västerbottenpaj med varmrökt lax. 

Lchf, low carb, spannmålsfri

Ingredienslista (att handla hem till pajen): 
smör
purjolök
gräslök
dill
västerbottenost
grädde
crème fraiche
Hellmans majonnäs
ägg
varmrökt lax (den här gången tog jag kallrökt)
salt, peppar
mandelmjöl
kokosmjöl
pofiber
vita sesamfrön
fiberhusk
citron
kräftstjärtar


Botten:
2½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
½ dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
½ tsk salt
1 ägg

Gör så här:
Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Använd en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda riktigt väl till en deg.
Tryck ut i en pajform. Jag använde en som mäter 25 cm i botten.
Förgrädda i 225 grader 8-10 min. 
Låt svalna en aning

Toppa pajskalet med klippt gräslök samt purjolök som jag mjukstekt i smör.
Fördela sedan 200 g rökt lax i mindre bitar ovanpå, samt massor av färsk dill.





Fyllning
160 g grovriven västerbottenost
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl majonnäs (Jag tog Hellmans, för den är godast om man inte gör sin egen)
3 ägg
salt (tänk på att osten också är salt) och nymalen svartpeppar

Blanda allt till fyllningen och häll över pajskalet.
Gratinera i 210-220 grader i ca 20 min.
Låt pajen vila och stagnera ca 10 min innan den serveras.

Garnera med citronskivor, dillvippor och kräftstjärtar





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...