Fortsätt till huvudinnehåll

Saknad så stor och västerbottenpaj med rökt lax

Jaha, där for hon nu, tillbaka till Stockholm. Min kära, kära dotter. Några dagars gemenskap och så kommer detta fruktansvärda avsked som man alltid gruvar sig inför och saknaden. Så tomt och tyst....så älskad...
Har haft huset fyllt av människor idag som ville passa på att träffa henne.
Jag verkligen älskar att ha massor av människor runt mig. Så socialt trevligt. Virvelvindar som kom, drack kaffe, surrade och så iväg igen.

Fixade till något gott att äta tillsammans med övriga familjen innan hon skulle fara. Det blev den goda västerbottenpajen med kallrökt lax den här gången istället för varmrökt. Det blev precis lika gott. Man tager vad man haver, sa Cajsa Warg. Toppad med massor av dillvippor, kräftstjärtar och citron. Den är en hit varje gång den serveras.
Försöker ju att återgå till ett normalt sunt ätande efter julens aningens utsvängningar och utsvävningar.



Denna paj är enkel att göra och att lyckas med. Den här pajbotten är jättegod och du kommer inte att sakna den ordinarie vetemjölsbotten ett dugg. En fräsch sallad till och du är hemma.
 Recept:

Ljuvlig västerbottenpaj med varmrökt lax. 

Lchf, low carb, spannmålsfri

Ingredienslista (att handla hem till pajen): 
smör
purjolök
gräslök
dill
västerbottenost
grädde
crème fraiche
Hellmans majonnäs
ägg
varmrökt lax (den här gången tog jag kallrökt)
salt, peppar
mandelmjöl
kokosmjöl
pofiber
vita sesamfrön
fiberhusk
citron
kräftstjärtar


Botten:
2½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
½ dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
½ tsk salt
1 ägg

Gör så här:
Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Använd en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda riktigt väl till en deg.
Tryck ut i en pajform. Jag använde en som mäter 25 cm i botten.
Förgrädda i 225 grader 8-10 min. 
Låt svalna en aning

Toppa pajskalet med klippt gräslök samt purjolök som jag mjukstekt i smör.
Fördela sedan 200 g rökt lax i mindre bitar ovanpå, samt massor av färsk dill.





Fyllning
160 g grovriven västerbottenost
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl majonnäs (Jag tog Hellmans, för den är godast om man inte gör sin egen)
3 ägg
salt (tänk på att osten också är salt) och nymalen svartpeppar

Blanda allt till fyllningen och häll över pajskalet.
Gratinera i 210-220 grader i ca 20 min.
Låt pajen vila och stagnera ca 10 min innan den serveras.

Garnera med citronskivor, dillvippor och kräftstjärtar





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att