Äntligen tittar solen fram här nu ikväll. Myggen är på "hugget" så man blir smått tokig av att vara ute.
Plockade in några kvistar syren. Javisst, den blommar för full här i Norrland nu. Helt galet. Dom brukar vara utblommade vid midsommar.
Gjorde fisk i ugn idag. Hade fått tag i en stor fryst hel Pink lax som jag tinade upp. Det blir så otroligt gott att helsteka fisk i ugn. Vanligtvis, när man tillagar fisk så blir det saftigast om man låter huvudet vara kvar under tillagningen. Nu var det borttaget, men blev fantastiskt saftigt och gott ändå.
Ca 1300 g hel Pink Lax
1 fänkål
1 citron
Färsk dill
Purjolök
Persilja
Smör
Ev himalayasalt
Herbamare örsalt
Nymalen vit- och svartpeppar
Muskot, riven
Blomkålshuvud
Grädde
Folie, bakplåtspapper/smörpapper
Fjälla laxen under rinnande kallt vatten
Skär några snitt i den både på ovan- och undersidan
Salta och peppra och gnid in kryddorna ordentligt
Lägg ut ett stort ark ugnsfolie. Lägg ett ark bakplåtspapper eller smörpapper ovanpå (detta för att inte fisken ska komma i kontakt med folien)
Skär fänkål i skivor och några skivor citron och lägg detta på folien/papperet. Klipp över färsk dill.
Krydda med herbamare och klicka på några bitar smör. Det här blir en jättegod sky att ringla över fisken sedan.
Inuti fisken lägger du resterande skivor av citronen. Du kan spara några skivor att lägga ovanpå fisken också.
Krydda med herbamare eller himalayasalt
Strimla purjo, klipp persilja och dill och lägg även det inuti fisken. Lägg även lite ovanpå fisken. Stoppa in rejält med smörklickar inuti fisken och linda in fisken till ett tättslutande paket.
Ugnsbaka i 200°C i ca 1 timme (innertemperaturen på fisken ska uppnå ca 50°-56° i den tjockaste delen av fisken)
Till detta är det fantastiskt gott med ett blomkålsmos
Dela ett stort blomkålshuvud (eller 2 små) i buketter och koka mjuk. Använd gärna en kastrull för ångkokning om du har möjlighet, så behålls vitaminerna bättre. Jag hade ganska stora buketter, vilket tog ca 20-25 min att ångkoka.
Låt rinna av ordentligt i en sil
Mixa med ca 25 g smör och en skvätt grädde. En bra stavmixer är suveränt. Annars kan du använda en matberedare.
Krydda med herbamare örtsalt, nymalen svart- och vitpeppar och en gnutta riven muskot
För ett lite mer exakt recept på blomkålsmoset se HÄR
Plockade in några kvistar syren. Javisst, den blommar för full här i Norrland nu. Helt galet. Dom brukar vara utblommade vid midsommar.
Gjorde fisk i ugn idag. Hade fått tag i en stor fryst hel Pink lax som jag tinade upp. Det blir så otroligt gott att helsteka fisk i ugn. Vanligtvis, när man tillagar fisk så blir det saftigast om man låter huvudet vara kvar under tillagningen. Nu var det borttaget, men blev fantastiskt saftigt och gott ändå.
Ca 1300 g hel Pink Lax
1 fänkål
1 citron
Färsk dill
Purjolök
Persilja
Smör
Ev himalayasalt
Herbamare örsalt
Nymalen vit- och svartpeppar
Muskot, riven
Blomkålshuvud
Grädde
Folie, bakplåtspapper/smörpapper
Fjälla laxen under rinnande kallt vatten
Skär några snitt i den både på ovan- och undersidan
Salta och peppra och gnid in kryddorna ordentligt
Lägg ut ett stort ark ugnsfolie. Lägg ett ark bakplåtspapper eller smörpapper ovanpå (detta för att inte fisken ska komma i kontakt med folien)
Skär fänkål i skivor och några skivor citron och lägg detta på folien/papperet. Klipp över färsk dill.
Krydda med herbamare och klicka på några bitar smör. Det här blir en jättegod sky att ringla över fisken sedan.
Inuti fisken lägger du resterande skivor av citronen. Du kan spara några skivor att lägga ovanpå fisken också.
Krydda med herbamare eller himalayasalt
Strimla purjo, klipp persilja och dill och lägg även det inuti fisken. Lägg även lite ovanpå fisken. Stoppa in rejält med smörklickar inuti fisken och linda in fisken till ett tättslutande paket.
Ugnsbaka i 200°C i ca 1 timme (innertemperaturen på fisken ska uppnå ca 50°-56° i den tjockaste delen av fisken)
Till detta är det fantastiskt gott med ett blomkålsmos
Dela ett stort blomkålshuvud (eller 2 små) i buketter och koka mjuk. Använd gärna en kastrull för ångkokning om du har möjlighet, så behålls vitaminerna bättre. Jag hade ganska stora buketter, vilket tog ca 20-25 min att ångkoka.
Låt rinna av ordentligt i en sil
Mixa med ca 25 g smör och en skvätt grädde. En bra stavmixer är suveränt. Annars kan du använda en matberedare.
Krydda med herbamare örtsalt, nymalen svart- och vitpeppar och en gnutta riven muskot
För ett lite mer exakt recept på blomkålsmoset se HÄR
Kommentarer
Skicka en kommentar