Har ni haft en härlig helg?
Jag har haft det fantastiskt Det säger jag, trots att jag varit på begravning. Det var min moster som somnat in, 90 år gammal. Det var en sån fantastiskt vacker begravning, vacker musik och solen sken. Jag tror hon log från sin himmel.
Sedan har vi som vanligt åkt till stugan i helgen. Jag blir kvar några dagar till och njuter,
Jag har ju förmånen att kunna jobba hemifrån, så jag kan njuta av det vackra vädret lite mellan varven.
Idag har det varit så vindstilla. Här nere vid vattnet är det endast fågelkvitter, fiskar som vakar och andfamiljen som rofyllt och sakta simmar förbi.
Jag har gjort en god söndagsmiddag till oss.
När det är varmt så vill åtminstone jag ha lite lättsmält fräsch mat. Så vad sägs om prosciuttoinlindad laxfilé med härlig melonsalsa och quinoa.
½ honungsmelon
½ cantaloupemelon
1/4 kruka citronmeliss
Några blad basilika
1 lime
1 röd chili
1-2 salladslökar, beroende på storlek
salt och peppar
Ta bort kärnhuset ur melonerna och gröp ur fruktköttet med en liten sked. Försök att inte få med så mycket melonsaft.
Repa basilika- och citronmelissbladen och hacka dem
Finhacka salladslöken
Dela chilin på längden och ta ur kärnhuset. Strimla och hacka chilin fint
Blanda ihop allt
Salta och peppra
Pressa ur saften ur en lime och blanda runt
Smaka av
Ställ kallt till servering
Tina och torka av laxen
Krydda med salt och peppar
Ringla lite honung på laxen. Honungen tar fram sältan i prosciutton på ett fantastiskt sätt.
Linda sedan in filéerna i prosciutto
Stek fisken i ugn på 225°C i ca 10 min.
Lägg dem vid serveringen förslagsvis på en bädd av romansallad och crispsallad.
Servera med melonsalsan och eventuellt quinoa. Jag hade ingen äkta fetaost hemma, men tror det skulle vara fantastiskt gott att även smula lite sånt över härligheten.
Var noga med att skölja quinoan ordentligt i en trådsil med kokhett vatten, alt. låt den ligga i blöt i ca 10-20 min under tiden du gör salsan. Vill du vara riktigt ordentlig så blötlägger du kornen i 3-4 timmar innan tillagning.
Skölj den efter blötläggningen och koka/sjud slutligen sakta i mycket vatten med 1 hönsbuljongtärning. Häll av överflödigt vatten.
Quinoa ingår egentligen inte i Paleokost. Så här gör du ditt eget val om du vill äta det eller inte. Det är en ört och är därför naturligt glutenfritt. Inkaindianerna åt mycket quinoa. Det innehåller massor av fina proteiner, E- A- B- och C-vitaminer samt järn, kalium, fosfor, zink, kalcium m.m.. Men det innehåller även ett ämne som heter saponiner som inte är bra för tarmarna. Sköljningen/blötläggningen jag skriver om ovan gör att detta ämne nästan försvinner. Dock kan vissa rester finnas kvar. P.g.a dessa rester så ska barn under två år inte äta quinoa.
Vi ska heller inte äta quinoa alltför ofta då det utarmar naturfolkets jordar. Det kan nämligen bara odlas långt uppe i Anderna och för att det blivit så populärt p.g.a sin nyttighet så odlar fler och fler denna svårodlade ört. Lamor som man har som boskap får mindre och mindre betesmarker tack vare odlingen som tar upp nästan all mark. Folket i Bolivia väljer numer hellre att odla då det inbringar mer pengar, istället för att behålla sina lamor. Och man börjar dessutom med konstgödsling för att quinoan ska växa fortare och mer.
Quinoa ska ses som ett lyx som kan ätas någon gång ibland och då riktigt tillrett. Samt att se till att den man väljer är ekologiskt odlad.
Värme & Kärlek
Christina
Jag har haft det fantastiskt Det säger jag, trots att jag varit på begravning. Det var min moster som somnat in, 90 år gammal. Det var en sån fantastiskt vacker begravning, vacker musik och solen sken. Jag tror hon log från sin himmel.
Sedan har vi som vanligt åkt till stugan i helgen. Jag blir kvar några dagar till och njuter,
Jag har ju förmånen att kunna jobba hemifrån, så jag kan njuta av det vackra vädret lite mellan varven.
Idag har det varit så vindstilla. Här nere vid vattnet är det endast fågelkvitter, fiskar som vakar och andfamiljen som rofyllt och sakta simmar förbi.
Jag har gjort en god söndagsmiddag till oss.
När det är varmt så vill åtminstone jag ha lite lättsmält fräsch mat. Så vad sägs om prosciuttoinlindad laxfilé med härlig melonsalsa och quinoa.
Melonsalsa
½ liten vattenmelon½ honungsmelon
½ cantaloupemelon
1/4 kruka citronmeliss
Några blad basilika
1 lime
1 röd chili
1-2 salladslökar, beroende på storlek
salt och peppar
Ta bort kärnhuset ur melonerna och gröp ur fruktköttet med en liten sked. Försök att inte få med så mycket melonsaft.
Repa basilika- och citronmelissbladen och hacka dem
Finhacka salladslöken
Dela chilin på längden och ta ur kärnhuset. Strimla och hacka chilin fint
Blanda ihop allt
Salta och peppra
Pressa ur saften ur en lime och blanda runt
Smaka av
Ställ kallt till servering
Prosciuttoinlindad laxfilé
Laxfiléer, från vildfångad lax. Pink lax brukar finnas i affärerna
Honung
En skiva prosciutto per laxfilé
salt och peppar
Krydda med salt och peppar
Ringla lite honung på laxen. Honungen tar fram sältan i prosciutton på ett fantastiskt sätt.
Linda sedan in filéerna i prosciutto
Stek fisken i ugn på 225°C i ca 10 min.
Lägg dem vid serveringen förslagsvis på en bädd av romansallad och crispsallad.
Servera med melonsalsan och eventuellt quinoa. Jag hade ingen äkta fetaost hemma, men tror det skulle vara fantastiskt gott att även smula lite sånt över härligheten.
Var noga med att skölja quinoan ordentligt i en trådsil med kokhett vatten, alt. låt den ligga i blöt i ca 10-20 min under tiden du gör salsan. Vill du vara riktigt ordentlig så blötlägger du kornen i 3-4 timmar innan tillagning.
Skölj den efter blötläggningen och koka/sjud slutligen sakta i mycket vatten med 1 hönsbuljongtärning. Häll av överflödigt vatten.
Quinoa ingår egentligen inte i Paleokost. Så här gör du ditt eget val om du vill äta det eller inte. Det är en ört och är därför naturligt glutenfritt. Inkaindianerna åt mycket quinoa. Det innehåller massor av fina proteiner, E- A- B- och C-vitaminer samt järn, kalium, fosfor, zink, kalcium m.m.. Men det innehåller även ett ämne som heter saponiner som inte är bra för tarmarna. Sköljningen/blötläggningen jag skriver om ovan gör att detta ämne nästan försvinner. Dock kan vissa rester finnas kvar. P.g.a dessa rester så ska barn under två år inte äta quinoa.
Vi ska heller inte äta quinoa alltför ofta då det utarmar naturfolkets jordar. Det kan nämligen bara odlas långt uppe i Anderna och för att det blivit så populärt p.g.a sin nyttighet så odlar fler och fler denna svårodlade ört. Lamor som man har som boskap får mindre och mindre betesmarker tack vare odlingen som tar upp nästan all mark. Folket i Bolivia väljer numer hellre att odla då det inbringar mer pengar, istället för att behålla sina lamor. Och man börjar dessutom med konstgödsling för att quinoan ska växa fortare och mer.
Quinoa ska ses som ett lyx som kan ätas någon gång ibland och då riktigt tillrett. Samt att se till att den man väljer är ekologiskt odlad.
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar