Hejsan svejsan! Hur mår ni?
Fick hem ett gäng ungdomar från Stockholm i går kväll. Min dotter bl.a. Såååå roligt! Fick sån energi när jag fick höra att de skulle komma. Med en säng på släp till mig. Det tog 8 timmar att köra för dem. Det är ju 60 mil och med en begränsad hastighet på 80 km/h.
De var lite hungriga när de kom, så jag hade förberett en skamligt god Texas chili med picklad rödlök, grovt mosad avokado med lite pressad citron eller lime, creme fraiche, hackade tomater utan kärnhus, sallad, färsk koriander och wraps att lägga allt gottigt i.
Wrapsen har jag inhandlat på Herbalstore. De är helt Paleo och gjorda på kokosmjöl. Jag kan helt och hållet rekommendera dessa.
Receptet på den fantastiska chilin hittade jag hos Catarina König
Dock gjorde jag om den picklade rödlöken där jag uteslöt det raffinerade sockret till förmån av honung istället., samt att jag använde mig av ekologisk söt paprikapulver, eftersom det inte finns ekologisk "smokey paprika". Paprika är ju så otroligt besprutad, så därför gjorde jag det valet. Chilin blev sååååå god, så jag tror inte att det gjorde någon större skillnad. Välj ekologiska varor så långt det går. Mer näringsrikt och godare.
OBS! Rätten innehåller socker i och med bbq-såsen. Det brukar jag inte ha, men var så nyfiken på att testa detta recept. Klarar du inte att äta det så välj något annat gott ur mina recept. Du kan t.ex ta köttgrytan jag lade upp senast, avstå från morötterna, krydda med mer chili, timjan, kakao, spiskummin och koriander. Kanske droppa i lite honung.
Texas chili för ca 6 pers
1 kg kokkött/grytbitar av nöt (jag hade älg), skuren i 3x3 cm stora bitar1 stor lök, fint strimlad
1 tetra finkrossade tomater. (Garant har ekologisk som är perfekt. Finns på Willys och Hemköp)
1,5 dl bbq-sås. (Typ Sweet Baby Ray)
2 msk tomatpuré
1 msk torkade korianderblad
1 msk malen spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 msk kakao
0,5 burk eller flaska 33 cl ljus öl
Salt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning
- Stek löken mjuk och lägg över i en kastrull
- Salta och peppra köttbitarna och bryn dem i omgångar. Lägg över dem i kastrullen tillsammans med löken
- Tillsätt övriga ingredienser
- Låt puttra under lock i 2 timmar
- Lägg sedan locket på glänt och låt puttra en timme till (detta för att så mycket vätska som möjligt ska ånga bort)
- Köttet ska bli supermört och lätt kunna delas på med en gaffel
- Smaka av med salt och peppar
Picklad rödlök:
2 st röda lökar, finstrimlade
3 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
0,5 tsk örtsalt
1 liter vatten
- Blanda vinäger, honung och salt i en skål. Rör tills honungen har lösts upp
- Koka upp vattnet och dra bort från plattan
- Lägg ner den strimlade rödlöken i vattnet och låt stå 1 min så löken mjuknar lite
- Sila av vattnet
- Blanda ner rödlöken i vinägerlagen och rör om ordentligt
- Häll genast upp i en burk med tättslutande lock
- Pressa löken mot botten så att vätskan flyter upp och täcker den helt
- Lägg på lock och förvara i kylen. Den är färdig att konsumeras efter några timmar, men låt den helst stå att dra i ett dygn.
Servera chilin med alla goda tillbehör. Se exempel i början av inlägget.
Tänd lite ljus, på med svag musik i högtalarna och njut, skratta och ät gott!!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar