Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarisk lasagne

Jag har mer och mer börjat riktigt älska vegetarisk mat. Varför i herrans namn har jag lagat så lite av sånt förut? Det är ju så fantastiskt gott och hälsosamt. Jag är noga med att välja ekologiskt, annars känns hela hälsokonceptet bortkastat. Eko gäller även kryddor.

Den här rätten är "tomatig" utan att vara sådär sur som många tomaträtter lätt blir. Ju mer pasta du använder desto mindre tomatig blir den. Lyxen av 2 olika ostar – både krämig ricotta och härlig mozzarella är gudomligt.
Jag kan nästan garantera att du inte känner skillnad på bönpasta och vanlig pasta i lasagne.
Ge den här rätten god tid och en massa kärlek så blir den en riktig njutning att äta.

Bönpasta innehåller för det mesta sojabönor, så ät det inte för ofta då det kan vara hormonstörande. Någon gång ibland och allt med måtta. Det finns svart bönpasta att skicka efter om du hellre vill välja det. Det är ju fantastiskt hur mycket det finns att välja på numera. Välj den pasta som passar dig. Något jag absolut inte tycker att du ska välja är glutenfri pasta. Den är full av arsenik-ris (även den ekologiska) och spannmål som bildar socker i kroppen.

Naturligtvis så funkar det helt utmärk att tillsätta lite köttfärs om du vill det. Bryn då på den och blanda ner den i den färdigkokta tomatsåsen. Välj då en riktigt stor form.
Jag älskar när man kan använda ett recept och variera det.









300 g aubergine
3 st tomater i cm-stora skivor
70-75 g paprika, grovhackad
1,5 tsk salt
Kokosolja
2 st mozzarellaost
250 g ricottaost
100 g okokt bönpasta, minimum

Tomatsås:
60 g röd lök, finhackad
135 g palsternacka, finhackad
5 g vitlök, pressad
1 rågad msk tomatpuré
3,5 dl passerade tomater
1 st tärning grönsaksbuljong, eventuellt lite till
1,5 tsk finhackad chili röd/gul
1 msk rött vin
1 tsk paprikapulver
1 krm oregano, torkad
Herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar
Färsk basilika, timjan och persilja valfri mängd, hackad
1-2 stora soltorkade tomater, finhackad



Gör såhär:
  • Fräs löken mjuk i lite kokosolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka såsen tills palsternackan är mjuk. Koka den först sakta utan lock i ca 7 min. Lägg sedan på lock och sänk värmen så att såsen bara puttrar. Rör då och då. Smaka av med ev mer vitlök och/eller buljong. 
  • Koka bönpastan 
  • Sätt ugnen på 225 C
  • Skiva och salta auberginen med salt. Låt stå i 20 min och vattna av sig. orka av dem med hushållspapper
  • Dela på paprikan och ta bort kärnhuset
  • Smörj en form med kokosolja
  • Peppra aubergineskivorna och lägg dem separerade i formen tillsammans med paprikan.
  • Ställ in i ugnen tills auberginen fått fin färg, ca 20 min. Akta så den inte bränns. Skinnet på paprikan kan bli svart, men det är bara positivt.
  • Ta ut formen och låt svalan en stund
  • Dra av skinnet på paprikahalvorna så gott det går och hacka dem och auberginskivorna grovt
  • Blanda ner hacket i tomatsåsen
  • Varva bönpasta, tomatsås, mozzarella, tomatskivor och ricotta i en oljad form. Avsluta med ricottaost 
  • Toppa med nymalen svartpeppar
  • Grädda i ugn tills osten fått fin färg, ca 30 min

Servera med en fräsch sallad 😋

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att