Fortsätt till huvudinnehåll

Krämig kyckling med kantareller och miso. Samt info om sojaprodukter



Alltså, den här kycklingen... krämig, rund, god och bland det godaste exempelvis till pasta i någon form. Rootpasta.se har många olika sorter av pasta gjord på konjaksrot som är nyttigt och gott. Det är kolhydratsfritt och gluten/spannmålsfritt.  Finns även i dagligvaruhandeln, men inte med olika sorter utan enbart som nudlar som även det går suvve. 
Se bara till att skölja dem jättenoga och torka sedan av dem på hushållspapper så de tar till sig såsen bättre. 

Jag tycker det är så roligt att sitta och fnula på recept och det här blev verkligen lyckat. 
Receptet innehåller grädde, men även kokosmjölk för att hålla mejerierna nere lite. För mycket mejerier är inte bra då det innehållet bl.a. tillväxthormonet IFG 1. 

De färska kantarellerna blir supergoda av att stekas i brynt smör och tillsätta lite soja på slutet av stektiden. 

Miso är fermenterade sojabönor och ger en fantastisk smak till grytor, soppor etc eftersom det ger den femte kryddan, den så kallade umamikryddan. 

Sojabönor äter jag mycket sällan p.g.a fytoöstrogener. Soja i vegetariska produkter såsom isolerat sojaprotein skyr jag som elden då det är riktigt ohälsosamt (tofu tex innehåller jättemycket kadmium), men edamamebönor och fermenterade sojabönor är bättre avseende antinäringsämnen såsom lektiner, saponiner och fytinsyra som finns i ofermenterade bönor. Fermenterade livsmedel är dessutom överlag nyttigare för kroppen.  

"Tillverkningen av isolerat sojaprotein som finns i många vegetariska köttersättningar och proteintillskott sker i livsmedelsfabriker där sojan först blandas med en alkalisk lösning för att avlägsna fibrerna. Därefter läggs massan i ett syrabad som sedan neutraliseras med en ny alkalisk lösning. Syratvätten görs i aluminiumtankar, vilket innebär att aluminium kan läcka ut i sojamassan. Massan sprejtorkas i höga temperaturer och varmpressas slutligen under högt tryck. Den höga temperaturen medför att proteinerna denatureras så att de blir svårare för kroppen att bryta ned. Det är anledningen till varför djur som föds upp på soja behöver tillskott av aminosyrorna lysin och metionin för normal tillväxt" [1]

G

Den goda såsen ska kokas ihop tills den blir krämig och smakrik. 

Recept för 3-4 port 

3 stor kycklingbröstfileer, i strimlor 
3/4 tsk örtsalt (Herbamare) 
1 krm svartpeppar, nymalen 
200 g färska kantareller 
Soja, gärna glutenfri tamarisoja 
2 vitlöksklyftor, pressad
3 soltorkade tomater, finhackade
1-2 tsk dijonsenap
2 1/2 tsk misopasta
2 ,5 dl grädde 
2,5 dl kokosmjölk (rosa tetra) 
3 tsk tomatpuré 
1/2 kycklingbuljongtärning 
1 tsk kycklingfond
1 tsk balsamvinäger
10 stora basilikablad, hackade

• Stek kantarellerna i ghee eller brynt smör. Tillsätt en skvätt soja och låt den steka in. 
• Häll grädde och kokosmjölk i en kastrull. 
• Tillsätt svampen, soltorkade tomater, vitlök, dijonsenap, buljong och misopasta. Låt puttra ihop. 
• Stek under tiden kycklingen i brynt smör eller ghee tills den fått fin färg runt om. Krydda under tillagningen med örtsalt och peppar. Lägg ner kycklingen i kastrullen. 
• Rör ner tomatpuré, balsamvinäger och fond. Låt puttra tills såsen blivit krämig och kycklingen färdiglagad  utan att vara torr. 
Smaka av
• Tillsätt hackad basilika. 

Smaklig måltid 😋

[1] https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/ar-soja-bra-eller-daligt/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att