Fortsätt till huvudinnehåll

Sommar-omelett med melon och färska örter



Alltså, jag är ju smått gaaaalen i omeletter. Det finns ju så mycket man kan göra och fylla dem med. Nyttigt som bare den är det också. Fräscht t.ex med frukt och härliga örter. Sommar och sol på en tallrik!
Jag köper nitritfritt bacon och det är inte lika salt som det andra konstgjorda med röksmaker och färgämnen (som de säger är konserveringsmedel....konstigt att det funkar lika bra utan, hmmm).

Jag gillar att steka lite vitkål så den blir lite knäckig i smaken och tomaterna blir fyllda med vitaminer. Osten blir smält och blir sådär gooey. Aaaaah!
Att servera den med härlig frukt såsom melon och färska örter gör den riktigt somrig. 

Ibland gör jag min omelett med bara ägg och en liiiten skvätt vatten, men ibland pytsar jag även i en eller ett par teskedar kokosmjölk. Den blir då lite krämigare och känns mer mättande.



1 port

Omelett:
2 ägg
1 tsk vatten
1 tsk kokosmjölk (inte nödvändigt, men gott)
herbamare örtsalt, nymalen svartpeppar

Fyllning:
1 stjälk selleri i bitar
2 cocktailtomater i kvartar
½ pkt nitritfritt bacon i bitar
1 dl vitkål i strimlor (valfritt)
1 msk finriven ost ex svecia, herrgård eller pramesan
örtsalt
avokadoolja till stekning

Till servering:
1/4 cantaloupemelon (den innehåller inte så mycket kolhydrater och är söt och god)
färska örter ex basilika och timjan


  • Förbered grönsakerna och baconet
  • Värm upp avokadoolja i en stekpanna (inte teflon)
  • Stek bacon, vitkål om du väljer att ta med det, tomater och selleri på medelvärme tills baconet och vitkålen fått fin färg. Strö över lite örtsalt under stekningen. 
  • Vispa upp ingredienserna till omeletten och häll smeten över grönsakerna. Vicka pannan och lyft omeletten mellan varven så att smeten kan rinna in under omeletten. Sänk eventuellt värmen. 
  • Riv över osten när omeletten börjar stagnera. Dra bort stekpannan från spisen och låt osten smälta. 
  • Tippa försiktigt över omeletten på en tallrik så den rullar ihop sig. 
  • Servera med melon och färska örter


Njut av en somrig omelett och kanske som jag... med en kopp nybryggt hett kaffe.

Text

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Den ultimata och godaste Janssons frestelsen

God morgon på er! Nu närmar sig julen och det här blir kanske mitt sista inlägg innan tomten kommer 😉. Kanske, kanske hinner jag med ett till.... Om ni går in under etiketten Jul så hittar ni fler goda recept. Missa inte min goda senapssill . Janssons frestelse är något som bara MÅSTE stå på julbordet. Förut har jag gjort min Jansson på traditionellt vis och det har ju blivit gott. Jag har även provat att tillaga den med mindre kolhydrater där jag bytt bort en del potatis mot rättika och kålrabbi. Men va tusan, det är jul en gång om året och då vill jag verkligen ha en "riktig" Jansson.  Nu tror jag nästan att jag har gjort den godaste och ultimata gratängen som bara är helt ljuvlig. Krämigare går ej att få och smaken är gudagod.  Vad är då hemligheten?  Jo.... jag steker löken innan vilket även gör så att vattnet i löken dunstar, använder mjölig potatis, skär potatisen i inte alltför smala strimlor, kokar upp grädden med ansjovisspadet innan jag...