Fortsätt till huvudinnehåll

Frasiga halloumi -och morotsbiffar, rotselleripommes med brynt vitlökssmör och tzatziki













Vegetarisk mat när den är som bäst. Så vansinnigt gott! Frasiga och saftiga.
Testade det här receptet på jobbet igår. De blev verkligen uppskattade. Lite tråkiga bilder blev det allt, men låt inte det avskräcka dig för det här är verkligen något du "måste" prova. Älskar du haloumi så kommer du att bli galet glad i dessa biffar. Superenkla att göra och går supersnabbt om du har en matberedare som kan riva morötterna och halloumin. Då går det som en dans att få ihop dessa godingar.

Rotsellerin hade jag gått och tittat på någon vecka där den låg i kylskåpet och bestämde mig för att göra något med den nu. Skivade till tunna strips som tillagades på smörpapper på en plåt. Jag smälte kokosolja utan smak som jag blandade runt stripsen i. In i ugnen i 25 minuter på 225 grader. Under tiden hackade jag en schalottenlök och 2 vitlöksklyftor som jag fräste i smör tills smöret och löken började få färg. 
När stripsen var klara så saltade jag dem och vände runt dem i det smälta smöret. Alltså - WOW!!

Biffarna stekte jag på spisen i mycket kokosolja så de blev riktigt frasiga på ytan. 

Tzatzikin gjorde jag på crème fraiche (för vi hade slut på yoghurt), riven gurka som jag pressade ur vattnet ur så mycket som möjligt, salt och svartpeppar. Tillsatte även några droppar pressad citron.

De här biffarna innehåller glutenfritt ströbröd då det var det enda att tillgå på jobbet. Spannmål är ju inte det bästa. Men ta gärna något torrt spannmålsfritt bröd som du har hemma som du maler ner till smulor, eller välj fiberhusk istället. 

Halloumibiffar

8 port (ca 16 stora biffar)

1 kg morötter
4 halloumi
8 ägg
3 dl glutenfritt ströbröd ,malt spannmålsfritt bröd eller ca 2 msk fiberhusk (Testa dig fram med mängden. Du känner och märker om du kan forma biffar utan att de spricker)
herbamare örtsalt
nymalen svartpeppar
chilipeppar
kokosolja till stekning (utan smak)

  1. Riv halloumi och morötter fint. Använd gärna en matberedare. 
  2. Blanda ner ägg, ströbröd och kryddor. Väljer du fiberhusk så vispa ner det i ägget först. Se till att det inte bildar klumpar. 
  3. Blanda allt riktigt noga. 
  4. Forma till biffar och stek dem frasiga i mycket kokosolja några minuter på var sida. 


Rotselleripommes med brynt vitlökssmör

225°C

1 rotselleri
kokosolja utan smak ex Renee Voltaire
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
50 g smör
herbamare örtsalt

  1. Skala rotsellerin. Skär den i tunna strimlor. Smält kokosoljan en aning. Lägg stripsen på en smörpappersklädd ugnsplåt och vänd runt dem i oljan. Stek i mitten av ugnen på 225° i ca 25 minuter. 
  2. Under tiden smälter du smör, finhackar löken och vitlöken. 
  3. Fräs löken i smöret tills löken blivit gyllenbrun. 
  4. Ta ut rotselleristripsen och blanda dem med löksmöret. 
  5. Krydda med örtsalt. 
Servera med tztziki. Se texten i början av inlägget.

Värme & Kärlek
Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...