En sån smaksensation! Den här hoppas jag ni testar att göra hörni!
Den blir nästan som en lasagne men med zucchini istället för lasagneplattor. Grymt gott! Mycket grönsaker så den är späckad med nyttigheter dessutom. Går även supersnabbt att tillaga. Det tar mindre än en timme innan maten på bordet, varav 20 min i ugnen.
Jag fann ingen ekologisk köttfärs den här gången, jag som är så noga med sånt. Vill ju att djuren ska ha det bra. Så den här gången tog jag något som kallas för hushållsfärs. Det är iblandat ärtor i färsen. Jaa, till den här rätten fungerade det ypperligt. Men jag kommer ändå hädanefter när jag tillagar det här (vilket jag definitivt kommer att göra 😋) att istället använda mig av eko/KRAV, när jag får tag på det. För djurens skull.
Det du behöver för denna anrättning är
2 st Zucchini
500 g Köttfärs
1 st Kycklingbuljong
1 Gul lök
40 g Rotselleri
3 st stjälkar av stjälkselleri
1 Morot
2-3 Vitlöksklyftor
1 msk Tomatpuré
Örtsalt, svartpeppar
Basilika, rosmarin ca 1 kvist av varje (färska, men det fungerar även med torkad)
1 tsk Go chu jang chilipasta
En slatt rött vin ca 1 msk
1 st körsbärstomater på burk ex Mutti
Smör att steka i
2 dl Riven ost
Inte så märkvärdiga grejer alltså. Det som kanske kan verka som ett frågetecken är go-chu-jang som är en chilipasta. Den är lite sötare i smaken och styrkan är inte lika vass som ex sambal oelek. Mjuk-stark-söt alltså. Suuupergod!! Den ligger i en röd plastask och hittas bland asiatiska/utländska produkter i affären
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 °
Börja med att skiva och hacka lök, rot- och stjälkselleri samt morötter. Stek i lite smör tills löken är mjuk och det börjar få färg. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund. Lägg över i en kastrull. Tillsätt körsbärstomaterna samt buljongtärningen. Låt detta puttra under tiden du steker köttfärsen
Stek färsen. När den är klar och fått lite färg så tillsätt vinet och hackade färska örter. Låt vinet koka in. Lägg över färsen i kastrullen tillsammans med grönsakerna. Tillsätt pressad vitlök och chilipasta. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av med ev örtsalt och peppar. Är köttfärssåsen för vattnig så red av den lite med ex maizena.
Skiva zucchini tunt med en osthyvel. Jag brukar lämna innanmätet med fröerna, men där gör du som du vill.
Varva zucchini och köttfärsröra i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager zucchini. Strö över osten.
Grädda ca 20 min tills gratängen fått en vacker färg. Ät och njut!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar