Fortsätt till huvudinnehåll

Köttfärs- och zucchinigratäng


En sån smaksensation! Den här hoppas jag ni testar att göra hörni! 

 Den blir nästan som en lasagne men med zucchini istället för lasagneplattor. Grymt gott! Mycket grönsaker så den är späckad med nyttigheter dessutom. Går även supersnabbt att tillaga.  Det tar mindre än en timme innan maten på bordet, varav 20 min i ugnen.

Jag fann ingen ekologisk köttfärs den här gången, jag som är så noga med sånt. Vill ju att djuren ska ha det bra. Så den här gången tog jag något som kallas för hushållsfärs. Det är iblandat ärtor i färsen. Jaa, till den här rätten fungerade det ypperligt. Men jag kommer ändå hädanefter när jag tillagar det här (vilket jag definitivt kommer att göra 😋) att istället använda mig av eko/KRAV, när jag får tag på det. För djurens skull. 

Det du behöver för denna anrättning är 

2 st Zucchini

500 g Köttfärs

1 st Kycklingbuljong

1 Gul lök

40 g Rotselleri

3 st stjälkar av stjälkselleri 

1 Morot

2-3 Vitlöksklyftor 

1 msk Tomatpuré 

Örtsalt, svartpeppar

Basilika, rosmarin ca 1 kvist av varje (färska, men det fungerar även med torkad)

1 tsk Go chu jang chilipasta

En slatt rött vin ca 1 msk

1 st körsbärstomater på burk ex Mutti 

Smör att steka i

2 dl Riven ost

Inte så märkvärdiga grejer alltså. Det som kanske kan verka som ett frågetecken är go-chu-jang som är en chilipasta. Den är lite sötare i smaken och styrkan är inte lika vass som ex sambal oelek. Mjuk-stark-söt alltså. Suuupergod!! Den ligger i en röd plastask och hittas bland asiatiska/utländska produkter i affären  

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 °

Börja med att skiva och hacka lök, rot- och stjälkselleri samt morötter. Stek i lite smör tills löken är mjuk och det börjar få färg. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund. Lägg över i en kastrull. Tillsätt körsbärstomaterna samt buljongtärningen. Låt detta puttra under tiden du steker köttfärsen  

Stek färsen. När den är klar och fått lite färg så tillsätt vinet och hackade färska örter. Låt vinet koka in. Lägg över färsen i kastrullen tillsammans med grönsakerna. Tillsätt pressad vitlök och chilipasta. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av med ev örtsalt och peppar. Är köttfärssåsen för vattnig så red av den lite med ex maizena. 

Skiva zucchini tunt med en osthyvel. Jag brukar lämna innanmätet med fröerna, men där gör du som du vill. 

Varva zucchini och köttfärsröra i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager zucchini. Strö över osten. 

Grädda ca 20 min tills gratängen fått en vacker färg. Ät och njut! 




Värme & Kärlek

Christina 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffinerat hav