Fortsätt till huvudinnehåll

Smakrik Älgfärspanna Paleo, LCHF

Idag har jag haft en ta-hand-om-mig-själv-dag. Skrubbat kroppen, badat i härliga oljor från ljuvliga Alqvimia i ett badrum fyllt av levande ljus och fin musik.


Tvättat håret och gjort inpackning. Tog t.o.m lite av Alqvimiaoljan i håret. Gjort ansiktsmask, putsat fossingarna och smort in mig med ekologisk sheasmör blandat med lite av den ljuvligt doftande oljan.
Aaaah, men asså.... Hoppas ni män också förstår vikten av att ibland ta hand om sig så här. Känslan efteråt är en avslappnad, genomren och mjukdoftande människa. Ibland behöver vi verkligen vår egentid.
 När min dotter var yngre så tog jag alltid 3 timmar var söndag som bara var min. Då gjorde jag vad jag ville med min tid. Något sådant här, promenader, meditation, tecknade eller något annat som jag var i behov av.
Är man ensamförälder som jag senare blev, så fanns ju inte riktigt tiden till det. Men då var jag smart sörrni. Då tog jag med mig min dotter i det mysiga och så gjorde vi sakerna tillsammans.
Vilken kvalitetstid det blev!!! :)

Middagsmaten ville jag ju nu naturligtvis skulle vara jättegod, men kräva så lite tid som möjligt av mig. Kröp sedan upp i soffan och åt den medan jag tittade på film. Önskar jag hade haft ett glas vin hemma också. Men vatten med lite äppelcidervinäger blev också gott.
Äppelcidervinäger är ju lite svårt första gångerna man provar det, men så småningom blir det som ett måste och man längtar efter ett glas. Hjälper både matsmältningen och pH-värdet, samt är bra om man har läckande tarm. Minst 1 tsk i ett glas vatten i samband med mat.
Nämen nu har jag surrat tillräckligt. Nu ska ni få receptet på den goda smakrika älgfärspannan jag gjorde.

2-3 port

500 g  älgfärs
150 g  vitkål
           kokosolja
           olivolja
60 g    purjolök + lite till garnering
1 st     stor morot
½        squash (zucchini)
2 tsk   röd currypasta
1 tsk   worcestershiresås
3 krm sambal oelec
2 dl     kokosmjölk
½       grönsaksbuljongtärning
2-3     vitlöksklyftor
          Oljeinlagda soltorkade tomater, gärna egengjorda (se länk till recept nedan)
          Herbamare örtsalt och nymald svartpeppar

Strimla morötter och squash med osthyvel
Dela purjolöksbiten i fyra delar och strimla den
Skiva vitkålen fint

Bryn vitkål och squash mjuka i olivolja. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
När den är mjuk och kålen fått en aning färg tillsätts purjolök. Låt bryna lite till. Tillsätt sedan den strimlade moroten. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Fortsätt bryna i ca 1 min. Lägg grönsakerna åt sidan.

Ta ny kokosolja och stek köttfärsen. Krydda med örtsalt. Lägg i currypastan, sambal oelek och worcestershiresåsen. Rör om ordentligt så att kryddorna fördelas jämt.
Tillsätt sedan kokosmjölken, halv buljongtärning och pressad vitlök.
Låt kokosmjölken koka in nästan helt. Släng i grönsakerna och låt allt blandas och bli hett. Smaka av och tillsätt eventuellt nymald svartpeppar.
Lägg upp på serveringsfat och garnera med snedstrimlad purjolök och soltorkade tomater. Ringla lite olivolja på.

Vill du göra egna söta och goda torkade cocktailtomater i olivolja, som är ett fantastiskt tillbehör till så mycket och är superenkelt att göra så har du receptet HÄR

Värme & Kärlek
Christina


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att