Fortsätt till huvudinnehåll

Luftiga fina semlor LCHF

Semlor semlor....Dessa goda bakverk!
Inte ska vi behöva sukta, även om vi inte äter spannmål inte. Och inte ska det behöva smaka mindre gott.
Icke, mina fina vänner, Jag tog och mixade ihop lite ingredienser till goda semlor häromdagen. Fick besök och tänkte att hon skulle få premiärproväta dom. Jag satt spänd och väntade på domen. Haaaa hon tyckte t.o.m att dom var godare än vanliga köpta! Vilket betyg! :)
Min särbo kom dagen efter och även han åt med välbehag dessa små älsklingar.
Mandelmassan inuti, blev även den så ruskigt god. Nä, den känner man definitivt inte skillnad på mot "vanlig" köpt. Och jag som älskar mandelmassa, är så lycklig nu!!!!

Kvarg ökar proteinhalten lite, så det testade jag. Jag tror det är bra för balansen, då det ändå blir väldigt kolhydratsrikt. Dock utan de skadliga kolhydraterna som du hittar i spannmål (mjöl). Det blev ju även en så fin konsistens på bullarna med kvargen. Annars kan man byta ut kvarg mot grädde eller kokosgrädde om man vill.



Jag ser nu att det ser ut som om dom är brända i botten på fotot. Men det är bara skugga....:) Det var lite "kura skymning" i köket när jag knäppte fotot.

Värm ugnen till 175°C

Bullar:
2 ekologiska ägg
50 gram rumsvarmt ekologiskt smör
1 dl kvarg, grädde eller kokosgrädde
2 dl mandelmjöl (Risentas)
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk
1 dl pofiber
1 dl sukrin melis
1 msk sötströ
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma

Rör ihop äggen med rumsvarmt smör och kvarg
Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sedan ihop det med smörblandningen till en deg.
Låt stå ca 5 min för att fiberhusken ska kunna svälla.
Du ska med lätthet kunna rulla degen till bullar. Blir degen för lös så tillsätter du bara lite mer mandelmjöl. Blir den för tjock så att degen spricker när du rullar den, så tillsätter du bara en aning mer kvarg. Detta beror på vilken sorts mandelmjöl du utgått ifrån. Jag hade Risentas.
Gör 4-6 bullar, beroende på hur stora du vill ha dom.

Lägg bullarna i bakformar eller använd en muffinplåt
Grädda i ca 20 minuter tills dom fått fin färg
Ta ut och låt svalna


Fyllning:
3 dl mandelmjöl+eventuellt lite hackade mandlar. Det är gott när det blir lite tugg i.
2 msk sukrin melis
1 msk sötströ eller björksocker
2 tsk honung
Några droppar (ca 4) bittermandelessens. Smaka dig fram. Men var försiktig, det tar snabbt över i smak.
ca 2-4 msk grädde/kokosgrädde. Jag hade grädde i min.
Rör ihop allt. Tillsätt mer grädde/kokosgrädde för lite lösare konsistens. Börja med den mindre mängden och känn dig fram.


Skär bort en bit av toppen. Gröp ur bullen och fyll den med mandelmassan. Spritsa grädde/vispad kokosgrädde runt. Jag smaksatte grädde med ett krm sukrin melis och lite vaniljpulver.
Jag hade inte min sprits hemma, så jag tog en liten plastpåse som jag fyllde med vispad grädde. Klippte ett litet hål i ena hörnet och spritsade ut grädden.

Dugga lite sukrin melis ovanpå hela skapelsen. Ta gärna hjälp av en tesil.

Ät och njuuuut!

Värme & Kärlek
Christina




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att