Fortsätt till huvudinnehåll

Ostgratinerade köttfärsfyllda paprikor

Hej hej!

Idag och i morgon är det kursdagar. Måste säga att jag har det lyxigt. När jag skulle köra iväg till kursen så var det en glashinna av is på vägen. (Igår snöade det för första gången här. Stora snöflingor). Då erbjöd sig älsklingen att köra mig. Fick med mig matlåda och kaffetermos och kom sedan hem till en fantastisk middag. Så bortskämd så jag nästan skäms... Middagen bestod av ostgratinerade köttfärsfyllda paprikor och en härlig sallad. 

Receptet är taget ur "Bonniers kokbok". Nyttigt och gott. Ekologiskt ska det vara naturligtvis, då paprikor är bland det mest besprutade som finns. 

4 pers
4 stora paprikor
2 hackad lökar
ev. 1 finhackad vitlöksklyfta 
1 msk smör
300 g färs. Vi hade älgfärs
1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
1 tsk oregano, mejram, eller timjan
2 dl lagrad ost


Sätt ugnen på 225°
Dela paprikorna på längden och ta bort kärnorna
Koka paprikorna i lättsaltat vatten i 3-4 min
Fräs lök och vitlök i smör i en panna
Ta upp och bryn färsen under omrörning
Tillsätt löken, salt, peppar och övriga kryddor
Lägg paprikorna i en ugnssäker form
Fyll dem med köttfärs och strö över ost
Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min

Servera förslagsvis med en sallad. Salladen vi hade innehöll: Blandsallad, Grovrivna morötter, rädisor, tomater, gurka och Skärvångens ost.

I morgon har jag blivit lovad kycklingsallad :) Med Nannas curryaioli



Ha en underbar Lördag och Söndag

Värme & Kärlek
Christina



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums...

Hemgjord smörgåsskinka

Är du som jag trött på att försöka hitta skinka som inte innehåller nitrit eller andra skumma E-grejer? Jag brukar köpa Brödernas, men inte alltid jag hittar den skinkan.  Jag bestämde mig för att göra min egen. Gott och så vet jag att den är fin att äta.  Man kan ta vilka smaker man vill ex senap (ex dijon med lite honung), salvia, honung och sesamfrön eller något annat gottigt. Jag tog vitlök, rosmarin och lite fin lönnsirap denna gång. Mums! Hemgjord smörgåsskinka ca 650-700 g skinkstek eko/KRAV 1,5 tsk rosmarin, torkad 0,25 dl (4 tsk) oraffinerat havssalt avsedd för kvarn 1 stor vitlöksklyfta, krossad i mortel  1-2 tsk äkta ekologisk lönnsirap Sätt ugnen på 150 grader.  Blanda salt, och rosmarin och häll ut på en skärbräda.  Rulla steken runt om i kryddblandningen och lägg sedan steken på ett ark smörpapper. Fördela vitlöksbitarna ovanpå och rulla in steken i papperet. Rulla sedan in den i aluminiumfolie och se till at...

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött...