Jag brukar laga mat utifrån de ingredienser jag har hemma just för tillfället. Oftast är det då som inspirationen, fantasin och leklusten vid spisen infinner sig. Det blir liksom en utmaning i att få ihop det man har till något, förhoppningsvis, gott.
Idag blev det skaldjur som jag hade i frysen.
Använd ekologiska ingredienser så långt du kan. Mat med bekämpningsmedel innehåller inget av nytta eller näring.
Samlar på mig mat när det är extrapriser och stoppar i frysen till framtida behov. Försöker oftast planera en veckomatsedel efter det jag har och behöver då enbart veckohandla sallader och andra tillbehör. Även frukt såsom ekologisk mango eller ananas som ibland finns som extrapris, skivar jag/gör bitar och fryser in. Färska ekologiska kryddor likaså. Hittar jag ekologisk grönkål till ett bra pris så handlar jag många påsar och fryser ner portionsvis. För mig gör detta sätt en enorm skillnad i ekonomin och jag vet att jag oftast har något nyttigt hemma att fixa till en enkel måltid av.
Det jag hade missat idag var lime. Hade varit fantastiskt gott med en färsk härlig liten klyfta att pressa över maten.... Så det kan jag tipsa om att ha som tillbehör.
200 g skaldjursmix, tinad
Marinad
2½ tsk fisksås
3 tsk tamarisoja
3 krm sesamolja
finhackad chili efter tycke och smak. Jag tog ½ tsk
1 tsk inlagd hackad ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk fryst koriander eller färsk hackad
2 tsk sesamfrön
1 tsk pressad citron (eller lime)
½ ask krasse
- Skölj nudlarna ordentligt och torka dem i en torr panna. De suger åt sig smakerna bättre när de är torra.
- Klipp dem eventuellt sedan 3-4 ggr så är de lättare att hantera sedan
- Blanda i skaldjuren med marinad och grönsaker
- Woka tills all vätska försvunnit
- Tillsätt 1 msk sweet chilisås
- Smaka av wooken med ev mer soya och/eller sweet chili
- Ringla över olivolja och klipp över krassen
- Servera gärna med en klyfta lime
Snabbgjord jättegod Sweet chilisås:
2 röda chili
2 gröna chili3-4 vitlöksklyftor175 g fin honung2 msk vitvinsvinäger2 krm fiberhusk
- Ta ur kärnhuset ur chilin och finhacka den
- Finhacka vitlöken
- Värm honungen försiktigt tillsammans med vitlöken och chilin
- Dra av från plattan och tillsätt vinägern
- Låt svalna
- Blanda i fiberhusk
- Rör lite då och då så att inte fiberhusken klumpar sig.
Kommentarer
Skicka en kommentar