Fortsätt till huvudinnehåll

Härlig frukost med friterad/stekt grönkål, skinka & ägg.

Nu börjar längtan till jul att infinna sig.
Har ännu inte ätit något julbord, men fuskar till mig lite sill eller lite skinka hemma till frukost eller lunch. Ekologisk skinka som inte är rimmad utan kokt är ju det nyttigaste valet.
Jag har ju även snöat in på grönkål som jag äter som chips måååånga kvällar i veckan.
Idag till frukost/brunch så åt jag grönkål (friterad/stekt på spisen i kokosolja) med ägghalvor och några skinkskivor. Lite senap tog jag också till. MUMS.


  • Ta ekologiska grönkålskvistar som du repar från själva den träiga kvisten. 
  • Värm upp ca 2 msk kokosolja (med smak) på medelvärme i en panna
  • Lägg ner grönkålen med bladsidan neråt och låt ligga en stund. 
  • Vänd på dem och salta med herbamare örtsalt. Vänd på dem några gånger till. Du kan se hur de börjar att bli lite slakare och bli mer mörkgröna. Då är de klara. Tar ca 3 min
  • Lägg upp på tallrik och häll kokosoljan över grönkålen.
Det blir både sprött och saftigt. 
Mumsa i dig tillsammans med kokt skinka och mjukkokt ägg, alt stekt ägg.




Grönkål ger massor av C-vitamin och är bra källor till Kalium, Kalcium och Järn, samt andra viktiga spårämnen. Ägg ger allt utom just C-vitamin, så det här är en perfekt kombo.

Vill önska er en härlig början på den här veckan.

Kärlek & Värme
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att