Fortsätt till huvudinnehåll

Hel laxsida med fänkål, sechuanpeppar och chili med härliga tillbehör


Hej mina fina!

Här har det inte varit mycket till aktivitet från min sida på sistone. Har varit i stugan och där finns inget internet så prioritering har varit på min älskade familj. Det har varit en mysig Valborg i stugan med god mat och vi har haft storbesök av min dotter och hennes kille. Så underbart härligt! Jag och min dotter träffas ungefär 2-3 ggr per år, så det gäller att ta tillvara på stunderna. Jag hade minutiöst planerat vad vi skulle äta och köpt in allt till helgen. Bara att mysa, elda, äta gott, bada tunna och njuta i vårsolen.


Go´frulle





Det var första gången jag träffade min dotters nya kille så jag frågade ut honom lite om honom själv. Fick bland annat reda på att han var en av dem som startade Vin- & Matguiden. Den följer ju jag med stort intresse. Där finns ju även en tjej från min hemby som är en profil där. Chiliconkarin. Kolla in hennes recept och blogg vetja!

Det blev lite nervigt när jag hade jag planerat att servera en maträtt som jag aldrig tidigare tillagat. Kunde ju gå hursomhelst.
Men ena dagen hade vi plankstek och som min särbo skrattande sa: -"Den har vi i alla fall övat på, heheheee".
Köttet till plankan gjordes på utskuren biff av älgkött. Underbart!!
Plankstek
Dagen därpå var det då dags för laxreceptet som för mig var nytt. Hittade det i Coops tidning och tyckte det lät smarrigt. Till den hade vi grillad sallad på pak choi med chili, cashew och hoisinsås. Det är ett recept som jag lämnade in till en instagramtävling på ICA för något år sedan och vann. Det var nästan snarlikt det receptet som Coop hade till sin lax. Men jag visste att min var god, så den fick det bli. Ljummen potatissallad kändes fräscht till. Det blev suveränt lyckat!!

Hel laxsida med fänkål & chili

Hoisinsås kan innehålla en massa socker och tillsatsmedel, men jag lyckades med att hitta en som var riktigt acceptabel. Tyvärr är den kvar i stugan och jag kommer inte ihåg varunamnet på den. Men kolla ingredienserna på den du köper.

Receptet på grillad pak choi hittar du HÄR Tillsätt gärna hackad vitlök vid stekningen.
Receptet på ljummen potatissallad hittar du HÄR. Välj ekologisk potatis för oekologiska är ordentligt besprutade. Har potatisen fint skal så borsta dem noga och behåll skalet på.

Hel laxsida med fänkål och chili (Jag tog två laxsidor av Pinklax till 4 pers) 

Ugn: 200°C

900 g - 1,2 kg Pinklax (eller Chumlax) med skinn. De finns i frysdisken. Ät aldrig odlad lax, den är fylld med gifter
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk sechuanpeppar
1 tsk chiliflakes
1 tsk svartpeppar
0,75 msk oraffinerat salt. (Det står 1 msk flingsalt i orginalreceptet, men det är onyttigt raffinerat salt)
0,5 msk olivolja
2 salladslökar, strimlade (Det står 4 st i orginalreceptet, men 2 st räcker)
1-2 röda chili beroende på styrka, finhackade (Det står 2 st skivade i originalreceptet)

  • Mortla ihop de torra kryddorna och blanda med saltet. 
  • Lägg laxen på en bakplåtspappersklädd plåt och strö kryddblandningen över laxen. 
  • Ringla över lite olja. 
  • Baka laxen mitt i ugnen i ca 15-18 minuter eller tills den uppnått 55°C i innertemperatur. 
Toppa laxen med chili och salladslök vid servering. 
Limeklyftor är gott och fräsch till.

Grillad pak choi med chili, cashew och hoisinsås
Ljummen potatissallad




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ugnsrostade rödbetor med citronsmör

Ibland önskar man sig ju bara något lätt, vegetariskt eller något gott som tillbehör.  Det här åt vi i helgen och valde då att äta den som en egen liten rätt och tog då även rivna morötter till. Smöret smälte sakta ner över de varma rödbetorna. Åh Guuud så gott! Prova även som tillbehör till ex lax. Jag använde  osaltat smör och saltade det med ekologiskt örtsalt, eftersom det saltade smöret innehåller raffinerat salt som inte är hälsosamt. Väljer du ett saltat smör så välj då ekologiskt smör. Jag väntar och längtar till den dagen det kommer ett osaltat ekologiskt smör) Citronsmör: 1 port 1 msk osaltat smör   1½ tsk pressad citron 1 krm rivet skal av citron 1 pressad liten vitlöksklyfta 1 krm smulad torkad timjan örtsalt (herbamare eller trocomare) Rödbetor i ugn:.  Skala ekologiska rödbetor, så många du vill ha. Klyfta dem och droppa över lite olja. Krydda med örtsalt. Använder du extra virgine olivolja så rostar du dem långsamt i ugnen på 150-160°C. Det är olivol

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Grymt goda pommes strips på kålrabbi

Ibland finns det bara sådär supergoda alternativ som gör att man aldrig behöver längta tillbaka till de mindre nyttiga "originalen". Vill man hellre fritera dessa så går det naturligtvis jättebra. Använd då avokadoolja, druvkärneolja eller kokosolja som alla har en hög rykpunkt, vilket gör att inga giftiga ångor bildas. Doppa dem gärna i arrowrot före friteringen. Salta och krydda efteråt. Jag har den här gången valt ugnen eftersom jag inte hade så mycket olja hemma och för att även ugnsrostade kålrabbistrips blir supergott. Det här tillbehöret kommer även dina barn att älska. Serverad till en god köttbit och kanske lite bea så går knappt att känna skillnad på vanliga strips och de här. Såhär gott kryddade blir de en riktig hit! Åh nu blir jag ju jättesugen. Man när klockan är över 21 på kvällen så blir det ingenting av med det snålvattnet... 😋 Kålrabbi Kokosolja Herbamare/Troccomare örtsalt Paprikapulver (Paprika är otroligt besprutat så använd ekologis