Fortsätt till huvudinnehåll

Kimchi

GODASTE KIMCHIN!!!
Hållbar 1-2 månader i kylskåp

Kimchi är en ganska kryddstark koreansk rätt fylld med probiotika. Det är fermenteringen som både konserverar men även ger denna probiotika. Probiotika ger näring till de goda bakterierna i magen, sänker inflammationer, sänker kolesterolet och kan även medverka till viktminskning. Jag kommer även senare att ge recept på surkålen som jag gör.

Man kan mjölksyra i stort sett alla grönsaker. Kimchi kan du även göra på pak-choy istället för salladskål. Se bara till att det du fermenterar är ekologiskt för att det fermenteringen ska fungera riktigt och för att all näring ska finnas kvar.


Viktigt! Använd rena händer och verktyg vid beredningen. Koka glasburkar sterila.


750 g salladskål (1 stort)
3/4 dl grovt havssalt ämnat till kvarn. Välj oraffinerat salt såsom ex Sel de Guerande. Utan jod

Täck en form med bara en aning vatten. Dela kålen på längden och skölj den noga. Ta bort roten. Lägg ner kålen i formen och strö saltet mellan varje blad. Låt stå, gärna med en tyngd över bladen i 3 timmar. Vänd runt bladen varje halvtimme. Bladen kommer att mjukna av saltet. Det är noga att det vita närmast roten också blir mjukt och följsamt.
Skölj sedan kålbladen riktigt noga i vatten flera gånger och låt rinna av. Kålbladen kommer fortfarande att smaka lite salt. Skär kålen i större bitar (ca 5 cm långa)



Kryddpasta:
1 msk lönnsirap (det höjer inte blodsockret enl studier). Valfritt och kan uteslutas.
½ msk paprikapulver 
½ msk chiliflakes
1½ msk finhackad vitlök, ca 2-3 st klyftor
2½ msk fisksås
1 msk äppelcidervinäger + 1 msk pressad citron
1 msk sambal oelek
1 msk riven ingefära


Redning
2,5 dl vatten
2 msk arrowrotsmjöl
(Mjölblandningen gör att kryddpastan med grönsakerna fastnar bättre på kålbladen. Arrowrot är inte spannmål och är ok för dig som äter LCHF och Paleo om du inte överkonsumerar det. Det innehåller trots allt en del kolhydrater).

Vispa ihop vatten och arrowrot och låt den sjuda p r e c i s tills det börjar tjockna lite. Låt kallna helt. Blanda sedan ner kryddpastan.

Grönsaker:
1 morot, grovriven eller i tändsticksstora strimlor
1 bit ca 300 g rättika, grovriven eller i tändsticksstora strimlor
1 paket salladslök/vårlök, hackad
1 knippe rädisor i tunna strimlor



  • Blanda grönsakerna med kryddpastan. 
  • Ta sedan de väl skölja och väl avrunna salladsbladen och smeta ut grönsakerna med kryddpastan på varje blad. 
  • Blanda bladen riktigt noga med kryddblandningen så att alla blad får kryddblandningen på sig och lägg dem tätt tätt i rena glasburkar.  
  • Tryck ner grönsakerna så att det inte bildas luft emellan. Lämna kvar plats längst upp i burken för fermenteringen, men viktigt att se till att alla grönsaker är täckta med vätska. 
  • Skruva på locket. 
  • Låt stå i rumstemperatur i 2 dagar. Förslagsvis i en papperspåse så den står mörkt. Lufta snabbt 1 gång per dag så att det inte bubblar över av jäsningen.
  • Förvara sedan i kylskåp.
Ätbar efter två dagar men blir bara godare om den får stå i en vecka eller två. Jag äter nu av den två veckor efter tillagning och OH MY GOOOD, så gott det är!!! Blir verkligen bara godare och godare ju längre tid den får stå.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att