Fortsätt till huvudinnehåll

Älginnanlår och racletteost med goda tillbehör

God Söndag!
Hoppas ni har lika soligt väder som vi har. Isen är spegelblank och jag ska strax ta med mig en solstol från stugan och gå ner de få metrarna till isen och lapa lite sol. Få se om vi kanske pimplar lite sedan.
Igår hade vi en helkväll hos oss. Har köpt en raclettegrill till min älskling. Perfekt när man är flera och vill äta småplock som tar lång tid vid matbordet.
Gjorde i ordning ett stor köttbit av älginnanlår som jag skar i tunna skivor. Som tillbehör hade vi coleslaw, tzatziki (som min man är helt oslagbar på att göra), guacamole, cornichons och syltlök.
Var och en hade sedan sin racletteost som fick smälta i de små formarna som hör till grillen.
Ett riktigt gott ekologiskt rött vin var pricken över i-et.


Köttet fick så mycket beröm. Det fullkomligt smälte i munnen. Jag tycker om när köttet blir som rostbiff i tillagningen.
Vi tillagar inte kött på grillen, för det blir så osigt i rummet. Men alla hade möjlighet att grilla på sina skivor kött lite snabbt ovanpå raclettegrillen om dom ville ha det mer genomstekt. Dock var det ingen som valde att göra det.
Till sommaren när man kan sitta ute så blir det nog mer grillning på själva raclettegrillen.


Receptet på det fantastiska köttet får du här:
En bit älginnanlår (jag hade en på 1200 hg)
10 enbär
10 svartpepparkorn
örtsalt (herbamare)
ugnsfolie

Sätt ugnen på 100 C
Mortla svartpeppar, enbär och örtsalt tillsammans.
Lägg köttet på ett ark ugnsfolie som sedan ska kunna täcka hela köttbiten
Gnugga in kryddblandningen runt om köttbiten
Rulla in köttet i folien till en smällkaramell
Tillaga i ugn tills köttet har en innertemp av 60-62 C. För mig tog det ca 3 timmar. Jag glömde ta tid så det är bara cirkatid.
Låt köttet vila i minst 15-20 min innan du skär upp det i riktigt tunna skivor.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att