Fortsätt till huvudinnehåll

Lax med hemgjord ljuvlig hollandaise, sparris och rotsakspytt


Har ni det fint i vårvädret? Det är ju helt fantastiskt! Tror faktiskt att det är sol i hela landet. Även om man jobbar så är det ju ljuvligt att titta ut och se annat än regn och rusk.
Det ska strax bli en stärkande promenad här.
Igår var jag och storhandlade. Brukar köpa lax på Willys eftersom dom har vildfångad lax. Fryst.
Var dock på ICA igår och frågade om inte dom hade. Joodå! Visst hade dom det!


Inhandlade även renskav och torsk. Samt en MASSA andra ekologiska produkter. 


Jag kan ge tips om en app som heter matpriskollen. Där kan du lägga in dina favoritbutiker och se deras erbjudande varje vecka. Det gör att man kan enkelt jämföra extrapriser och lägga till en handlingslista. Det går även att lägga till egna produkter som man vill handla, men som kanske inte just då är till extrapris. Så varje vecka åker jag och handlar till låga priser. Hur smidigt som helst. Det har hjälp mig att spara åtskilligt med pengar. Sedan bestämmer jag veckans måltider utefter det. Jag behöver då inte heller all denna evinnerliga reklam, som man ändå måste sortera och bära bort. Mindre jobb och bättre för miljön också alltså. Bara win-win!

Nu blev det lax!!! Med hemgjord ljuvlig hollandaise, fräsch sparris och rotsakspytt. Äter du strikt LCHF eller Low Carb så kan du välja ovanjordgrönsaker att ångkoka istället. 



Färsk eller tinad lax i större bitar
1 knippe sparris
6 baconskivor
smör
Herbamare örtsalt
svartpeppar
Citrongrillkrydda
Skalade räkor

Till hollandaisesåsen:
250 g smör
3 äggulor
1 msk osilad opastöriserad äppelcidervinäger (Kung Markatta har)
0,5 msk pressad ekologisk citron
0,5 msk vitt vin
salt 1-2 krm
vitpeppar
ett stänk cayennepeppar
Hackad persilja

Rotsakspytten:
Välj de rotsaker du vill och tycker om och mängd utefter hur många personer som ska serveras. Tänk på att det krymper ihop.
Jag tog:
3 morötter
3 palsternackor
1 bit rotselleri
1 liten kålrot
2 gula lökar
1 persiljerot
Herbamare örtsalt, nymald svartpeppar
avokadoolja och smör (avokadoolja tål höga temperaturer bäst av alla oljor och är jättenyttig) 

Sätt ugnen på 200 C
.
Smält smöret till hollandaisesåsen tills att det bildar ett skum på ytan och en bottensats.
Ta bort skummet med en sked och häll sakta upp smöret i ex en tillbringare. Se till att du inte får med bottensatsen. 

Börja sedan att hacka grönsakerna i centimeterstora bitar
Ringla avokadoolja i botten på en stor ugnsform. Lägg i grönsakerna och krydda. Blanda om. Klicka på lite smör. 
Släng in detta i ugnen. Det tar ca 30 min för att bli klart. Rör om ett par gånger under tiden.


Värm vatten i en kastrull (vattnet får inte koka). 
Knäck i äggen i en form eller en liten kastrull som du kan ställa ovanpå vattenkastrullen. Häll i vinäger, pressad citron och vin. Vispa detta över vattenbadet tills det tjocknat. Ta bort skålen från vattenkastrullen. 
Häll i droppvis med det smälta skirade smöret under tiden som du vispar ordentligt.
Till slut har du en tjock och härlig sås. Krydda med örtsalt, vitpeppar, ett uns cayenne och hackad persilja. Du kan om det behövs, värma såsen över vattenbad strax innan servering.

Linda bacon runt en knippe med sparris
Skvätt lite vatten i en varm stekpanna och lägg i sparrisen. På så sätt kommer baconet att bli krispigare. Låt det sedan få steka i fettet som baconet bildar. Vänd då och då.

Krydda och stek laxen i smör. Stek enbart ett par minuter på var sida. Ingen blir glad över en torr laxbit. När du delar på den så ska den skiva sig fint. 
Lägg upp på ett fat och toppa med skalade räkor och persilja.


Lycka till med denna härliga lyxrätt! 
Njut av livet och solen!

Värme & Kärlek
Christina










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att